Reklama

Reklama

Pěreval Ďatlova

(seriál)
  • Rusko Перевал Дятлова (více)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Leden 1959, v ledovém pohoří Ural v Sovětském svazu se skupina devíti studentů vydala na lyžařskou túru. Přestože jsou to všichni zkušení turisté, nikdy se jim nepodaří dosáhnout cíle. Když se jejich těla objeví po měsíci od incidentu, nechá to místní vyšetřovatele zmatené. Jejich stan byl rozříznut zevnitř, polonahá těla nalezena až stovky metrů daleko. Do oblasti incidentu přijíždí Oleg, major KGB a veterán druhé světové války, který je k případu přidělen jako vyšetřovatel. S pomocí Kaťji, místní soudní lékařky, je odhodlán najít pravdu. Čím více však případ šetří, tím více je mu to jasné; důvod, proč studenti zemřeli, se nikdo nikdy nedozví. Nikdo nikdy nepozná pravdu. Nikdo, až na něj. (PozorGranat)

(více)

Recenze (118)

tron 

všechny recenze uživatele

„Mohol utiecť.“ – „Nemohol. Taký on nebol.“ Ak ste aj vy „fanúšikmi“ tejto desivej udalosti z konca 50. rokov 20. storočia, je pre vás seriál povinnosť. Hlavnou dejovou kostrou je vyšetrovanie prípadu, ktorý podľa mnohých dodnes nebol uspokojivo vyšetrený. Táto linka je napriek snahe trochu nudná. Síce to zachraňuje vcelku charizmatický agent KGB a ku koncu, ako sa blíži záver vyšetrovania, táto linka získava drajv, ale predsa len to nie je tak úplne ono a dole to sťahuje aj románik s patologičkou, kedy to tvorcovia mysleli dobre (šikovné a silné napojenie agenta na patologičkinho manžela), ale proste ma tieto scény zase až tak nebavili. No sú tu potrebné, pretože v závere vyšetrovateľovi pomôžu pochopiť niektoré súvislosti s Horou mŕtvych. Ďalšou trošku nudnou (ale pre neskorší dej dôležitou – prsteň, hriechy minulosti, strieľanie na Hore mŕtvych) vsuvkou sú retrospektívy z druhej svetovej, ktorých hlavnou postavou je najtajomnejší a najstarší člen Ďatlovovej družiny -  sympatický Zolotarev podobajúci sa na Pedra Pascala. Najpôsobivejšími scénami sú tie, v ktorej sledujeme ďatlovovcov, ako sa približujú k miestu svojho príšerného úmrtia. Tak si na nich zvyknete, že si možno ani posledný diel nebudete chcieť pozrieť. Oceňujem krásnu, úplne poslednú scénu. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Treba vyzdvihnúť, ako bol miniseriál natočený. Udalosti sú reálne a tvorcovia sa rozhodli poskytnúť výklad možných dôvodov, ktoré k tragédii viedli. Dej tvorí niekoľko obsahových, časových a myšlienkových úrovní. Príbeh, z ktorého budete mať mráz na chrbte, aj preto, lebo môžete na koži cítiť  mrazivú atmosféru udalostí, ale tiež vďaka výkyvom počasia, ktoré pochod skupiny ovplyvňuje. Mihajú sa momenty z minulosti, sprostredkované v čierno-bielom formáte o postupe sovietskych vojsk na Berlín na konci vojny, ktorých sa viacerí aktéri zúčastnili. Je 14 rokov po vojne, ale niektoré rany zostali otvorené. Ďalším motívom je mystický, až poverčivý výklad nešťastia, predkladaný v postavách kmeňa Mansi. Nad všetkým kraľuje dvojica – On: vyšetrovateľ v utajení a Ona: patologička. Atmosféra 60-tych rokov v Sovietskom zväze, je ťažké odhaliť, či zodpovedá tomu, ako sa vtedy ľuďom žilo. Atmosféra je napätá od prvého do posledného dielu a na nudu sa sťažovať určite nebudete. