Reklama

Reklama

Komik Jim Carrey spolu s Laurou Linney a Edem Harrisem (oba mnohonásobně nominovaní na Oscara) hrají v Truman Show, temné komedii o světoznámé hvězdě televizní reality show, která si myslí, že je jen pojišťovacím agentem. Když tento údajně obyčejný muž zjistí, že celý svůj život strávil před kamerou obklopen placenými herci a komparzem, místo rodiny a přátel, rozhodne se najít svou původní podstatu... a na své cestě zažívá bouřlivá dobrodružství. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 193)

kecinzer 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální! Nechápu, že jsem se k tomu filmu dostal až takto pozdě (06/2006), protože jsem se výborně bavil. Nápad je to prostě výborný. ()

Pajčus 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který by mohl být (možná, že je) nejen pro příznivce Jima Carreyho kultovní. Je to jeden z těch filmů, který dokazje, že Jim Carrey umí být nejen dobrým komikem, ale i vynikajícím hercem, kdž chce. V hereckých výkonech rozhodně nezklamal Ed Harris, ani Natascha McElhone, která se díky tomuto snímku stala jednou z mých nejoblíbenějších hereček. Neumím si představit, že by tento film chyběl v mé filmotéce. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Geniální náhled toho, co nás možná od televizí čeká. Překvapivě dobrý Jim Carrey, který nijak neexhibuje. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto filmu snad pár lidí přestane bavit čumění na různá reality show...Nejlepší výkon Jima Careyho v jeho nevyrovnané kariéře! ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Niccolův scénář se nezapře, ale Weirova režie mi obecně moc nesedí a tam, kde to u Společnosti mrtvých básníků táhlo všechno okolo, tady to stojí převážně jenom na tom Carreym, který konečně všem dokazuje, že je špičkový herec a ne jenom gumový ksicht. Pár scén skvělých (hlavně ta závěrečná), ale v celku genialitu nevidím. ()

Phillo 

všechny recenze uživatele

Dokonalosť sama. Truman Show funguje či už ako životná dráma s aplikovateľnou myšlienkou, ako typická naháňačka za slobodou, ako pokus na diváka alebo ako komédia. Truman Show je vo svojej dĺžke a náplni tak nabúšeným a premysleným filmovým experimentom s tak neobyčajnou a do dokonalosti prepracovanou myšlienkou, že sa nedá než ho neodporučiť každému. Film, ktorý vám zmení život. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Nudáááá. Jima Carreyho nemusím a tento nudný nepremyslený úplne obyčajný film sa radí u mňa na popredné miesta najnadhocenejších filmov. TOP CSFD? TOP IMDB? Toto celkom obyčajné nemastné neslané dielo? Absurdné. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Asi jsem udělal chybu, že jsem si vyjímečně nepřečetl obsah filmu dopředu a do půlky jsem vůbec nechápal co se tam vlastně děje. A asi nejsem jediný, co si po shlédnutí říkal jestli náhodou v něčem podobném taky nejede a v duchu jsem si přehrával všechny trapárny, které jsem schopen dělat s vědomím že mě nikdo nevidí. ()

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že náš svět je zkažený a naprosto lehce manipulativní, ale myslím si, že tohle by se stát jednoduše nemohlo (zatím!). Skvělá podívaná na zamyšlení, i když pro mě lehce přehnané a trochu nereálné. 80% ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Atmosférou se film pohybuje na pomezí Orwellova románu 1984 a tvorbou Chucka Palahniuka, který skvěle reflektuje zvrácenost dnešní americké společnosti. Film lze připodobnit k románu 1984 nejen sloganem „Velký bratr tě sleduje“, ale i ve smyslu moci médií jako symbolu manipulace. Snímek výborně zachycuje americkou mentalitu (nechybí ani nefalšovaný americký úsměv) a posedlost sledováním reality show jako zaručeného způsobu, jak uniknout z nudného a fádního života a jak se rozhodně nezabývat sám sebou. Ve filmu je zajímavě poukázáno na fenomén závislosti na televizi – Truman mohl v podstatě již dávno vést svůj vlastní život a žít „svobodně“ – stačilo vlastně jen, aby show měla nízkou sledovanost. Dostáváme se tak do zajímavé vazby mezi Trumanem a divákem – Truman potřebuje, aby diváci přestali sledovat show, a diváci zase potřebují „Trumana“, aby mohli naplnit své prázdné životy alespoň nějakými emocemi. Proto je Truman nucen vydobýt si svou vlastní svobodu navzdory tomu, že je v podstatě produktem byznysu bez vlastní identity. Zkrátka - Truman show je nečekaně nadčasový snímek a velké filmové překvapení (překvapivější o to víc, že se pod hudbu k filmu podepsal Philip Glass). ()

ursinko 

všechny recenze uživatele

Netypické, originálne, nečakané, pokojné. úsmevné aj tragické. Spolu s Mužom na mesiaci jediný pozerateľný film s Jimom Carreym. Videl 8.3.1999 v Kine 1.Máj. ()

