Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Až do svých sedmatřicátých narozenin byl George docela obyčejným automechanikem v malém kalifornském městečku Harmon. Ovšem do chvíle, kdy si odskočil z oslavy ven před hospodu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, změnila jeho život. Na jasné noční obloze se mezi miliony hvězd objevil zářící bod a blížil se přímo k Georgeovi. Oslepující záře ho na okamžik připravila o vědomí. Když s pak vrátil mezi své přátele, byl jiným člověkem. Dal dvěma tahy mat místnímu lékaři - přeborníkovi v šachu a odešel domů, kde se během noci ze slovníku naučil španělsky. Všechno je najednou tak snadné ! George čte čtyři knihy denně a s mozkem pracujícím na plné obrátky chrlí nápad za nápadem. Sestrojil automobil, který jezdí skoro zadarmo. Objeví princip akumulování sluneční energie. Jeho nový typ organického hnojiva mění úhor v úrodnou černozem a jen tak z legrace rozkóduje složitou armádní šifru a zruší důležité vojenské cvičení na nedaleké letecké základně. Pouze jedna záležitost dělá Georgeovi po jeho zázračné proměně stejné problémy jako dřív. Krásná sousedka, obávající se dalšího milostného zklamání, vytrvale odolává Georgeovým nesmělým pokusům o dvoření. A když se začnou věci i v tomto směru obracet k lepšímu, vtrhnou do Georgeova domu agenti FBI, aby zatkli domnělého špióna, který tak snadno rozlouskl vojenské kódy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Desperado 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavý počin, ktorý sa spočiatku tvári ako idylkový rodinný film, s príjemnou malomeštiackou atmosférou, neskôr sa zmení v mysterióznu drámu, stále balansujúcou na hrane pohodového TV filmu. A koniec? Zhruba ten pocit, akoby som šiel rýchlosťou 80km/hod. po rovnej ceste na mojej ojazdenej Favoritke a omylom zaradím spiatočku. Melodráma ako vyšitá. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Fenomén je jistě výborný film a leckterý Travoltův fanoušek na konci i slzu zamáčkne. Má jen jednu velkou slabinu. Předpokládám, že na malém americkém městečku budou mít největší autoritu a požívat největší úcty místních obyvatel starosta, farář, učitel a doktor. A právě představa natřásajícího se nahého doktorského zadku za oknem ordinace na odiv našemu milému budoucímu géniovi a dalším více méně náhodným čumilům je zkrátka nepředstavitelná. Že by takhle riskoval ztrátu pacientů a do konce světa trvající zavržení jistě pobožného občanstva? Toho doktora na počátku filmu ještě neznáme. Můžeme si ho zatím představovat jako mladého nevyzrálého výstředníka s poněkud posunutým vztahem k morálce maloměsta. On je to však občan na pokraji stáří, který se navíc do konce filmu chová v podstatě velmi klidně a důstojně. Takže ona scéna je tam jen proto, aby se budoucí milá hlavního hrdiny měla proč od něj ještě v tuto chvíli odvrátit a dobývání její duše bylo komplikovanější. Nebo je to všechno jako ze života? V tom případě budu muset zapřemýšlet, jak mám svému obvoďákovi říct, aby mne také u příležitosti mého jubilea podobně potěšil. A režisérovi tohoto jinak velmi dobrého díla bych popřál méně podobných zkratovitých nápadů. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Než byl odhalen původ Georgových nadpřirozených schopností, byl to docela zajímavý film s překvapivě podmanivou atmosférou, díky které mě to bavilo sledovat, i když nešlo skoro o nic jiného, než objevování toho, co všechno George umí a k čemu to využívá. Sice to s poselstvím postupem času začínalo zavánět New Age ideologií a ani tak to nebylo tak úžasné, že bych z toho po celou dobu byl naprosto nadšený, rozehrát to mohlo určitě víc (a to i po stránce myšlenek), jenže závěrečných 25 minut ten film úplně odstřelilo a pohřbilo. Nejen, že mi to vysvětlení přišlo slabé a bez nápadu, ono se to totiž pak celé změnilo ve strašně slzopudný kýč. Navíc ten film už pak zahodil rozehraná hlubší témata a jenom se plně věnoval tomu, čím se pak následně stal. Jako jo, to vysvětlení je nejspíš vědecky nejpravděpodobnější, ale kurnik, vždyť se to už od začátku tváří spíš oddechově, nechce si to na nic takového hrát. Ani ten náběh na New Age poselství se neuskutečnil, a přitom bych tu za něj byl mnohem radši, protože lepší nějaká myšlenka než žádná myšlenka, že... Hrozně mě to mrzí, ale ten konec mi ty dojmy fakt dost pokazil. A když si budu chtít v budoucnu pustit něco s podobným námětem, dám si radši znovu Běláska. Ten vlastně přichází se stejným poselstvím a přitom má víc do sebe než Fenomén... 3* ()

Sonnik 

všechny recenze uživatele

Some things in life just can't be explained. Klasický univerzální americký kousek na sobotní večer bez plánů s výborným mysteriózním námětem. Travolta jde kromě "Tváří v tvář" a "Pulp Fiction" úplně mimo mě, ale tady dokazuje, že až tak šptaný nebude a za notné podpory ostatních (Duvall, Whitaker) je více než snesitelný a onen přerod z venkovského automechanika na nechtěného "fenoména" mu uvěříte bez nejmenších pochybností. Paráda. "Everything is on its way to somewhere." ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Výborně rozjetý veselý film, který když přesedlal na vážnou notu, tak jako by ztrácel dech. Dokonce i na herectví Johna Travolty to bylo znát. Veselého chlapíka, který nemá starosti nebo následně chlapíka, co je udiven ze svých schopností, jsem mu dokonale věřil, ale poté jsem měl pocit, že se mu nechtělo vciťovat do role chlapa, co má starosti a problémy. Jinak byl film vcelku slušný a rozhodně ho neberu za ztrátu času. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Signály, ktoré počúva George, nie sú vysokorýchlostné Morseove signály, ale jednoduché zvuky prenosu staromódneho ďalekopisu. (Peter-1307)
  • V mestečku Old Town Auburn v Kalifornii je plaketa, kde George (John Travolta) stál a videl "svetlo." V roku 2015 bola pôvodná plaketa ukradnutá, nahradila ju nová a zabezpečená proti odcudzeniu. (chesterko)

Reklama

Reklama