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Spracovanie jedného z najzáhadnejších prípadov ruskej histórie zobrali do rúk samotní vlastenci, a je to patrične cítiť. “Pěreval Daytlova” v mnohých filmárskych aspektoch pripomína “Chernobyl”. A to najmä z pohľadu atmosféry, no najmä postupného prezentovania faktov okolo rôznych teórií, prečo partia okolo Ďatlova dopadla tak, ako dopadla. Mnohí laici si myslia, že išlo “čisto” o UFO, no skupinka vyšetrovateľov daného prípadu, pracovala s viacerými, ďaleko reálnejšími verziami úmrtí, no a tie sú v tomto kurevsky vydarenom seriáli dokonale podané tak, aby divák pochopil, aké náročné bolo viesť samotné vyšetrovanie, respektíve prečo je samotný prípad dodnes “zahalený” rúškom tajomstva. Divák by mal ale vedieť, že žáner horor je tu vyslovene okrajovým doplnkom, pričom seriál je rozhodne viac mysteriózny než krvavý či strašidelný zároveň. Veľmi solídna vec, pričom až záver (hádam asi aj) ponúka najrelevantnejšie vysvetlenie, čo sa vlastne počas danej expedície udialo. Medzi štyri-5. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Opravdu napínavá a místy až mysteriózní podívaná podle skutečné události, při které často tuhne krev v žilách. Konec Ďatlovovy výpravy má spoustu hypotéz, jež jsou zde nastíněny jako slepé uličky vyšetřování. Děj se opírá o výstupy posledních bádání a nabízí nám dokonalý seriálový zážitek. Závěr je děsivou realitou s poučením, jak souhra nešťastných náhod a extrémních podmínek dokáže připravit jeden z nejzáhadnějších příběhů 20. století. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Nevěřím na náhody a už vůbec ne na takové kdy je 9 lidí "rozprášeno" v okruhu dvou kilometrů a vyšetřovatelé nad tím tápou jako kdysi nad vraždami Jacka Rozparovače.Nevěřím na náhody zato věřím na znamení a na vnitřní hlas proto jsem také obdivoval vnitřní sílu Jury,tedy desátého člena výpravy který se od ostatních časem odpojil a vrátil se zpátky a také jako jediný přežil.Stalo se to v roce 1959 tedy v době kdy byl komunismus velmi silný v kramflecích a proto bych se vůbec nedivil kdyby si vyšetřovatelé průběh vyšetřování upravili k obrazu svému.Závěr vyšetřování ukázal na lavinu.To jako vážně?Na svahu kde byl náklon jen 16 stupňů?Osobně si myslím,že někdo z těch devíti dobrodruhů způsobil ve stanu paniku která vedla ke zmatku a zkratovitému jednání.Vydat se v mrazivém větru do otevřené krajiny v noci a téměř bez oblečení?Členové výpravy nebyli žádní amatéři a měli mezi sebou i bývalého vojáka co přežil 2.světovou válku takže jejich počínání vyvolalo mnoho otázek proč se vydali tak narychlo na cestu mimo stan když bylo předem jasné,že během několika minut budou vlivem podchlazení rezignovat na život?Rusům se povedlo natočit dokonalou sérii která vás uvrhne do mrazivých dálek po boku herců které jsem nikdy neviděl,ale svou autentičností by mohli z fleku konkurovat hollywoodským hvězdám.Fajnové pokoukáníčko a bez zaváhání dávám 5 hvězd. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (11)

  • Herečka Marija Lugovaja, ktorá stvárnila súdnu pitevnú lekárku, je vegetariánka, preto ťažko znášala scény v pitevne, kde pre realistickosť mŕtvoly boli pridávané kúsky kuracieho mäsa k modelu mŕtvoly, kde jej prekážala hlavne prítomnosť mäsa a zároveň aj zápach. (Mikecat)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama