Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

V závěrečný epizodě to z hlediska logiky v některých momentech neni úplně přesvědčivý a sic se mi snaha tvůrců podat "v realitě" ukotvený vysvětlení zániku Ďatlovovo výpravy líbí, v kontrastu s až Lovecraftovsky nadpřirozenou první polovinou minisérie to potom působí jaksi... neuspokojivě. Možná to chtělo trochu víc vyvážit podíl nadpřirozena a nenadpřirozena už od začátku, což opět přináší otázku, jestli by první polovina byla tak skvělá, jak byla. Dovedu si představit, že na papíře to vypadalo hodně dobře (ve formě knihy si myslím, že by to bylo přímo parádní), ale tady se opět ukázal velmi náročnej proces přechodu z papíru před kameru. Z mýho hlediska ne úplně uspokojivej závěr nicméně nic nemění na tom, že kromě páru klišoidních scénáristických frází, otřesnýho ruskýho dabingu domorodců a některých cringe "efektních" scén (vrtulník hned na začátku?) neni moc co vytknout. Špičkový technický provedení (kamera, filtry, přechody), pěkná hudba, sympatický a dobře napsaný postavy (což už jsem v ruský tvorbě neviděl nějakou dobu) a naprosto skvělá atmosféra (bez ruský propagandy). Hvězdu bych mohl strhnout za tragickej plakát, ale nejsem debil. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Nevěřím na náhody a už vůbec ne na takové kdy je 9 lidí "rozprášeno" v okruhu dvou kilometrů a vyšetřovatelé nad tím tápou jako kdysi nad vraždami Jacka Rozparovače.Nevěřím na náhody zato věřím na znamení a na vnitřní hlas proto jsem také obdivoval vnitřní sílu Jury,tedy desátého člena výpravy který se od ostatních časem odpojil a vrátil se zpátky a také jako jediný přežil.Stalo se to v roce 1959 tedy v době kdy byl komunismus velmi silný v kramflecích a proto bych se vůbec nedivil kdyby si vyšetřovatelé průběh vyšetřování upravili k obrazu svému.Závěr vyšetřování ukázal na lavinu.To jako vážně?Na svahu kde byl náklon jen 16 stupňů?Osobně si myslím,že někdo z těch devíti dobrodruhů způsobil ve stanu paniku která vedla ke zmatku a zkratovitému jednání.Vydat se v mrazivém větru do otevřené krajiny v noci a téměř bez oblečení?Členové výpravy nebyli žádní amatéři a měli mezi sebou i bývalého vojáka co přežil 2.světovou válku takže jejich počínání vyvolalo mnoho otázek proč se vydali tak narychlo na cestu mimo stan když bylo předem jasné,že během několika minut budou vlivem podchlazení rezignovat na život?Rusům se povedlo natočit dokonalou sérii která vás uvrhne do mrazivých dálek po boku herců které jsem nikdy neviděl,ale svou autentičností by mohli z fleku konkurovat hollywoodským hvězdám.Fajnové pokoukáníčko a bez zaváhání dávám 5 hvězd. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím překvapení roku. Někdo seriál přirovnává k předloňskému Černobylu, já jsem si vzpomněl na první řadu True Detective. Pereval Dyatlova nedosahuje stejné preciznosti ani přístupnosti. Potřeboval by trochu obrousit hrany, postavy místy působí příliš strojeně a občas je vidět skromnější rozpočet. Ve všem ostatním - od herců, přes výpravu až po atmosféru se svým americkým protějškům v klidu vyrovná. V kameře je i předčí. Poslední díl je až nepříjemně vtahující a vyčerpávající. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opravdu napínavá a místy až mysteriózní podívaná podle skutečné události, při které často tuhne krev v žilách. Konec Ďatlovovy výpravy má spoustu hypotéz, jež jsou zde nastíněny jako slepé uličky vyšetřování. Děj se opírá o výstupy posledních bádání a nabízí nám dokonalý seriálový zážitek. Závěr je děsivou realitou s poučením, jak souhra nešťastných náhod a extrémních podmínek dokáže připravit jeden z nejzáhadnějších příběhů 20. století. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dostali jste mě. Mám o Ďatlovově výpravě nejen vstřebaný kdejaký dokument (překvapivě dobrý je tento český originál) či různě kvalitní filmy, ale i pár knih. Teď jsem zhlédl naprosto skvělý typ hraného dokumentu chytře doplněný detektivkou. Přimíchány ingredience tajemna včetně falešných stop, akce, napětí... Vystylovaný vzhled + zvuk, dobré předvedení traumat a prokletí (válka)... Zkrátka vysoká škola kinematografie. Sympatičtí herci (překvapivě nejvíc mě bavila postava Zolotarjova a Dubininy). Osudovost a propojenost. Karma. Jo. Probrány všechny, i méně příčetné hypotézy, zavrženy a předvedena ta zdaleka nejpravděpodobnější. Nesedí sice ve všem, ale dobré to bylo.  P.S. vůbec mi nepřišla nepatřičná jakási "komsomolská nadšenost" mládeže. V té době a jejich věku skutečně asi byli takto co na srdci, to na jazyku. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Hrad Wewelsburg, který tvůrci z neznámého důvodu umístili do Braniborska (ve skutečnosti je skoro na opačné straně Německa ve Westfálsku), nikdy z pochopitelných důvodů neobsadila Rudá armáda. Zde je navíc po odchodu nacistů zobrazen neporušený. Je přitom prokazatelné, že na jaře 1945, kdy se k hradu blížili spojenci, byl tento na přímý rozkaz Himmlera částečně (díky nedostatku výbušnin) vyhozen do povětří a zbytek byl významněně poničen následným požárem. Destrukci prováděl osobně Himmlerův asistent major Heinz Macher. (Hombre8)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama