Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

kkarx 

všechny recenze uživatele

Jízda vysočinou by mohla být označena za pomyslnou tečku za zlatou érou amerického westernu. Byla to doba plná klišé a schémat, nejvíce pak v jasném rozlišení spravedlnosti a nespravedlnosti. A právě diskuze nad spravedlností je hlavním tématem filmu. Dá se tak říci, že film zkoumá jak minulost žánru, tak i jeho budoucnost. Dva staří kamarádi mají za úkol převézt zlato. Zatímco jeden je typickým příkladem hrdiny 50. let s hluboce zakořeněnými morálními zásadami, který s lehkostí snáší všechny životní útrapy, druhý toho má už dost a chce peníze pro sebe. Je spravedlivé, aby člověk celý život dřel a nakonec neměl ani vindru? Blíží se doba nevyhnutelného konfliktu. Pěkná pocta klasickému westernu. ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Tomuhle westernu jsem nijak zvlášť na chuť nepřišel. Na vině je hlavně celkově nepříliš zajímavý příběh a hodně slabá první půlka filmu. Herci jsou zajímaví, ale celé se to moc vleče. Víc šťávy, víc akce nebo alespoň o moc zajímavější dialogy. ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Takový klasický, ve "fordovském" duchu natočený western, který ještě zdaleka nenapovídá, jak progresivní a osobitý režisér ze Sama jednou bude. Nicméně některé jeho stylotvorné prvky už se zde začínají rodit (viz. komentář Rob Roye) a když nic jiného, je to rozhodně velmi slušná filmová zábava. ()

janouch 

všechny recenze uživatele

Výborné a pro mě i menší překvapení! Již v tomoto filmu se objevují motivy, které Peckinpah používá ve svých pozdějších snímcích. Atˇ se jedná o staré přátelství, které přetrvává i přes současné protichudné zájmy (ať jsou už jakékoliv) či typický přístup k ženám. Doporučuji nejen milovníkům Sama Peckinpaha nebo (post)divokého západu...80% ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Tohle už není klasický western.Pod hned v první scéně vidím policajta v uniformě a auto, tak jakýpak western? ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Peckinpah perfektně kombinuje tradiční prvky westernu s větším příklonem k autentičnosti. Díky perfektní chemii mezi Scottem a McReou, krásné podzimní přírodě i skvělé kameře je film nezaměnitelný s jinými. ()

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Není to úplně typický western v hollywoodském stylu. Hrdinové jsou postarší, už za zenitem a doba divokého západu se chýlí ke konci. Hoši jsou to ale všichni tvrdí a žena pěkná. Jak je u Peckinpaha zvykem, je to hlavně o přátelství mezi muži. Jejich hrdosti a jejich zásadách. Co jsou ochotni udělat a co ne. Čekal jsem ale od tohoto režiséra něco výživnějšího a méně selankovité pistolnické souboje. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Slibný název, ale žádná velká jízda se nekonala. Pěstní souboje působily dost toporně, jako by herci měli strach, že opravdu uhodí . Mladá kráska mohla zaujmout pouze ty muže z divočiny. Avizovaný převoz zlata v podstatě neměl žádný další, třeba akční, význam. Westerny mám rád, ale tento nepotěšil. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

I vyhášený drsňák Sam Peckinpah kdysi začínal jako žánrový klasik (zlom a odklon nastal teprve jeho "Majorem Dundee", tedy ve verzi Director´s Cut)). Zde ale vytvořil dílo, patřící poprávu do zlatého fondu westernů. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Slušný western, zajímavé téma, které lze pojmout i tak, že jedna koza, co nevěděla co chce, připravila o život celkem dost chlapíků. Ale chápu, je to western tam se to tak nebere. Jo a té svastiky ( červené, nad nějakým stromečkem či co to bylo ) jsem si všimnul Vampiremane :-). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jízda vysočinou v sobě skrývá začátky i konce. Jednalo se o úplně první film Mariette Hartley a poslední pro Randolpha Scotta. Také N.B. Stone Jr. napsal jen dva scénáře a toto byl ten poslední. A konečně první scénář režiséra Sama Peckinpaha. Je zde patrné, že S. P. odmítá ukázat divoký západ v nějakém mírném duchu. Muži o ženách rozhodují a mají nad nimi nadvládu. Také pijí a nejsou to žádní hodní chlapci. Ani soudce není zrovna ideál spravedlnosti. Alkoholik, který soudí v opilosti a za chlast udělá cokoli. Začátek je pomalý, pak se film sice rozjíždí, ale ani tak nemá žádné závratné tempo. Na filmy S. P. si člověk musí tak nějak zvyknout. Ty jeho westerny jsou totiž přeci jen trochu jiné než ostatní. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Pozdní westernový příspěvek je v Peckinpahově podání demytologizace žánru, hlavních hrdinů a doby, ve kterém se odehrává děj. Jemné náznaky témat, jako je čest, ideály, kompromitace, obtížnost jednat správně, průmyslová modernita, úpadek Divokého západu a loajalita, jsou pouze předzvěstí nadcházející tvorby. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Ach jaj, ten koniec... Zo začiatku sa to pekne rozbieha, naberá nádych westernovej road movie, prichádzajú zápletky a aj dej ožíva klasickým westernom... Cesta nazad, to už je o prenasledovaní dobrých, respektívne nie až takých zlých tými horšími. Z celkového pohľadu je to však taký lepší priemer, rozhodne chýba tomuto snímku niečo navyše, niečo čo by oživilo dej a podľa mňa to určite nemá na už tu v komentároch spomínanú Divokú bandu. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Poctivej western. Chlapy co tak trochu účtují se životem. Každej po svym. Drsný zlatokopové svatbu považují za hodně rodinnou záležitost a pro farmářovu dceru je to zlej sen. Ale jsou chlapi, co pro ně čest není jen slovo, ale životní zásada. Často se na ni umírá. Scénář se povedl, herci jsou uvěřitelný, ve svém žánrů top 10! 4* ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Labutí píseň dvou představitelů tvrdých kovbojů Joela McCreayho a Randolpha Scotta (pro toho to byl dokonce poslední film kariéry). Sam Peckinpah nám už zde předvedl, že se nebude mazat s nikým. Hrdiny ani záporáky. Také ukázal, že je i schopný scénárista. Ballardova kamera velmi dobrá a hudba George Bassmana také. Svojí kariéru zde odstartovala Mariette Hartleyová a je to podle mě nejvýznamnější filmová role Rona Starra. Vůbec obsazení se dost povedlo a všichni představitelé bratrů Hammondů byli dost hnusní slizáci a známi představitelé westernových rolí (pravidelného Peckinpahova souputníka nevyjímaje). Dost dobrý western a velmi silné čtyři hvězdy. ()

Reklama

Reklama