Reklama

Reklama

Pět hrobů u Káhiry

  • USA Five Graves to Cairo
Trailer

Je červen 1942. Osamělý voják, který přežil německý masakr britských jednotek u Tobruku, se vleče pustinou. Blouznící desátník John J. Bramble se tak dostane až k osamocenému hotelu uprostřed pouště, kde se ho ujímá jeho egyptský majitel a podmračená francouzská pokojská. K desátníkovu překvapení se z hotelu na trase k Suezu brzy stává hlavní stan německého nejvyššího velení a z Brambleho, který se vydává za hotelovou obsluhu, důvěrník samotného polního maršálka Erwina Rommela přezdívaného Pouštní liška. Domnělý číšník se tak dovídá o chystaném dobytí zbytku Egypta. Dokáže desátník Bramble včas odhalit detaily tajemného plánu s krycím názvem Pět hrobů u Káhiry a zastavit tak postup německé armády? (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

novoten 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k době vzniku je určitá naivita a scenáristická roztříštěnost pochopitelná, ale přesto bych od Billyho Wildera ve válečném prostředí čekal něco rafinovanějšího a trvalejšího. Takhle totiž snaha britského desátníka slibuje něco, čeho se dočkám jen v několika zdrženlivých prostřizích. Třetí hvězdu tak navzdory jasnému zklamání zachraňuje hlavně sympaťák Farid v perfektně úslužném podání Akima Tamiroffa. 50% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pět hrobů na cestě do Káhiry je skvělé drama situované do jednoho rozbombardovaného hotýlku uprostřed pouště, kam se připlazí britský voják a chvíli po něm přijede polní maršál Rommel se svými Afrika Korps. To srovnání s Indiana Jonesem mi opravdu uniká, vždyť kromě toho, že se to odehrává ve stejný době a jako záporáci jsou tam taky náckové to s Indym nemá vůbec nic společného. Ale vůbec to nevadí. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Cameron Crowe tento Wilderův raný film označil za předchůdce Indiana Jonese a věřte nebo ne, toto přirovnání je docela výstižné. Jedná se o směs válečného, dobrodružného a romantického filmu, ve kterém jsou chytře smíchána historická fakta s fikcí podobně jako právě v Indyho příbězích. Třešničkou na dortu je pak lahůdkový Erich von Stroheim jako polní maršál Erwin Rommel. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trochu som zalovil vo filmografii výnimočného režiséra B. Wildera a našiel niečo pre seba. Vojnový film z roku 1943!, na ktorý sa dá pozerať aj v dnešných časoch a hanbu si rozhodne neurobil.  Aj keď je väčšina scén interiérových, diváka to určite nudiť nebude. Skvelé dialógy , trochu špionáže, trochu romantiky, no hlavne fajn film z prostredia Egypta a Rommelovho ťaženia s Afrikakorps. 80%. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Moj obľúbený režisér Billy Wilder sfilmoval hru ( od Lajosa Biroa ) a podarilo sa mu vytvoriť vtipné vojnové dobrodružstvo odohrávajúce sa v priestoroch púštneho hotela v Egypte. Zaujímavá zápletka nabaľuje nové motívy, až príde ku skratkovitému záveru, čo je veľký problém. Za zmienku stojí aj kvalitná hudba. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama