Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 021)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Možná ne tak hypnotizující jako APOKALYPSA, ale pořád velice dobré. Stone si vzal do parády jeden z nejprovařenějších problémů Vietnamu a vystavěl kolem něho příběh nováčka (vynikající Charlie Sheen), který pln idealismu přichází do tohohle pekla. To na čem ČETA stojí jsou úchvatné záběry, prvotřídní akce a herecké výkony všech zůčastněných. Za zmínku kromě Cheena rozhodně stojí špičkový Willem Dafoe a lehce zvrácný Tom Berenger. Dokonce se tady v jedné ze svých prvních rolí mihne Johnny Depp, tak ho neprošvihněte. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Chcete-li divácký válečný film bez "sračiček kolem", jen plný nepohody, mačo keců a vojenský akce, pak RAMBO 2 (kecám, PLATOON) je to pravý ořechový. Stone přišel na základě vlastní zkušenosti z Vietnamu s autentickou simulací tehdejší absurdní snahy v pobíhání džunglí tam zpátky, upadající morálky, odpočítávání dní do konce v naději se ho dožít, bez ponětí "co tu kurva vůbec děláme" a v boji s Vietcongem, stejně jako mezi sebou. To vše z pohledu privilegovanýho smrkáče (prkenný Sheen) a v plejádě budoucích hereckých hvězd. Napínavý skoro-masakr a podpálení vesničky evokuje reálný incident Mỹ Lai. I při druhé projekci jsem nebyl přímo oslněný, faktor času tu hraje mírně nepříznivě, i tak ale pamětihodný vhled do řad obyčejných postradatelných amíků hluboko v mindfuck břečce během nejkrvavější fáze bezhlavýho konfliktu. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Četa je oproti Full Metal Jacket, či Apokalypse o poznání přímočařejší a její přesah, nebo chcete-li podtext je více doslovný (proslovy hlavní postavy). Četa tedy oslovuje diváka hlavně prostřednictvím přímé akce. Vojáci bloudí džunglí, rákosnící mohou čekat pod každým listem, frustrace narůstá a to pak může vyústit ve zvěrstva páchané na nevinných. Film ukazuje, že válka vzbouzí v člověku to nejhorší... 8/10 ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone se na tomto velice autentickém válečném filmu z prostředí Vietnamu, doopravdy vyřádil – kamera a záběry jsou geniální. Stejně jako scénář a samotný film jako celek. Charlie Sheen a jeho dobrovolné narukování do pekla války, první krutý týden a potom konečná proměna. Strach přeměněn v odhodlání na život a na smrt. Nebyl to jen boj proti nepřátelům, byl to hlavně boj mezi samotnými vojáky. Tom Berenger jako Sgt. Bob Barnes byl pěkná svině a přál jsem mu bolestivou smrt. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone své pocity z Vietnamu vtiskl do postavy Charlieho Sheena a jakožto člověk, který si válečné peklo prožil na vlastní kůži, cítil odpovědnost k natáčení do té míry, že peklo z něj udělal i všem zúčastněným. Willem Dafoe někde řekl, že fyzická příprava a přírodní podmínky na místě ho zdecimovaly tak, že už na place nehrál, protože byl tak vyčerpán a v takové depresi, že stačilo jen odříkávat text a ostatní přišlo samo. Jeho výkon byl úžasný a - jak to napsat a nespoilerovat - "k nebesům vztyčené ruce" jedním z nejpohnutějších okamžiků v mých diváckých dějinách. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Pokud některá postava zemřela, musel se její představitel bez prodlení sbalit a odjet. (Divočák)
  • Odkaz na tehdejší reálnou přítelkyni Johnnyho Deppa (Lerner), Sherilyn Fenn, můžeme vidět také na jeho kytaře ve scéně, kdy kouří marihuanu – vyryté iniciály S.F. (džanik)
  • V roce 2007 byl film Americkým filmovým institutem (AFI) zvolen 86. největším filmem všech dob. (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno