Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

berg.12 

všechny recenze uživatele

S adaptacemi comicsů se v poslední dekádě roztrhl pytel a usilovně se hledá ta nejzdařilejší. Co může být však zdařilejšího, než oživlé comicsové postavy, vypouštějící i v reálu typické "bubliny"? Na to si v Hollywoodu zatím nikdo netroufl :). Skvěle stylizovaná záležitost o střetu comicsového světa s tím reálným a hlavně skvělá zábava. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je nepochybné, že v šesťdesiatych rokoch sa uvoľnila nahromadená tvorivá energia československých filmových tvorcov. Nikdy predtým a ani potom nevzniklo toľko originálnych nápadov, z ktorých mnohé boli aj adekvátne dobrým spôsobom spracované. Pri zrode Jessie stál originálny nápad pánov Macourka a Vorlíčka. Opieral sa síce o komiks, ktorý sa netešil priazni straníckych ideológov, ale plné využitie možností, ktoré poskytoval, mohlo počiatočný handicap prekonať. K dispozícii bola komiksovo krásna Olinka Schoberová, Ďuro Višný napínal svaly ako Schwarzenegger, v epizódkach sa zaskveli Menšík s Líbíčkom, ale okrem niekoľkých hlášok filmu zúfalo chýbal humor a ten, ktorý tam tvorcovia predsa len dostali, pôsobí dnes dosť zvetralo. Určite je to výrazný a nadpriemerný film, ale mohol a mal byť lepší. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

V případě KDO CHCE ZABÍT JESSII? je tře mít na vědomí, že nejde o žádné pokus o splynutí filmu a komiksu - a vlastně ani nejde o komiksový film, protože pronikání komiksové estetiky je spíše uměleckým nástrojem než cílem. Komiks je Macourka a Vorlíka (podobně jako ve srovnatelné době pro Jiřího Brdečku nebo Oldřicha Lipského) jen další z výzev k blbnutí s možnostmi filmového vyprávění i stylu. Výzvou, která je mnohem promyšlenější a chytřejší, než by se dalo z praštěného námětu vyvozovat - a celá tahle "alternativní vlna" strukturně modernistických filmů bez modernistických ambicí si do budoucna zaslouží detailní prozkoumání. Tak či onak, pokud by vás zajímala analýza filmu KDO CHCE ZABÍT JESSII, můžete ji najít třeba tady (nebo v uhlazenější podobě od strany 129 v ROZBORU FILMU). Dodnes zatraceně působivý film... a to i proto, že Miloš Macourek byl prostě génius, ať už jeho scénáře režíroval Lipský nebo Vorlíček. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být natočeno v barvě. I tak, ale geniální zábava každým coulem. Navíc film s komiksovými bublinami je zřejmě světovou raritou, na kterou můžeme být vskutku pyšní. Romantický   závěr a následné výstřízlivění nemá chybu. Nejskvělejší je tady ale Jiří Sovák a protože se taky jmenuji Jindřich a tento týden byl čtvrtek, hodnocení je bez debat. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Pane kolego, já kategoricky žádám, abyste okamžitě přestal snít !!" ;) Naprosto jedinečný a neotřelý film, který jasně dokazuje Vorlíčkovu režijní velikost a invenci, založená na geniální elementární myšlence může působit příliš bizarně, byť se zde paradoxně trestuhodně mrhá nevyčerpatelným potenciálem příběhu, z něhož se mohla stát doslova kultovní záležitost, kdyby se tvůrci nebáli přitlačit na pilu a nedoufali, že právě ona základní myšlenka bude natolik vtipná, že nebude zapotřebí duchaplnějšího příběhu a propracovanějšího scénáře, a tak se nabízí srovnání s v tomto směru o třídu povedenějším Lipského filmem, co do kvality, Čtyři vraždy stačí, drahoušku !! !! Řada scének trpí absencí pointy, nemůžu se ubránit dojmu, že barva by, ač chápu Vorlíčkův záměr i logiku v návaznosti na trikové provedení, právě v tomto případě byla na místě, Havelkova hudba mě ani omylem nenadchla, a tak vše zachraňují jen geniální velikáni naší kinematografie, geniláně hláškující a improvizující Vladimír Menšík, standardně skvělý Jan Libíček, v naprosto nečekané a netypické roli dokonalá Dana Medřická a samozřejmě bezchybný Jiří Sovák !! Kdo by nechtěl vidět, jak ji Jirka pustí Supermanovi, a pošle ho tak dík popelářům na smetiště..;) ;) Václav Vorlíček, dnes již zřejmě trpící značnou senilitou, předběhl svoji dobu, tentokrát však ve smyslu jak pozitivním, tak bohužel i v tom negativním, což mě nesmírně mrzí.. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (46)

  • Keď americký filmový producent William Snyder oznámil Vorlíčkovi a Macurkovi, že chce natočiť remake vo farbe, tí mu odpovedali, že sa u nás farebný materiál prideľuje len na filmy najvyššieho štátneho významu. (Raccoon.city)
  • V scéne, kde Superman skáče zo strechy do kanála, skákal v skutočnosti z desaťmetrovej veže na jednom z pražských kúpalísk. (Raccoon.city)
  • V prosinci 2012 Václav Vorlíček uvedl, že se točilo černobíle, "protože ty bublinky Káji Saudka jsme tehdy neuměli udělat na barevný film". Americký remake již měl být barevný, protože Američané to uměli. (Jirka_Šč)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama