Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Recenze (731)

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Legendární a možná i životní role Josefa Abrháma. Svěrákův originální rukopis za hudebního doprovodu Jaroslava Uhlíře s několika nezapomenutelnými replikami. Verdikt: 5* a 85 %. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

S jak jednoduché zápletky se dá udělat celovečerní film, když má člověk geniální scénář a úžasné herce. To nakládání dětí, zkoušení ostřikovačů, cvičení na housle... Ale úplně top je pro mě scéna na Vřídle, kdy v duchu "Když po tobě jdou, tak je veď" naprosto drze začne organizovat své pronásledovatele. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Přejete si platit?....... Smoljak-Svěrák majstrštyk. Nesmrtelná komedie o podvodníčkovi baví lidi napříč generacemi napříč profesemi, kdo neviděl či dal méně jak 2 hvězdy by se měl nad sebou zamyslet a dobrovolně si zrušit profil zde na csfd. 90% ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Povedená komedie o tom, jak se dá přivydělat na účet podniků. Herecké výkony, zejména Abrháma a Svěráka se mi moc líbily, škoda jen že některé situace se vyvíjejí trochu naivně. Závěrečná honička taky není zrovna super, jinak ale velmi povedená komedie. Na čtyři hvězdičky u mě bohatě stačí. Škoda toho neoptimistického konce. ()

dickadonna 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedïí všech dob, skvely napad a v hlavni roli skvely Josef Abrham a za reziserkou stolickou genialni Ladislav Smoljak. "svetla sviti, sterace stiraji" =) ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Tohle dílko snad nepotřebuje ani komentář. Opravdu se hluboce klaním před dvojící Smoljak Svěrák, kteří dali naší kinematografii to co ji chybělo. Inteligentní humor a nadhled v dobách těžkých pro naši zemi, spoustu nesmrtelných hlášek a to krásné uvolnění u telky, které tak rád prožívám znovu a znovu. Stačí v televizním programu přečíst název "Vrchni prchni" a už se člověk přistihne že se usmívá. Máte to taky tak? Ps: "tady se mit o bude věšet" :) ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Nejde sice o nejlepší počin pánů Smoljaka a Svěráka, ale i tak jde o skvělou komedii, kterou si klidně kdykoliv pustím... ()

Raimok 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenční film bezkonkurenčního režiséra s bezkonkurenčními výkony Josefa Abrháma a Zdeňka Svěráka. Výborný příběh po celou dobu doprovází moře vtipných scének, kterým se, doufám, budou smát ještě moje vnoučata. 92 % ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

"Už zarůstám vousem a vrchní už jdou sem, už slyším je jít blíž a blíž" Vždy když jdu kolem nějakého knihkupectví vzpomenu si na " Vyučil jsem se jako knihkupec, pak jsem nastoupil jako knihkupec a jsem pořád knihkupec". Když vidím někoho jak myje auto nebo ho dává do čistírny :) vzpomenu si na "Pane Pařízek ty ostřikovače a stěrače nemusíte hlásit to přece vidíte. Díky. Erno ty ostřikovače a stěrače hlásit nemusíte to přece vidim. Klakson Troubí!" :) Vždy když vidím hadraplán, velorex, nebo pokud chcete prchající stan, vzpomenu si na Vrchního. A to je jen důkaz toho, že na tenhle film se prostě nikdy nezapomene. ()

Stocki 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film, toto je prostě neuvěřitelná pecka. Jedna z nejlepších tragikomedií, které zde u nás byly natočeny. Tomuto se nedá vytknout prostě nic. Snad jen, že nevzniklo pokračování, které by mě hodně zajímalo. Tento snímek musím vidět několikrát do roka. "To byla káva, vínea, dort". "18.50,- Kčs! " ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu asi bylo napsáno taky už vše. Příběh o tom, jak příležitost dělá zloděje, je "parádně" ujetý, skutečně je v něm řada dobrých gagů a hlášek, včetně té závěrečné scény, kdy se Dalibor Vrána setká na chodbě soudu se svým bývalým spolužákem (Jiří Kodet). Trošku už to je také blízké dnešní době, kdy je společnost ještě mnohem víc rozvrstvena na ty bohaté a (všeho) schopné a na ty běžné občany, pro něž je práce především koníčkem a tudíž neschopné (tady Vránovy knihy, zpestřené ovšem tajným tlačítkem na schodech). A abiturientský večírek se rázem stává odrazovým můstkem k tomu, aby se i Vrána stal úspěšným a všeho schopným. Kdykoliv jsem se do postavy Vrány vžíval, vždycky jsem zažíval poněkud trapný pocit, že dělám něco nepoctivého... Dost mě přitom mrazí po celém těle a brání mi přidat pátou hvězdičku. Navíc mi ani Josef Abrhám v té hlavní postavě nějak nevím proč nesedí. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Není to ten typ komedie, u které se řehtám, až se za břicho popadám. Přiblblý hořkosladký úsměv si ale udržím po celou a to se taky jen tak nestává. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika dvojice Svěrák - Smoljak...Neuvěřitelně věrně zpodobněná doba let 80.-ých...Ovšem natočeno jako satirická komedie, protože nedejbože jako drama, by to fuckt neprošlo...Stejně můžeme být rádi, že to komanč neprokoukl... Ani tu zcela zásadní píseň...Jeden prostě musel vědět jak na ně a Cimrmani to prostě uměli...Za mě 100% ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Někteří českoslovenští muži měli zkrátka vkus na ženy a trio Smoljak, Svěrák, Abrhám jsou určitě jedni z nich. Patrasová zde zosobňuje erotično, Šafránková romantickou krásu a je tu x dalších scén těšících oko. I když erotizace i paní soudkyně už byla krapet přehnaná, překvapilo mě, že film je poměrně sexistický, což ale určitě není negativum :) ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající, vtipné, zábavné, promyšlené a moudré. Pepíček Abrhám exceluje a ostatní skvěle sekundují. Abrhámovo herectví té doby je zcela z geniální, nenápadné, často hraje jen mimikou a gesty, jediným výrazem tváře je schopen vyjádřit takřka cokoliv. Teprve po letech mi došlo, že vtip Vránových vidin "...co všechno by se s tou ženskou dalo prožít.." je v tom, že je mají skoro všichni a ne jen já a "miláček publika " Darek Vrána. Magnifique! ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama