Reklama

Reklama

Když se objeví tělo místního teenagera, městečko Twin Peaks je otřeseno. (SkyShowtime)

Recenze (213)

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek fenoménu, po kterém už seriály nikdy nebyly stejné. Nebýt příjezdu agenta Coopera a divácké horečky, která mu následovala, nejspíš by se o pár let později nebylo možné vydat pátrat do lesů v Aktech X nebo si ještě o další dekádu poté užívat záhady zlatých hus jménem Ztraceni a Zoufalé manželky. Samotný začátek veškerých mysteriózních eskapád začíná nalezenou mrtvolou a začíná sympaticky skromně. Napnutě čekám na každou stopu a byť vím, že se rozřešení nedočkám, koukám na každého z přítomných jako na potenciálního vraha, ať už mi je zrovna sympatický nebo ne. Detektivkám se přibližuji jen když mají v sobě odlesk dalšího žánru a tady jich je naštěstí hned několik. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přesně takhle vypadá pilot, který by mě okamžitě nalákal na sledování seriálu. Tak bizarní, vtipné, strašidelné i napínavé, že se člověk až diví, že to je ,,pouze" televizní film. Nepřiměřeně sladká znělka jako z nějaké telenovely nás zavede do záhadného městečka kdesi uprostřed lesů, kde se dějí sakra divné věci... Jo, tuším, že tohle se mi bude líbit! Lynch se strašně vytáhl, protože poněkud ohraný námět (najde se mrtvola a divák se seznamuje s potenciálními vrahy) povýšil nejrůznějšími vychytávkami (již zmíněná hudba, výprava, herci, ale především skvělý scénář) na mistrovské mysteriózní dílo. V podstatě se tu za tu hodinu a půl nic nestane, přesto jsem byl každou minutu napjatý. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch rozehrává svou vlastní vizi tajuplného městečka poblíž nebezpečných lesů a nechává diváky se kochat svými nápady. Obsazení je prakticky dokonalé, hercům jejich role velmi padnou a pro některé se seriál stává startovní čarou do velké kariéry. Je velká škoda, že David Lynch nedokázal najít čas a neobětoval celému seriálu Twin peaks několik měsíců svého času a nezrežíroval celý seriál díl po dílu (u náš oblíbená praxe, která se v Česku nikdy nevyplatí, ale v americe prakticky něco takového nelze :( ). Hudba dvorního skladatele Angela Badalamentiho je opravdu krásná, poklidná, pozitivní a v některých momentech působí jako ta jediné hezké a příjemné (v pár okamžicích a scénách dokáže hudba zostřit, což je jedině dobře). Každý kdo chce sledovat Twin peaks musí vidět pilotní díl, protože pokud ten ho neosloví a neuchvátí, seriál ho nechá chladným. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajicí pilotka ve stopáži celovečeráku k legendárnímu seriálu od mistra Davida Lynche! Od nalezení mrtvoly vysokoškolačky Laury Palmer se postupně minutu po minutě začně utvářet neskutečně vtahující a mysteriózní podívaná se specifickou atmosférou. Grandiózní podíl má na tom hudební doprovod, skládající se minimalisticky jen z hrstky motivů, které se rafinovaně prolýnají bez jakékoliv křeče. Jedná se sice o detektivní zápletku, ale celek je prorostlý i jemnými náznaky humoru, co vůbec nesráží vážnost a tajemnost Městečka Twin Peaks. Přišlo mi, že jeden z prvků vtipnosti je zakomponován také v jednom z hudebních motivů, který nápadně připomíná afektované sentimentální telenovely a jejich romantické momenty. Možná to nebylo úmyslně a třeba se jedná jen o moji představu, ale svým způsobem mě to pobavilo a k humoru Městečka Twin Peaks to sedí jak hrnec na prdeli. Tak jako tak, na konci zjistíte, že nemáte dost a potřebujete si pustit další díl. Tak by to mělo u seriálu vypadat! Ano, zatím jsem doteď tento kultovní seriál nespatřil, ale už teď mám obrovskou třesavku z toho, co se ještě dechberoucího v příběhu objeví! ()

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V roce 1990 byla určitě situace na seriálovém poli o poznání krušnější, ale stejně si myslím, že takto by pilotní díl vypadat neměl. Místo, aby diváky nalákal, tak svou zdlouhavostí a přehnanými až trapnými emocionálními, resp. patetickými výlevy spíše odpuzuje. Nasát tu správnou Lynchovskou atmosféru a oblíbit si podivnost městečka už během pilotního dílu je takřka nemožné a ač nepopírám jisté kvality, místy jsem se upřímně divil, jak se nad tímto trapným cajdákem může rozplývat tolik lidí... 4/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (7)

  • Pilotní epizoda má alternativní závěr. V době výroby pilotu David Lynch a Mark Frost nevěděli s jistotou, zda ABC zakoupí práva na celou řadu a chtěli, aby pilot měl pro tento případ zakončení. Proto po domluvě se samotnou ABC natočili navíc přibližně dvacetiminutovou stopáž, která ve spojení s pilotem funguje jako samostatný film a odhaluje, kdo zavraždil Lauru Palmer (Sheryl Lee). Takto upravená verze byla pak uvedena ve vybraných kinech v Evropě a nikdy nešla do oficiální distribuce v USA. Některé ze záběrů z tohoto alternativního konce Lynch následně využil v pozdějších epizodách seriálu. (Shakaar)

Reklama

Reklama