Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Douglas 

všechny recenze uživatele

V případě KDO CHCE ZABÍT JESSII? je tře mít na vědomí, že nejde o žádné pokus o splynutí filmu a komiksu - a vlastně ani nejde o komiksový film, protože pronikání komiksové estetiky je spíše uměleckým nástrojem než cílem. Komiks je Macourka a Vorlíka (podobně jako ve srovnatelné době pro Jiřího Brdečku nebo Oldřicha Lipského) jen další z výzev k blbnutí s možnostmi filmového vyprávění i stylu. Výzvou, která je mnohem promyšlenější a chytřejší, než by se dalo z praštěného námětu vyvozovat - a celá tahle "alternativní vlna" strukturně modernistických filmů bez modernistických ambicí si do budoucna zaslouží detailní prozkoumání. Tak či onak, pokud by vás zajímala analýza filmu KDO CHCE ZABÍT JESSII, můžete ji najít třeba tady (nebo v uhlazenější podobě od strany 129 v ROZBORU FILMU). Dodnes zatraceně působivý film... a to i proto, že Miloš Macourek byl prostě génius, ať už jeho scénáře režíroval Lipský nebo Vorlíček. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů, vážně..Toliko vtipu na 80 minutách, to už se v dnešní době jen tak nevidí. Dana Medřická skvělá, Olga Schoberová se hravě vyrovná zahraničním sexbombám a vůbec celkově jsem byl nadšený..A protože je to film v jasné TOP 10 českých filmů, není co dodat, snad jen - plný počet.. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že Jessii som si pôvodne zohnal len kvôli Olge Schoberovej. Mal som totiž a priori pochybnosti, či bude dostatočne využitý potenciál dobrého námetu. A tiež, či mi sadne typ humoru. No ukázalo sa, že obavy boli zbytočné. Skvelá komédia, navyše nielen sci-fi, ale aj akčná. A s nekorektným záverom! Toto všetko z "našich" končín. Proste zlaté šesťdesiate... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Příjemný film díky Višnému místo Peterky, blonďaté Olince s jejími vnadami a Saudkově komiksové stylizaci. Jinak však úvodní scény jsou docela nuda, Medřická sem příliš nezapadá jako komický typ, a vlastně ani Sovák, který se podle mne na tyhle bláznivé komedie nehodil, spíše mu šlo takové to suché hláškování. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Neskutečně našlapané a na svou dobu dost pokrokové. Vorlíček prostě vždycky uměl točit. Film je to dost krátký, ale zato originálními nápady jen překypuje. Sovák s Medřickou hrají manželský pár. Ona zkoumá a sny a on zase vynalézá. Po nepovedeném experimentu, se Sovákovy sny zhmotní a to nastartuje řetězec šílených událostí. Do světa se dostanou dva padouši a krásná Jessii. Všude je chaos nikdo neví, co s nimi. Obsazení je skvělé a je to místy dost vtipné. Skutečně povedené zhmotnění Saudkova komixu. "Pojedeš do Chuchle!" ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Vtipná príhoda sa viaže na rozhovor po predpremiére. Na otázku otca Václava Vorlíčka "Prosím tě, kam na ty koniny chodíš?", režisér snímky len vtipne odvetil: "To mám z domova, vždyť jsme spolu žili dvaadvacet let".  
    (Raccoon.city)
  • Miloš Macourek a Václav Vorlíček chceli pôvodne natočiť komédiu o snoch s názvom Co se dětem zdá. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama