Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(20)

Recenze (2)

Galerie (1)

Zajímavosti (37)

  • Vyléčení, které předvedl doktor Freedman (Allan Arbus), spadá do oblasti psychosomatické medicíny. Zatímco v Indii, Asii a starém Řecku se stav duše a těla dával do souvislosti již před tisíci lety, státy Evropy a Ameriky začaly s touto možností koketovat mnohem později. Za autora novodobého pojetí psychosomatiky je považován rakouský lékař a Freudův školitel Josef Breuer. Psychosomatika jako pojem má svůj původ ve starověké řečtině, a to ze dvou slov: „psyché“ – duše a „soma“ – tělo. (sator)
  • Na paži uniformy italského vojáka De Simone (Joel Brooks) je špatně italská vlajka, jejíž pruhy by měly být svislé. Místo toho měl maďarskou vlajku s vodorovnými pruhy. (sator)
  • Původní název epizody Taking the Fifth je kombinací slovních hříček. V soudnictví je „Taking the Fifth“ (podle pátého dodatku ústavy Spojených států) odmítnutí svědčit pod přísahou u soudu nebo například u kongresového výboru z toho důvodu, že odpovědi, které by byly poskytnuty, by mohly být použity jako důkaz proti svědkovi. Druhá slovní hříčka je odkaz na starý způsob měření alkoholu pomocí anglických císařských množství. Předtím, než byl zaveden metrický systém, velké láhve (jako pětina skotské) obsahovaly jednu pětinu galonu. (sator)

Reklama

Reklama