Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Malé městečko Little Tall Island ležící u pobřeží Maine čekají krušné chvíle. Jeho obyvatelé se důkladně připravují na mohutnou sněhovou bouři, která má být nejhorší za posledních sto let. V nejvypjatějším okamžiku se však z vánice vynoří zlo mnohem děsivější, tajemný cizinec, který si říká Andre Linoge. Zná i ta nejtajnější temná tajemství každého obyvatele městečka a využívá je k tomu, aby některé z nich přinutil k sebevraždě, jiné pro změnu k vraždě. Pokaždé přitom předává obyvatelům velmi jednoduchý požadavek. Tvrdí: "Dejte mi co chci a já půjdu." Andre je ve skutečnosti ďáblův posel a to, co chce, je jedno z dětí Little Tall Islandu. Dítě, které by vychoval jako nástupce, tak, aby mohlo časem převzít jeho pozemské povinnosti. Přestože je totiž jeho život mnohonásobně delší, než život lidský, není Linoge nesmrtelný a tak za sebe musí vycvičit nějakou vhodnou náhradu. Jeho moc je veliká. Nejenže zná tajemství každého člověka ve městě a může všem udělat za života skutečné peklo, ale může dokonce zničit celé město. A v městečku je jen jediný člověk, který má dost síly, aby se mu postavil. Šerif Mike Anderson, který se snaží uchránit obyvatele nejen před bouří, ale také před zlem v podobě Andrého.

Trojdílný americký horor vznikl v roce 1999, kdy ho jako televizní minisérii natočil režisér Craig R. Baxley (Action Jackson, Temný anděl) podle námětu a scénáře Stephena Kinga, jednoho z nejslavnějších současných spisovatelů. Bouře století je první námět, který nevychází z knižní předlohy, ale King ho napsal přímo pro televizní minisérii. Přestože původně chtěl napsat pouze scénář, nakonec příběh zpracoval také jako klasický román, který vyšel krátce poté, co byla třídílná minisérie v premiéře uvedena na obrazovkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

Spock 

všechny recenze uživatele

Do izolovaného městečka přichází cizinec, aby se zde zapsal nesmazatelnou stopou. Jeho moto „dejte mi co chci a já odejdu“, se vám vryje nakonec pod kůži. Mrazivá konfrontace s neznámým se pro obyvatele stává morální výzvou. Nejenom že se vyjevuje pravda o tom jací jsou, ale také jsou postaveni před otázku darování dítěte tajemnému cizinci. Jeden život za životy zbylých členů městečka. Morální výzva jako řemen je na světě. Na televizní produkci hodnotím film a jeho provedení velni pozitivně. Atmosféra drží po celou dobu filmu a děj postupně graduje. Rozhodně doporučuji na dlouhý zimní večer. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V malom mestečku Tall Island sa jedného dňa objaví neznámy "hosť". Od príchodu Andre Linogeho sa začínajú diať rôzne podivné veci. Nečakané samovraždy, ale i brutálne násilné činy inak mierumilovných ľudí zarážajú nejedného občana tohto kľudného mesta. Aby toho nebolo málo, miestnym sa do cesty stavia nie len podivný chlapík bez prejavu akýchkoľvek emócii, neustále opakujúci vetu:" Dajte mi čo chcem, a ja odídem preč", ale i snehová "Búrka storočia". Miestneho šerifa Mikea Andersona čaká životný prípad, ktorý sa nebude týkať len miestneho obyvateľstva. Najsilnejšou stránkou snímku je jednoznačne príbeh. Najmä vďaka prostrediu miestami pôsobí naozaj mrazivo. Zo začiatku mi dokonca pripomínal "30 dní dlhú noc". Neskôr som sa však z tejto letargie prebral. Fanúšik hororu sa mimoriadneho gore či akcie nedočká. V tomto smere "Storm of the Century" svoj potenciál, napriek príležitostí absolútne nevyužil. Posledná časť ma sklamala najviac. Záver s rozuzlením síce zaujímavý, no doslova a do písmena "prežvanený". Na tri hviezdy to síce bude,no nejedná sa o žiadny zázrak,ktorý by som fanúšikovi hororu mohol odporučiť. Ide totiž skôr o mysteriózny thriller - 55%. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

