Reklama

Reklama

Útěk

Trailer

Obsahy(1)

Steve McQueen vede soukromou válku proti zkorumpovaným policistům... Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při  návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži banku. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení, než prchat s manželkou a s penězi před gangstery... Kriminální thriller se Stevem McQueenem a Ali MacGrawovou (známou především z Love Story z roku 1970, kde si zahrála po boku Ryana O´Neala) v hlavních rolích patří k nejlepším filmům klasika akčních žánrů Sama Peckinpaha a na přesvědčivosti mu neubral ani čas. Vedle brilantní režie na tom mají lví podíl herecké výkony obou protagonistů. Ali MacGrawová se nedlouho po natáčení tohoto filmu za McQueena provdala. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

seeker23 

všechny recenze uživatele

Přestože je z filmu velmi cítit scénárista Walter Hill, objevují se tu typická Peckinpahova témata (zvláštní vztah dětí ke smrti...) a velice zvláštní je, jak je film rozdělen na dvě části: první, velmi krátkou, ve které McCoy/McQueen není "ve své kůži", v níž se prolínají nekorespondující časové roviny, zvuk a obraz se navzájem komentují, co vypadá jako flashback se vzápětí ukazuje jako flashforward apod. Vzápětí je hrdina na svobodě, vše usedá do zaběhnutých žánrových kolejí a šlape jako hodinky. Ale je tomu skutečně tak? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen třímá brokovnici a aby se neřeklo, že jí má jen aby dobře vypadal, tak střílí do všeho a do všech. Ali MacGraw dodala sex appeal, a Peckinpah amorální syrovost. Občas se film dostane k až hodně černému humoru (kočka se jménem Poor little Harold). Navíc k tomu hraje fakt divnej hudební doprovod, kterej tomu dodává šmrnc. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jako správný chiropraktik napraví bolavou krční páteř zlodějíčka z nádraží pár údery loktem do nosu, bledě vypadající partnerce hbitě prokrví tváře a pomocí brokovnice se pečlivě stará o to, aby gangsteři netrpěli nedostatkem železa. Doktor McCoy se docela snaží, ale nikdy nebudu z McQueena připosraný jak mistr zastavárny Rick Harrison. Bohužel jsem jako první viděl remake Donaldsona, takže některé nestandardní scény (švédská veterinářská trojka, peníze v bezpečnostní skříňce a koneckonců konec) neměly ten patřičný dopad. To by ani tak nevadilo, ale ta manýra, kdy se strýček Sam dostával hluboko pod průměrnou délku záběru 3,5 sekundy, někdy působila až legračně.. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Prvých približne 30 minút sa nesie vo veľmi dobrom svetle a celkovo si zaslúžia len pochvalu. Už však pri scéne prepadnutia banky sa ukazuje, že Peckinpah réžiu vlastne vôbec nezvláda alebo prinajmenšom poriadne nepozná scenár. Všetku akciu obaluje do síce veľmi dynamického strihu, no výsledkom je však akýsi neprehľadný chaos. Dosť nevyužitý mi prišiel aj Al Lettieri so svojim nespochybniteľným záporáckym potenciálom. Od režiséra som zatiaľ videl len výbornú Divokú bandu, takže i porovnávať môžem len s ňou. No a v tom prípade som čakal omnoho lepší výsledok. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsná gangsterka se Stevem McQueeenem. Ali MacGraw byla vážně kočka a dost se k sobě hodili. Jako manželé vykradou banku v Texasu, a pak se vydávají na nekonečnou cestu do Mexika. Jde po nich jak police, tak gangsteři, takže to vůbec nemají jednoduché. Prožijí si i menší manželskou krizi. I přes všechnu tu smůlu ale nakonec dosáhnou svého cíle. Ve filmu je místy dost brutální akce. McQueeen je tu v nejlepších letech. Stojí za vidění. "Ruce vzhůru"! ()

Galerie (91)

Zajímavosti (25)

  • Film byl nezvykle takřka celý natočen chronologicky. (DaViD´82)
  • Brokovnice, kterou používá Doc McCoy (Steve McQueen), je High Standard K-1200 Riot Standard Shotgun ráže 12. (ČSFD)

Související novinky

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama