Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (406)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Plusové body za nové pojetí, které nekopíruje známý příběh původního filmového muzikálu ze 70.let ani novější verzi s Johnnym Deppem. Tentokrát nesledujeme příběh malého Karlíka z chudé rodiny a věhlasného výrobce čokolády pana Wonky, který Karlíkovi a jiným dětem umožní poznávat divy jeho tajemné čokoládovny. Ne, vracíme se jakoby roky nazpět a sledujeme mladého Wonku, který zatím nemá ani vindru, ale zato má svůj sen a vizi o tom, jak bude slavným výrobcem čokolády. A je odhodlaný tento sen i přes veškeré potíže uskutečnit. Hotovou továrnu na čokoládu tedy v tomto filmu hledat nemůžeme, ale i tak jde samozřejmě o pohádkový muzikál plný kouzel a nechybí ani uvedení „prvního“ trpaslíka Umpa-lumpy na scénu (vtipně a nečekaně obsazeného Hughem Grantem). Film je sice téměř čistokrevnou pohádkou s pozitivní a optimistickou hlavní postavou, která zápolí s překážkami, jež jí kladou nepoctiví a zkorumpovaní záporáci, takže divák samozřejmě od začátku předvídá, jak film dopadne, a vývoj příběhu ho moc nepřekvapí, ale určitou předvídatelnost plně vyvažuje zábavnost a taky pár dobrých písniček. Film je rozhodně humornější než jsem čekala. Obzvlášť pobavila prohnilá církev „čokoholiků“ v čele s Rowanem Atkinsonem, ale nápaditých a vtipných scén či hlášek se ve filmu najde víc (např. povedená scéna s hlídačem zoo, která je pojatá jako stínové divadlo). Vcelku vzato jde o příjemný muzikál, který svou pohádkovostí a zasazením do zimního období skvěle padne do plejády oblíbených vánočních filmů. ~(4,0)~ ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma, že je to starosvetský muzikál á la Mary Poppins (vrátane generických pesničiek a tanečných kreácií ako v starých muzikáloch), Hugh Grant je pravdaže famózny (ale je tu len asi v troch scénach), ale príbeh je strašná sprostosť. Jasne vidieť, že mágia dahlovej predlohy nie je len vo Willym Wonkovi a oompa loompoch ale rovnako aj v príbehu o Charliem a neposlušných deťoch. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Jste psychicky vyčerpaní a unavení z negativních zpráv kolem nás? Potřebujete si oddychnout u něčeho pozitivního, barevného, nikoli ale hloupého a dětinského? Nevadí vám trocha muzikálových čísel? Jděte do kina na Wonku. Zvednutí nálady zaručeno. Film má navíc i edukativní rozměr, protože ukazuje dětem, co se stane, když budou jíst dva týdny v kuse jenom čokoládu :). A proč nehodnotím ještě trochu lépe? Písničky nejsou zrovna zapamatováníhodné a bylo tu trestuhodně málo Hugha Granta. Ale to jsou jenom drobné kaňky na kráse. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Britský spisovateľ Roald Dahl napísal v roku 1964 detskú knihu "Charlie a továreň na čokoládu". Toto literárne dielo som doposiaľ nemal možnosť prečítať. Videl som však už tri jeho filmové adaptácie. S týmto presladeným rozprávkovým príbehom ma v roku 2005 zoznámil americký režisér Tim Burton, keď natočil snímok "Karlík a továreň na čokoládu". Je to výborný päťhviezdičkový remake titulu "Willy Wonka a továreň na čokoládu" z roku 1971. Ten som si pozrel o niečo neskôr. Ohodnotil som ho štyrmi hviezdami. No a teraz s odstupom pár rokov som sa ku čokomágovi Willymu Wonkovi vrátil znova. Pustil som si muzikál "Wonka", ktorý v roku 2023 zrežíroval Paul King. Vizuálne je to pôsobivé, a i sympatický herec Timothée Chalamet zvládol stvárniť titulnú úlohu presvedčivo. Avšak scenáristické spracovanie ma moc nezaujalo, a aj piesne sa mi zdali mdlé, čo je v prípade filmového muzikálu výrazný nedostatok. Takže tomuto titulu dám len tri hviezdičky. *** ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Timothée opravdu válí. Na co sáhne, to promění ve filmové zlato. Nečekal jsem skoro nic, ale dostal jsem toho až nad hlavu. Včetně opravdu kouzelného příběhu a božského Hugha Grantha, kterému tyhle role dokonale sednou. Zatím film roku, ale kdo ví, za rohem je Duna 2 a zase Chalamet. Pokud podá stejný výkon, jako tady, vypadá to asi na hereckou topku. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (17)

  • Hugh Grant otvorene kritizoval, že pre tento film musel až príliš často natáčať pred zeleným plátnom. (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo v Anglii ve městech Watford, Oxfordshire, Londýn, Dorset, Bath, St. Albans a East Sussex. Štáb také cestoval po Paříži. (SONY_)
  • Paul King o výbere Chalameta do hlavnej roly: "Boli sme celkom otvorení hľadaniu tej správnej osoby. Ale pre mňa to bol naozaj o zozname s jednou osobou."  (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama