Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Videa (7)

Trailer

Recenze (209)

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to "feťácký seriál", jak jsem se obával — je to temná, nápaditá, herecky a filmařsky impozantní teenagerská vztahovka / sonda do Gen Z. Závislost jako únik před depresí, vzájemný klam a bodaní se do zad, zmatený děcka na střední, kde nehledě na status má každý svoji porci sraček a trápení. Zároveň zde nikdo není jednoznačně kladný nebo záporný, každá z postav buduje sympatie a má svůj neveselý background. I predátor je svým způsobem oběť, ve finále snad nejvíc hodný a charakterní je tu paradoxně drogový dealer... Přesto, že je Euphoria tvrdší a "stresuje své diváky" (x), je i plná naděje, pozitivních emocí a vůle srovnat se s bolestí. Druhá řada je ještě lepší, víc vypjatá a explicitní, bohatší po stránce silných chvil. Nejsem si jistý, kdo je vlastně cílovka, ale za mě dobrý binge. S01: 80% S02: 85% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rue a Jules jsou jedny z nejlepších seriálových postav, jaké jsem kdy viděl. Skvěle napsané, skvěle zahrané, tak autentické a sympatické, že mě jejich příběh prostě přilepil k obrazovce, měl jsem s nimi radost a bál jsem se o ně... Navzdory tomu, že se to vše odehrávalo v naprosto jiném světě, než který já obývám. Ale mazaný je celý seriál, který diváka na jednu stranu jakoby zahlcuje traumaty, nahotou a drsností, ale na druhou stranu ukazuje, že nic z toho není jen pro efekt, není to žádná povinně zahrnutá škatulka teenagerského žánru, protože všechno má smysl a především také nějakou, v minulosti skrytou příčinu. Jedním z největších trumfů Euforie je to, jak zachází s transgender postavou, na kterou vlastně absolutně neupozorňuje a kterou nechává prostě žít, smát se, milovat.... To se mi zdálo přímo krásné. Nerad bych ale zapomněl na to, jak seriál vypadá, protože je plný krásných záběrů a má skvělou hudbu. Ze všech epizod kvalitativně vyčnívá čtvrtá, nesmírně hravě natočená a odehrávající se během pouti, kde se stane spousta důležitých věcí, stoprocentně napínavých i cynicky vtipných. Podobný spád měla ještě epizoda č. 6 na halloweenském večírku. Těším se na druhou řadu!______Druhá řada je ještě lepší než první! Vyniká z ní obzvlášť pátá epizoda, která patří k tomu nejsugestivnějšímu, co jsem v poslední době viděl, nicméně to, co se děje v ostatních, také rozhodně není žádný seriálový standard. Líbí se mi, jak se postavy vyvíjejí, ačkoliv tedy není vždy (respektive skoro nikdy) úplně radost to sledovat, nicméně tu dusnou atmosféru dokáže Sam Levinson několikrát shodit nečekanou černohumornou situací, a za to jsem mu pokaždé děkoval. Jsem rád, že druhá řada neskončila takovým otazníkem jako ta první, ale neznamená to, že bych třetí nechtěl vidět hned. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Je to deziluzívne, frustrujúce, temné, ambivalntné, občas štýlové a "cool"... je to stredná. Sam Levinson sa vo svojej detabuizujúcej sérii, ktorá si nerobí žiadne ilúzie a falošné predstavy, stáva tým, čím bola Amy Heckerling (Fast Time at Ridgemont High) pre roky 80te, Clark a Korine (KIDS) pre roky 90te a Terry Zwigoff (Ghost World) pre nulté roky. Načatie coming of age žánru aktualizovanými témami a mimoriadne temnou, pochmúrnou vizualitou nie je iba trendom ani manierou, ale citlivým pochopením podstaty ducha doby a jeho požiadaviek na prilehajúci vizuálny jazyk. Euphoria navyše nakopáva zadočky všetkým netflixovým Koncom skurvených svetov, Sexuálnych výchov a Divnoláskovým Alexom, wannabe autentickým a taboo-breaking projektom, ostávajúcich mentálne a ideologicky nejednu dekádu pozadu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Svižně až energicky natočený příběh jedné neukotvené teenagerky a jejích kamarádek, které jsou na tom podobně. Svět se mění a přitom zůstává stejný. Děláme blbosti, nevěříme si, pochybujeme o svém vzhledu, o svých vztazích, o sobě samých, hrajeme dospělé a přemoudřelé. To není nic nového. Akorát, když se to sdílí, zanechává to stopy, které na vás kdykoliv může kdokoliv vytáhnout. A to si pište, že to udělá! ___ Seriál je upřímný a vtipný. Herecky skvostný. Dohrávané představy přesně podtrhují myšlenkové pochody hlavních představitelek. Vyzdvihla bych výborně ztvárněnou atmosféru, ať už deprese nebo drogových tripů. ____ Jen doufám, že všichni současní teenageři nejsou tak sebedestruktivní, depresivní, rezignující na cokoliv a promiskuitní. Hlavně u těch holek v pubertě se mi nezdá, že by všechny tak šílely po každodenním sexu s každým, kdo jde kolem. SHRNUTÍ: Puberta je sviňa. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% Zendayu jsem doposud bral jako holku jen pro disneyovské filmy pro rodiny s dětmi, ale po tomto seriálu mě přesvědčila, že skutečně hrát umí a zamiloval jsem si ji. V jejím výrazu je cosi přitažlivého. Ale k seriálu. Stále se to ve mě míchá a nevím, zda jsem byl spokojen. Taková drsnější a temnější obdoba seriálu 13 Reasons Why. Příběh se nebojí mluvit o sexualitě zcela otevřeně. Ano, chápeme, co tím tvůrce chtěl říci - děcka to mají občas těžké a proto se uchylují k věcem, které jim život buď zjednodušší nebo zlepší. Jo, dneska bych už dítě být fakt nechtěl. Zajímavé zpracování. Konec neuzavřený, ale druhá sérka je potvrzena, tak uvidíme, kam to nakonec bude směřovat. Nemohu říci, že by si mě seriál nedokázal zaháčkovat, i když u některých scén jsem měl chuť sledování ukončit. ()

Galerie (346)

Zajímavosti (30)

  • Ide o vôbec prvú profesionálnu hereckú skúsenosť pre Hunter Schafer. Taktiež sa venuje profesionálnemu modelingu. (CroSsicek)
  • Herec Angus Cloud, ztvárňující postavu drogového dealera Fezca, zemřel v srpnu roku 2023. Bylo mu pouhých 25 let a zemřel týden po smrti jeho otce, která ho velice zasáhla. S psychickými problémy se ale potýkal už delší dobu. Příčinou úmrtí byla, dle zdrojů BBC, akutní intoxikace způsobená kombinací účinků metamfetaminu, kokainu, fentanylu a benzodiazepinů. Štáb i herci se s Angusem rozloučili na jejich sociálních sítích Instagram, stejně jako oficiální profil seriálu Euforie a stanice HBO. (pityty)
  • Natáčanie v lunaparku počas štvrtej epizódy trvalo 6 nocí. (CroSsicek)

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama