Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman hraje chlapa co hraje ženu co hraje ředitelku nemocnice. Takže buď je to schizofrenik, nebo výbornej herec. Já se přikláním k tomu, že to je génius, který dokáže bravurně ztvárnit jak charakterní postavu, tak komediální, bez ohledu na pohlaví. Komedie je to však zcela předvídatelná, trochu lepší průměr. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

za tych 30. rokov tootsie stratila trocha zo svojej krásy (hlavne hudba patrí do inej doby a hustota gagov je nižšia ako u dnešnych filmov) ale i tak ide stale o svižnú komediu ktora vyzerá vynikajuco (milujem ten určity "look" filmov z 80iatok) a je plná skvelych hereckych vykonov či už od dustina hoffmana po billa murraya, kde ale u mna na plnej čiare vyhráva george gaynes (inak slávny komandant lassard z policajnej akadémie) ako senilny doktor john van horn... ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Kdo by odolal hereckému koncertu Dustina Hoffmanna v roli Michaela / Dorothy, jeho spolubydlícího Billa Murraye, krásné Jessicy Langeové a kamarádky a smolařky Teri Garrové? Jedna z nejlepších komedií všech dob v bezchybné režii Sydneyho Pollacka! Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FlXE1Yq0AnQ ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Předem musím říct, že tyhle převlíkací komedie fakt nemám rád, často mi přijdou trapné a ani se mi nelíbilo Někdo to rád horké, takže jsem od Tootsie nečekal nic dobrého a kdybych to neměl v plánu už asi 8 let a 3 roky stažené, tak bych se na to nejspíš nikdy nepodíval. Výsledek je ale pro mě příjemným překvapením. On ten humor naštěstí nestojí jen na tom, že se chlap převlíká za ženskou, ale i na kritice soap oper a "herců" v nich, kteří by bez čtecího zařízení nedokázali zahrát nic. A těch témat je tam víc a dost tahají nahoru vše trapné, co stojí právě jen na tom převlíkání. Sice stále nedokážu uvěřit, že to točil Sydney Pollack, ale má to chytrý scénář a vedení, skvělé herecké výkony, dokonce i nějakou atmosféru a romantické to začne naštěstí být až v poslední čtvrtině, za což jsem rád, protože mě ty tuctové romantické zápletky prostě neberou, i když jsou součástí komedie. Ta poslední čtvrtina mi přijde nejslabší, ale i přesto jsem se u toho dokázal celou dobu bavit a nenudit. Není zde sice vše dokonale dotažené (třeba dějová linka s Jeffovou divadelní hrou), ale určitě je to povedené natolik, abych tomu aspoň slabé čtyři dal. Asi bych ani neměl problém si to někdy pustit znova a to je u tohohle subžánru co říct. Vlastně si i říkám, že lépe vypadat už ani nemůže... Slabé 4* ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké jsem sice neviděl, ale i tak si dovolím spolu s Tátou v sukni označit Tootsie za nejlepší převlíkací komedie všech dob. Dustin Hoffman se předvedl(a) tak jak nejlíp umí a díky němu pohár vtipu přetéká od úvodních až do závěrečných titulků. Inteligentní upřímná zábava a nepříliš romantiky činí z Tootsie velmi zdařilé dílo. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (18)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Ústřední melodie filmu "It might be You" se dostala do hitparád, nejprve do top 40 v USA a pak na první místo v US Adult Contemporary charts. (S.i.d.)

Reklama

Reklama