Reklama

Reklama

Veliká

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / Austrálie, (2020–2023), 25 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Tony McNamara

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan, Phoebe Fox, Bayo Gbadamosi, Adam Godley, Douglas Hodge, Louis Hynes (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Tony McNamara, na Oscara nominovaný scénárista filmu Favoritka, přichází s žánry mísící, anti-historickou jízdou napříč Ruskem 18. století. Satirické komediální drama Veliká pojednává o vzestupu Kateřiny Veliké z outsiderky k nejdéle vládnoucí panovnici v dějinách Ruska. První řada vypráví fiktivní, zábavný a anachronický příběh o idealistické, romantické mladé dívce, která přijíždí do Ruska uzavřít dohodnutý sňatek s náladovým carem Petrem. Kateřina, doufající v láskyplný a sluncem zalitý život, se místo toho ocitne v nebezpečném, zpustlém a zaostalém světě, který se rozhodne změnit. Jediné, co pro to musí udělat, je zabít svého manžela, přemoci církev, usměrnit armádu a získat dvůr na svoji stranu. Velmi aktuální příběh o minulosti zachycuje řadu rolí, které tato milenka, učitelka, panovnice, přítelkyně a bojovnice během svého života sehrála. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele McGuffin k tomuto seriálu (2)

Veliká (2020) 

Veliká, The Great sestavená Tony McNamarou vykládá osobní příběh novomanželky, která chce mimo jiné převzít od manžela řízení carského Ruska. On je trumpeta, popleta, asociál a hajzl, s kterým byste, zvlášť kdyby řídil, na dvojkole sedět nechtěli. Ona blbá blondýna, co se nesoudně pořád přeceňuje a cokoli naplánuje, zvoře. Křoví okolo jsou také pěkní pitomci, takže celé je to nekonečná natahovaná groteska. Ale. V příběhu Vévodkyně, https://www.macguffin.cz/2020/03/vevodkyne.html, vzpomínáte?, byla novomanželka také ve zlaté šlechtické kleci, v níž si nechala od manžela všechno včetně trvalé nevěry líbit, a neudělala proti tomu nic. Tahle carevna se oproti ní opakovaně snaží, včetně hrubých záplat na hrubý pytel, jenže co naplat, grotesce neutečeš, marně. Takže tak, rozvlekle, barevně a marně. https://www.macguffin.cz/ ()

Série 2 (2021) (S02) 

Carevna Kateřina Veliká 2, The Great 2, se opět snaží předělat Rusko a zbavit se svého manžela. Pár dvořanů vsadí na její úspěch a mnoho dalších zůstane skeptických. Publikum si může vybrat, ale vsadit se může, že scenáristé Tony McNamara a Tami Sagher vždy nechají carevnu, cara i dvořany pronést nečekanou, nepravděpodobnou a většinou i krutou repliku, kterou by v běžném životě nebylo kde zaslechnout. Stejně tak jisté si může být, že v reálném fiktivním životě obou protagonistů nezanechá žádná z jejich veselých replik žádnou stopu. Groteskní včerejšek mohou zaměnit s groteskním zítřkem snadněji, než my levou ponožku s pravou. P.S. To je zpráva o chybějícím příběhu, ne o filmu z něj. MacGuffin ()

Reklama

Reklama