Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z amerických klasík 80tych rokov. Netreba sa nechať odradiť príšerným patriotickým plagátom, v ktorom je ale množstvo irónie. Tootsie je veľmi milá komédia, ktorá si strieľa zo spoločnosti, kde neúspešný muž je ochotný sa prezliecť za ženu, aby sa dokázal presadiť. Výhoda filmu spočíva v tom, že Hoffman je veľká hviezda, ale zároveň nie je žiaden krásavec, takže si môže dovoliť zahrať takúto úlohu. Predstavte si v nej trebárs Redforda, to by asi nešlo. Prečo dopadli prevlekové komédie tak, ako dopadli, sa treba opýtať Lawrenca alebo Sandlera. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Znal jsem dřív "Mrs. Doubtfire", ale tohle je prostě celkově rozhodně lepší film, který funguje po herecké stránce, ale také po stránce příběhové, kdy tohle není patetické, ani zbytečně emocionální, je to prostě takové, jak byste si přáli. Vyrovnané po všech stránkách, navíc nesmírně vtipné od začátku až do konce. Ty dramatičtější momenty ale dojem rozhodně nekazí. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když dostal Oscara za režii, pronesl jinak mírný a hodný Sydney Pollack památná slova: "Radši bych se ho vzdal, kdyby mi to vrátilo devět měsíců života, které jsem ztratil natáčením s Dustinem." ;-) Zdá se, že realizace Tootsie nebyla tak příjemná a výživná jako samotný výsledek. Svědčí o tom i fakt, že scénář původního autora Murrayho Shisgala narychlo vylepšoval zkušený Larry Gelbart a když se vyčerpal i on, povolali proslulou "stínovou autorku" Elaine May, která už zachránila řadu nedovařených komedií. Ale porodní bolesti pominuly a zůstal neobyčejně krásný a svěží plod jejich vzájemné nenávisti. Podle mého názoru nejlepší převleková komedie všech dob. 100 % ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Jóó, Dustin Hoffman je ve své roli opravdu vynikající. Role mu jde jedna radost a otravné otrapy odráží s noblesou. Jen ten zbytek mi příšel nezajímavý, pomalu se mi zdálo, že vše je postaveno na Tootsie, což mi kazilo dojem. Asi to zní absurdně, ale je to tak. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Úžasná romantická komedie, v níž je hlavní představitel převlečen do ženské role. Patrně nejlépe zvládnutý film na toto téma. Těžkým konkurentem je pro mne ještě "Táta v sukni" s Robinem Williamsem či "Někdo to rád horké". Tohle dílo ale o kousek vede. Úžasné dialogy, vtipné scény, dokonalé herecké výkony a romantický podtext prostě namíchal dokonalou atmosféru. Jednoznačných 95% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Jessica Lange získala za roli Julie Zlatý glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. (S.i.d.)

Reklama

Reklama