Reklama

Reklama

Úředníček Calvin Clifford Baxter (Jack Lemmon) pracuje pro velkou pojišťovnu, kde dělá páté kolo u vozu. Přesto patří k nejdůležitějším a nevyhledávanějším zaměstnancům společnosti. Neboť Baxter se točí v začarovaném kruhu pronajímání svého útulného bytu, který si od něj vydržují jeho nadřízení coby pelíšek lásky. Poptávka je však veliká – a neméně veliká je také Baxterova dobrosrdečnost. Následkem bodrého charakteru se pojišťovák jednoho dne dostane do patové situace, kdy začne trávit s vyhlídkou na povýšení většinu času mimo zalidněný domov, což se neblaze podepíše na jeho zdravotním stavu. A když se do toho všeho zaplete osudová láska v podobě obsluhy výtahu, Fran Kubelikové (Shirley MacLaineová), oheň je v tu ránu na střeše... Znamenitou melodramatickou komedii zrežíroval nestor hollywoodského filmu Billy Wilder (Ninočka, Pojistka smrti, Sunset Blvd., Někdo to rád horké), který k ní také napsal scénář, spolu se svým dlouholetým spolupracovníkem, I. A. L. Diamondem. Navzdory dobově skandálnímu tématu si Byt získal přízeň jak diváků, tak kritické obce. A kvality snímku zpečetilo, mimo obdržených Zlatých glóbů, vítězství v pěti kategoriích Cen Akademie. Stojí za zmínku, že se jednalo o poslední zcela černobíle dílo, které obdrželo Oscara za nejlepší film, než jej o více jak padesát let později získal The Artist. A mimoto, Billy Wilder byl prvním umělcem, jenž dosáhl na trojité ocenění za jediný film (nejlepší film, režisér a scénář)... Snímek Byt je precizně natočen, dle vyprávěcích pravidel klasické hollywoodské školy. Využívá úsporný styl, jenž zdánlivě působí minimalisticky, se vší elegancí ale zahlazuje vyumělkovanou a opulentní výpravu, aby nenápadně vedl divákovu pozornost a maximálně podněcoval žádané emoce. K takovým slavným scénám patří akce z kancelářských prostor. Výtvarníci Edward G. Boyle a Alexandre Trauner, s přispěním velké hloubky pole kamery Josepha LaShellea, umocnili dojem neosobního prostoru pojišťovny tím, že plochu kanceláří neviditelně rozdělili do tří částí. Do prvního plánu byl umístěn dospělý kompars, střední část obsadili dětští aktéři v oblecích posazení za zmenšený nábytek, a zcela vzadu vyplnili souběžnou perspektivu zmenšené makety úředníků, pohybově ovládané dráty. Výsledkem dokonalé iluze byl mnohem rozlehlejší prostor monstrózně vypadajícího korporátu, než jaký byl ve skutečnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (369)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Být či nebýt? To není, oč tu běží. Jde o Byt.....Tenhle žánrově amorfní snímek je neodolatelně zábavný a poučný- pánové se dozví, jak užitečné je mít tenisovou raketu v kuchyni nebo kam by dosáhla hlava posledního Newyorčana v řadě od Times Square a dívky zjistí, proč nosit rozbité kapesní zrcátko a nemalovat se řasenkou, pokud jste zamilovaná do ženatého muže. .......V humorné satiře kafkovského rozměru hraje Jack Lemmon pana Baxtera, muže bez tváře a zakotvení, jehož nedůležitost je vyvážena půjčováním bytu pro mimomanželské spády svého šéfa. Vesmír, který zná, má jedinou hvězdu, kolem které obíhá jeho osamělá planetka- Korporaci. A pak potká Ji. Stejně jako Baxter si mladá dáma Fran Kubelik (Shirley MacLaine) vybrala okovy moderního otroctví. Kudy vede cesta z firemního pojišťovacího labyrintu? A jak se cítí jehla v kupce sena? Odpovídá maestro Wilder a volí