V záplavě maximálně průměrných adaptací Kingových děl je, jak se říká, i jednooký králem. Herecká skvadra je béčková, víceméně neznámá, což ale není žádnou překážkou. S prostorem, který je adaptaci věnovám, se musí každý smířit předem, no na škodu ani náhodou není, protože se jedná dějově o rozhodně ne revoluční Kingovo dílo, v němž diváka/čtenáře zavádí do ohraničené komunity, tentokrát v podobě ostrova, kde na pozadí zuří velká sněhová bouře. Otáčky příběhu nejsou rozhodně závratné, ale zato kontinuální, což rychle budí v divákovi zvědavost a napětí. Ve smyslu charakteristiky se nabízí paralela s pozdější a mnohem profláknutější Mlhou. Když bych měl nadávat, tak to v tomto případě bude na samotného Kinga, protože finále mi nepřišlo dostačně kvalitní, což podtrhla hlavně patetická scéna při rozhodování o antispoilerově blíže neurčeném osudu. Ale jinak opravdu dobré, kdo ustojí ty 4,5 hodiny, může zkusit. Kniha samozřejmě musí být super. Nečetl jsem.... 75% ()

Rockwood 

všechny recenze uživatele

Takhle jednou pozdě večer pustím televizi a vidím tam takový tipický americký starší (tím nemyslím moc) horor, tak si říkám nevypadá to špatně. Dívám se dál a docela mě to zaujalo. Když jsem si o reklamní pauze zjistil název filmu a zároveň zjistil že se jedná o film od Stephena Kinga, tak sem to žral ještě víc. Taková dobrá změna po dlouhé době. No herecké provedení nebylo zrovna nejlepší, ale nejhorší taky ne. Čtyři hvězdičky, protože by to mohlo být i lepší. ()

TomStall 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou Bouře století je paradoxně její nejlepší, atmosférou naprosto nadupaná první část. Začíná sněžit, meteorologické radary nehlásí nic pěkného a do skvěle vykresleného a výborně napsanými postavami (nikoliv parodickými postavičkami jak je často zvykem) obývaného městečka přijíždí tajemný charismatický záporák. Bouře houstne, stejně tak atmosféra a my pozorujeme, jak si Andre Linoge dělá co se mu zamane a přitom občas vysype nějakou solidní hlášku, ze které běhá mráz po zádech. Očekávání jsou v tu chvíli obrovská, bohužel ani prostřední, ani závěrečná část tu laťku už nepřeskočí. I když King vytahuje svou velkou zbraň - výborně zpracovanou a budovanou psychologii postav, která v davu nabírá celkem zajímavé obrátky. Problémem ale je, že ke konci jsem poměrně výrazně začal nesouhlasit s počínáním a názory postavy, se kterou jsem podvědomě cítil, že bych měl sympatizovat. O mnoho lépe byl tento faktor názorového střetu zpracován například v Darrabontově Mlze. Ve finále je však Bouře století výborný snímek s přehledem válcující většinu soudobých "mysteriozních horrorů" a budiž mu odpuštěny malé detaily jako celkem provařený umělý sníh. A velký dík za prokázání faktu, že k atmosféře strachu nepotřebuje film jediný záběr na uříznutou končetinu, vyhřezlé střevo nebo vydloubnuté oko. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (15)

  • Kniha "The Little Puppy", kterou čte Cat dětem, byla oblíbenou knihou Dannyho Torrance v Osvícení (1980). (Holina)
  • Celý text legendární říkanky z filmu zní: "Já konvička malá, pěkná jsem, zde hubička má je, tady ouško vem. Když se dohřeju, pak zapískám, čaj vám naleju, to ráda mám." (Tommassi3)
  • Ve druhém díle filmu bylo možné v rozhovoru dvou postav slyšet o Derry. Derry je místo děje ve filmu To (2017), jenž je opět dílo Stephena Kinga. (Muldy)

Reklama

Reklama