Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Nádherná a svobodná kavalkáda nonsensů, satirických skečů a britsky vykutálených slovních a situačních hříček od pánů, jejichž jména znějí skoro jako jména svatých - John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman, Michal Palin - doplněné animacemi velkého a divokého Terry Gilliama, zahajuje přehlídku odvážných, kteří souhlasili ocitnout se v jejich zářícím stínu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (443)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Už je to hodně dávno, kdy jsem přepnul tv a najednou tam bylo...létající cirkus, to je docela dobré. Od té doby mám britský humor neodlučně spojen s touto partou lidí, kterým nic není svaté a pro něž neexistuje člověk, kterého by nedokázali zesměšnit. Pro britský humor jsou totiž Monty Python's Flying Circus to, co je pro naše národní humorno spolek lidí kolem Divadla Járy Cimrmana. I když jejich humor je úplně jiný. Satira, absurdno, politicky nekorektní humor, slovní hrátky, to jsou hlavní zbraně používané při útoku na divákovy bránice. Jenže zárověň jsou to zbraně, které díky kontextu míří často jen na obyvatele UK. Což je jediný důvod, proč nedám plný počet. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chtěli bychom se omluvit za způsob, jímž jsou v tomto pořadu předváděni politikové. Nikdy jsme neměli v úmyslu naznačovat, že politikové jsou rozklepaní oportunisté, kteří se více starají o své soukromé války než o problémy vlády, natož jim podsouvat, že obětují důvěryhodnost, když se brání svobodné diskusi o životně důležitých problémech svou mylnou představou, že partajní jednota stojí nad blahem lidí, jež údajně zastupují. Rovněž nikomu nechceme sugerovat, že to jsou hašteřiví krhounci bez špetky zájmu o sociální problémy dneška. Rozhodně jsme nechtěli, aby je diváci považovali za nedůtklivou, prohnilou, sobeckou havěť, s chlupatýma nohama a s nadměrnou příchylností k alkoholu a k jistým jednoznačným sexuálním praktikám, jež mnohé lidi urážejí. Omlouváme se, vznikl-li snad takový dojem." Tato kombinace šesti geniálních mozků je vražedná pro intelekt normálního smrtelníka. Někdy nechápu, jestli jsou tak vtipní nebo jenom utekli z blázince, ale bavím se u jejich hovadin vždycky. Teda vždycky ne, ale to je přece moje chyba, když nepochopím vtip. On tam totiž někde je. Jen ho najít. To je pak skvělej pocit. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

A teď něco úplně jiného: Muž, který hypnotizuje cihly, vtip, který je tak směšný, že je použit k válečným účelům, tanec rybích políčků, soutěž o Vola Vyšších Vrstev, sebeobrana pomocí ovoce, ministerstvo švihlé chůze, muž, který chce jako první přeskočit kanál LaManche, Bodlinatý Norman, vysoká škola pro obecní blázny, hra Julius Caesar zahraná pomocí signálních lamp a všudypřítomné šestnáctitunové závaží, které padá na aktéry ve chvílích, kdy to vůbec nečekají. Ostatně, španělskou inkvizici nikdy nikdo nečeká... 100 % ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Takhle genialni particka se uz asi neda nikdy nikde dohromady! Jasne ze nekdy to je ujety az moc a ne vzdycky vtipny, ale ta originalita je neskutecna aneb "This sketch is silly..." Mimochodem ocenuju BBC, ze to nezatrhli, tolik sziravy legrace na vlastni hlavu - nevim nevim jestli by to v ČT bylo dneska možný ( trochu podobnej štyl byla Česká soda a 22 ). Všeobecně bych vyzdvihnul u MP hlavne skvely karikatury vselijakejch reporteru, komentatoru atd. a uplne nej snad byly ty jejich diskuzni parodie na neuveritelny temata. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V tvorbě MPFC rezonuje svoboda 60. let minulého století, vždyť tenhle sextet doslova vyhodil do vzduchu konvence v instituci zvané televize, jako skuteční novátoři televizní zábavy porušili základní pravidlo komediálního žánru, neboť stavěli skeče bez pointy, navíc dali volný průchod svým anarchistickým tendencím exaktně obsaženým v zesměšňování autorit coby základní podstatě jejich podvratného humoru (královny, úřednického aparátu, armády, BBC...), významnou složkou skečů byla satira (namířená často proti střední třídě), karikování postav i pozic ve společnosti, utahování si z autorit, generační revolta, záměrně volili humor, kde převládala situační komika, ale také parodie, hra se slovy, nadsázka, ironie, mystifikace, absurdno, surrealismus, pásmo skečů jako volný proud vědomí vystavěné tak, že jednotliví pythonovci navazovali volně jeden na druhého bez výrazného ohraničení, jeden skeč přechází volně do dalšího jako metafora toho, jak rychle se mění vědomí i svět. Podvratná filosofie absolutní svobody a vzdor namířený proti autoritám představujícím uniformy, pozice, statusy... Do té doby nebyl také v televizi uveden zábavný pořad, který by již do svých základů zakomponoval animaci jako nositele poznávacího trademarku. Televizní zábavná tvorba jako akt absolutní svobody (neboť institut komiky umožňoval beztrestně říci prakticky vše), intelektuální vedle spontánního, faktické vedle dadaistického, smysluplné vedle nonsensového, naprosto synkretický pelmel podnětů, odkazů, zdrojů, aluzí a především vlastní invence. Monty Pythonův létající cirkus ... ,,And now for something completely different..." ()

Galerie (24)

Zajímavosti (28)

  • V epizodě byl také cenzurován výraz, jenž pronesl Mr. Smoke-Too-Much (Eric Idle) ve skeči „Travel Agent“ („Cestovní kancelář“). Ten neuměl vyslovit písmeno C, a tak namísto jej říkal písmeno B. Po zjištění faktu, že může nahradit písmeno C písmenem K, pronesl větu „Oh, I never thought of that before. What a silly bunt.“ Při zaměnení písmene B s písmenem C u slova „bunt“ vznikne slovo „cunt“ (česky „kun*a“). Proto byla tato scéna ve verzi pro BBC a pro několik DVD vystřižena, avšak na novějších DVD verzích je scéna necenzurovaná. K televizním divákům se tato scéna dostala ale až v albu „Monty Python's Previous Record“ nebo v záznamu živého vystoupení z roku 1982. (Memesis)
  • V roce 1971, když se připravovala 3. série, chtěla stanice BBC smazat videokazety se staršími díly seriálu. Tehdy šlo v televizi o běžnou praxi. Kazety s televizními pořady se z finančních důvodů přemazávaly, aby se daly znovu použít. Členové komediální skupiny se pochopitelně zděsili a Terry Gilliam veškeré kazety od televize zakoupil. Díky tomu se dochovaly všechny díly seriálu. Když televize poté chtěla pořad reprízovat, musela Gilliama požádat o zapůjčení pásek. (Wishkah)
  • Asteroid 13681, který byl objeven v roce 1997 v Kleťské observatoři, byl pojmenován „Monty Python“. (Vrata88)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

13.10.2006

To, že absolutní vetšinu kadeřníků tvoří masoví vrahové s vážnými psychickými problémy, všichni dobře víme už od dob Monty Pythonů. Bohužel, mnozí z nás tento alarmující fakt ještě i dnes berou jen… (více)

Reklama

Reklama