prostředky existenciální komedie. Oscarový scénář klame tělem. Vyřádí se v břitkých komediálních dialozích, ostrých jako čerstvě nabroušená břitva, ale na jazyku zůstává příchuť hořkých mandlí. Last lines tvoří jedno z nejkouzelnějších filmových rozloučení všech dob ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemná romantika natočená originálnym a neopozeraným spôsobom, bez pátosu a cukrových kudrliniek, proste ako zo života. Nezabudlo sa ani na humor a citlivé vykreslenie prirodzenej ľudskej povahy. Billy Wilder sa nezaprie, čoho sa chytil, to sa premenilo na nevšedný filmový kúsok, je jedno aký žáner si vybral. A mladá Shirley MacLaine bola veľká kočanda, nečudujem sa, že z nej boli všetci chlapi vo filme paf. Výborná vec, na príjemný víkendový večer ako stvorené. 80/100 ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Takřka neuvěřitelný příklad toho, že klišé "kterak chudá dívka ke šťastné lásce přišla" nemusí být blbost. Stačí propracovaný scénář, dobrá režie a kvalitní herecké výkony. A pak se dá bez uzardění konstatovat, že i romantický film je dobrý. Když se k tomu přidá ještě nemalý kousek ve filmu použité nadsázky, můžeme směle prohlásit, že Byt je velmi dobrý film. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Podobně jednoduché jako Sabrina. Příběh je tedy jiný (snaživý úředník nabízí svůj byt nadřízeným pro noční radovánky, což ho nakonec dovede k seznámení se s dívkou svých snů), ale ve své přímočarosti jen o malý kousek propracovanější. Jsou tu skvělé herecké výkony krásné Shirley McClaneové, a hlavně geniálního komika Jacka Lemmona, který tady rozehrává velmi veselý koncert všelijakého pitvoření. Wilderovy filmy jsou natočeny čistě, na jistotu. Apartment není výjimkou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi nenápadný a přitom velmi silný film. Detaily, jakoby mimochodem, dokreslují hluboký cit mezi hlavní dvojicí. Přestože mezi nimi padne jen jedna pusa - a to ještě na čelo - divák uvěří, že on ji opravdu zbožňuje (scéna, kdy je mu až fyzicky špatně, když ji doktor fackuje) a pochopí, proč se ona postupně zamiluje do něj. ____Tak velká láska a absolutně bez patosu. Navíc jsou to nádherně napsané charaktery - Fran je trošku klukovsky roztomilá a Bud by svou nevtíravou laskavostí a péčí prostě dostal každou ženu bez ohledu na to, že už vlastně nemá kde bydlet, ani kde pracovat. P. S. Pro českého diváka je příjemným bonusem ztvárnění horkokrevného temperamentu českých imigrantů v USA. ___ Konstrukčně důvtiné jsou zdvojeně použité gagy a hlášky (dvojí běh do schodů kvůli obavě o život toho druhého, dvakrát použité stejné věty v naprosto jiné situaci). Sex je vždy zobrazen jako ubohý a konzumní, zatímco hlavní dvojici spojuje opravdový cit, a proto mezi nimi skoro nedojde k tělesnému kontaktu. ____I když...:) Docela ironický je opakovaný gag s Baxterovým rozléváním různých tekutin (to stříknutí z nosního spreje už bylo docela očividná metafora, stejně jako závěrečný proud šampaňského z láhve, o kterou se už konečně měl s někým podělit) ()

Galerie (95)

Zajímavosti (32)

  • V Československu byl film uveden v září 1963. (M.B)
  • Jméno na dveřích vedle Baxterovy (Jack Lemmon) kanceláře je T.W. Plews. Tom Plews byl rekvizitář. (Kulmon)
  • Časopis Premiere zařadil v roce 2006 snímek mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)

Reklama

Reklama