Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český seriál se dočkal i pokračování v podobě čtyř celovečerních filmů. Tím prvním z nich je Pěnička a Paraplíčko (i když se natáčel zároveň s Partií krásného dragouna). Tahle kasařská romance od pana Sequense je příběh, ve kterém skoro od začátku víte, kdo je vrah, příběh nešťastné lásky kasaře Pěničky k prostitutce Anče zvané Paraplíčko. Mordparta poprvé bez Mrázka je tentokrát tak trochu v pozadí celého příběhu, více prostoru dostali R.Brzobohatý a J.Bohdalová. To vše dokresluje skvělá hudba, hlavně song J.Zímy z Jedové chýše je perfecto. I když z těch čtyř celovečerních snímků řadím tento jako nejslabší a asi nejméně povedený, stejně dávám za pět, protože i tak je to velká paráda a protože Vacátko je prostě moje srdeční záležitost. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší celovečerák Hříšných lidí. Je to dané především dobře vykreslenou atmosférou předrevolučního podsvětí. Kasaří, pouliční holky, pasáci a překupníčci. V Jedové chýši to neskutečně žije a Pěničkovo pogo je jako z jiné doby. Bohdalku moc nemusím, ale jako děvka je i celkem uvěřitelná. Radek Brzobohatý jako dobrácký, ale jako skála tvrdý kasař Pěnička je geniální a ostrý jako břitva. A kasař Mlíko v podání Bohumila Šmída je killer jako prase... snad jen škoda, že jej předaboval pan Moučka, Šmídův autentický hlas mi přijde super a k takovému bouchači by byl zajímavým kontrastem. K tomu všemu nádherná Liškova hudba a ústřední chytlavý song s dojemným sólem na trubku. Tenhle film mám rád už od dětství a nic na tom nemění ani asi má dvacátá repríza. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Jak nemám teda Bohdalku fakt ráda, tak tady jsem to zkousla a bylo to fakt super. Nějak nemám k těm starým filmům moc vztah, ale koukám, že se budu muset polepšit a začít na ně taky občas koukat. Člověk přichází o docela slušný perly. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Tento příběh mě až tolik oslovil. Jde o herecký koncert Bohdalové a Brzobohatého. Příběh není špatný, ale tempo vyprávění a styl, mě nedokázal dostat do děje. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Zbylým třem celovečerákům s panem Vacátkem jsem dal čtyři hvězdičky, tento díl mi přišel rozhodně nejslabší, takže jen za tři. Není tu moc děje a Bohdalka je zde vyloženě hnusná a odporná, jednoznačně měli obsadit jinou herečku. ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Dejte mu zahrát pane inšpektóre, dejte mu zahrát, než vypadne z róle. Za tenhle song by jak Zdeněk Liška, tak i Pepíček Zíma zasloužili Nobelovku. Když tuhle písničku slyším, mám takové zvláštní mrazení a to se mi věru nestává moc často. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší ze čtyř barevných filmových provedení. Duo Marvan x Brzobohatý drží laťku velice vysoko! Rovněž Josef Zíma se svou písničkou tvoří velikou část filmu! Skvělý Martin Růžek jako majitel domu! Jen ten začátek filmu je takový nějaký divný! ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Krásná detektivka s radou Vacátkem. I když nejsem příznivec takovýchhle Českých detektivek, tak tohle byla pro mě kvalitní podívaná. Jaroslav Marvan spolu s Radoslavem Brzobohatým no prostě kvalitní kombinace a doplňovala je Jiřina Bohdalová. Pobavily mě i ty jména jaký tam měli např. mlíko :P. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn retro. Omšelá Praha roku 1970 jako kulisa Prahy před (tehdy) skoro 50 lety? No nic. Brzobohatý a Šmída ve skvělé kondici, Bohdalová ještě snesitelná. Marvan standardní. Nejlepší je vlastně Pepíček Zíma a jeho uhrančivý song. Bouše s Brůžkem jen statují. Sequens v podstatě podal rutinní výkon, s obvyklou snahou navodit autentickou dobovou atmosféru, což se mu téměř nikdy dokonale nepovedlo, snad s výjimkou Atentátu. Technická - Čáp s pěknou C+K pistolí Steyr, Pěnička s bubínkovým revolverem (ráže ´22?) s "nekonečným" zásobníkem. A z respektované uniformované policie 1. republiky dělá Sequens pitomce. No a ta křečovitá groteska s hasiči... darmo mluvit. Naštěstí to Vacátko celé urovná - a dáme si na závěr browning zpět do kapsy a do koutku to viržinko, no ne? Pěkný detail se směrovkou "Masérka" v závěrečné scéně (patro pod Pěničkou). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Miluju dobu první republiky. A proto miluju i seriál Hříšní lidé města pražského. Filmy s panem Vacátkem jsem ale nikdy neviděl. Ani jeden. Až poprvé tenhle, den před napsáním tohoto komentáře. A nebyl jsem zklamán. Doba první republiky opět vykreslená taková, jaká asi skutečně byla. Krásná a staromódní. Ale v té době i zloději měli šarm a úctu a své kouzlo. Mě se moc líbila u černobílého seriálu hudba. A to zůstává i zde. Paní Bohdalová opět hraje skvěle. O panu Marvanovi netřeba mluvit, i když by si to zasloužil. Miluju jeho herectví a je pravdou, že je to jeden z nejlepších českých herců v historii. Pozadu nezůstává ani pan Brzobohatý. Příběh je sice trochu slabší, protože velmi brzy víme, kdo je vrah a tak jde jen o to, jak na něj pan rada Vacátko přijde. Ale závěrečná scéna všechno nahradí. Brzobohatý se opevní v domě, k tomu policejní akce a vrchol všeho, odvážný pan Vacátko jde do akce. Možná je to mým nadšením z první republiky, možná z geniálního Marvana, ale já se už teď těším až shlédnu další filmy. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Výborný TV snímek Jiřího Sequense navazující na kultovní seriál "Hříšní lidé města pražského". Stejně jako ostatně i v dalších dílech se setkáváme s tradiční partou detektivů ze čtyřky v čele s radou Vacátkem, kterého nezapomenuteným způsobem ztvárnil skvělý Jaroslav Marvan. Tyto filmy prostě mají dle mého soudu svůj půvab i po téměř padesáti letech a díky skvělým hercům, z nichž mnozí již bohužel nežijí je to vskutku výborná podívaná, které se bohužel v dnešní době ze strany našich tvůrců patrně již nemůžeme nikdy dočkat. ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Hříšní lidé města pražského je moje oblíbená krimiklasika, ale toto filmové zpracování hodnotím průměrně. Scénář je fajn, i ten mord je zajímavý, nicméně vzhledem k tomu, že bytostně nenávidím buzikály, tak ty dvě hudební vložky stačily k tomu, aby byl celkový dojem pokažen. Takže slabé tři hvězdice a 50%. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Vlastně velmi jednoduchý příběh, ale se silnou atmosférou. Vše rámuje píseň Hříšní lidé v bezvadném podání Pepíčka Zímy. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Průměrný příběh na téma Hříšných lidí, vlastně s těch filmů asi nejslabší. Drží ho celkem Radoslav Brzobohatý, naopak role Jiřiny Bohdalové film spíše sráží, protože to prostě není za mě prototyp Paraplíčka v galerce města Prahy. ()

Reklama

Reklama