JK-Stinger 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, úžasné zpracování a parádně hrající Carrey, který se ani nemusí nijak pitvořit a zaslouží klobouček. Po konci filmu jsem byl donucen k hloubavému zamyšlení a nutno říci, že ve mě zůstaly všelijaké myšlenky. Originalita na prvním místě a vlastně vůbec nechápu, jaktože mi to tak dlouho unikalo... ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, už několik let se rozhoduji, zda Truman show patří do mé "5ti hvězdičové kategorie", či nikoliv. Nicméně po posledním shlédnutí ji tam řadím. Nemůžu si pomoct, ale ten námět a nadčasovost jeho zpracování je dech beroucí. Mimochodem, jestli někde zcenit herecké kvality Jima Carreyho, tak právě tady. Jedinou výtku mám k trochu patetickému a jemně nedotaženému konci. 90% ()

Raimok 

všechny recenze uživatele

Teď jsem se na to podíval asi po dvanácti letech. Pamatoval jsem si jenom útržky, ale věděl jsem, že to bylo dobry a musím to vidět znovu. Udělal jsem dobře. Je to geniální film, kde hlavnímu hrdinovi ve skrytu duše nejde jinak než nefandit. Fakt krása. 91 % ()

in nomine 

všechny recenze uživatele

Dokonalá filmařina, skvělý scénář, skvělý Jim Carrey. V závěru velké emoce. Peter Weir prostě umí dělat kvalitní filmy... ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých výnimočných filmov, ktoré vďaka originálnemu a hlavne nenútenému poňatiu jednoznačne majú niečo do seba a dokážu zanechať obzvlášť silný dojem. A čo je dôležité, tentokrát mi výnimočne nevadil ani Jim Carrey, bezpochyby jeho doterajší najlepší výkon. Truman Burbank je skutočne výstavným kúskom v celej jeho kariére. Som rád, že si tentokrát odpustil tie svoje hlúpe grimasy a podobne, bolo skvelé vidieť ho konečne v o čosi dramatickejšej polohe. Lenže stačilo k nemu ako hercovi, chválu si zaslúži v prvom rade film ako celok. Ťažko sa mi hľadajú nejaké negatíva, i keď určite by sa nejaké nájsť dali a som si stopercentne istý, že ich tu už niekto predo mnou kedysi vypísal. V porovnaní s tým neopakovateľným dojmom, ktorý Truman vo mne v plnej miere zanechal sú to však len zanedbateľné maličkosti, takže tak. Tvorcovia si za tento snímok každopádne zaslúžia obrovskú poklonu - myslím, že označiť to za jeden z diamantov svetovej kinematografie vôbec nie je až tak prehnané. 5/5 ()

Erik7595 

všechny recenze uživatele

Wow! Úplne vynikajúca myšlienka a nápad v ruke schopného režiséra vytvorila skvelý snímok, ktorý Vás donúti sa nad tou celou témou zamyslieť. Musím pochváliť scenár, ktorý je skutočne vynikajúci a práve on dodáva filmu na najväčšej originálnosti a nápaditosti. K tomu Jim Carrey v absolútne odlišnej hereckej polohe, ako je u neho zvykom. Jeho herecký výkon ma velmi príjemne prekvapil. Rozhodne môžem tento snímok odporúčiť všetkými desiatimi. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Vtipné, smutné, a vážné.... Asi jsem nikdy neviděl film, který by mix těchto vlastností namíchal v tak dokonalém poměru. ()

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Orlando Bloom v drsné scifárně

Orlando Bloom v drsné scifárně

07.02.2009

Tak, jméno v titulku přilákalo k této zprávě náhodné kolemjdoucí fanynky. A teď něco pro opravdové filmové fanoušky: Andrew Niccol. Znáte jej. Prosadil se zajímavou sci-fi Gattaca, napsal scénář k… (více)

Reklama

Reklama