Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (288)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Filmy o vietnamské válce mám rád, i když tedy mám pocit, že se v nich Amíci zbytečně flagelantsky kopou do vlastních koulí... Žádná armáda není spolek intelektuálů, nicméně ta jejich pořád patří k tomu lepšímu - a ve srovnání s VC nebo NVA rozhodně byli ti slušnější. Tigerland je film o výcvikovém táboře, kde z frajírka Bozze vyklube přirozený lídr a dobrák se skvělým protivojenským / protiválečným srdcem. Kdyby to nehrál Farrell, bylo by to dost neživotné, takhle mi to přišlo jakž takž na hranici a místama i docela zábavné. Nicméně k Vietnamu bych spíš doporučil Full Metal Jacket (a fakt mi leze na nervy, jak to někdo přeložil jako "Olověná vesta"... znamená to "celoplášťový náboj"). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dvojlístok Shumacher- Farrell funguje výborne, škoda, že si to chlapci zopákli už iba raz. Tábor tygrov mi pripadal zaujímavý vďaka realistickému zobrazeniu výcviku amerických vojakkov v špeciálnych táboroch, odkiaľ boli prevážaní do bojov vo Vietname. Čiže z faktografického pohľadu vám film určite niečo prinesie. Napríklad sa dozviete, že mali povolenú iba hodinu spánku denne. Okrem toho je to výrazný ľudský príbeh. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Paráda, tak trochu válečné drama, s velice syrovým a studeným obrazem třesoucí se kamery, božským Colinem Farrellem a v neposlední řadě s parádní atmosférou. Joel Schumacher dokazuje, že když chce, tak mu všechno jde. Výběrem Colina Farrella trefil do černého, tento ir je největším talentem Hollywoodu. Dalo by se říci, že celý film nadzvedává právě Farrellův výkon a zčásti je to také pravda, ale skutečnost je taková, že Colin je jen jednou z velice chutných ingrediencí této velice zdařilé pochutiny. Postavy nevyznívají ploše, ne každý se dá zaškatulkovat. Chvíli si o někom myslíte něco, co za okamžik přehodnotíte o sto a osmdesát stupňů. Kdyby bylo takových filmů víc, vůbec bych se nezlobil. I s malým rozpočtem se dá rozehrát kvalitní podívaná. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Taková malá simulace na válku typicky po americku. Chlapci si hrají na vojáčky a na hrdiny a hledají sebe sama, i své možnosti. Některým iluze splaskla jak bubble gum, jiní se přizpůsobili nebo se o to aspoň snažili. V každém uzavřeném prostoru se najde všivák, podvraťák nebo práskač, který kope kolem sebe a plive jed. Ale každý je něčí hodný syn a touží po uznání a pohlazení. Zvlášť když se dá na cestu, odkud není návratu. Výběr Colina je trefa do černého - přesně ten týpek, kterému nikdo neodolá, i sebevětší tvrďák nakonec změkne. :-) Matthew Davis mu byl moc dobrým sparing partnerem. Nemůžu se ale zbavit pocitu, že rámec filmu neměl přesáhnout hrací plochu, jako bych stále cítíla vůni hamburgerů a hot dogů. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli se o to zasloužil herecký démon Farrell, nebo Schumacher… ale Tigerland má všechny parametry akurátního výjevu. Je to chytrá, antimilitaristická „henleinovka“, která se nepřiklání ani k etice, ani k estetice. Je to lákavý pohled na intervenci Američanů a říká zhruba toto: Američané tehdy nebojovali proti Vietnamcům, ale sami se sebou. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)
  • Colin Farrell za svůj hvězdný výkon získal cenu pro nejlepšího herce od Bostonské společnosti filmových kritiků. (JARDAHONDA)
  • Pro dosažení větší autenticity se režisér Schumacher rozhodl natáčet na 16mm film místo pro Hollywood typičtějšího 35mm. Snímek díky tomu také částečně působí, jakoby byl skutečně natočen v 70. letech, do kterých je situován jeho děj. (Teabag)

Reklama

Reklama