Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivý příběh skupiny vědců, kteří v hermeticky uzavřené laboratoři zkoumají smrtelně nebezpečný mikroorganismus. Ten se na Zemi dostal při pádu vesmírné sondy a během krátké doby vyhladí obyvatele malého městečka. Záhadným způsobem se podaří přežít pouze nemocnému kojenci a starému alkoholikovi. Je vyhlášen stav ohrožení, oblast je neprodyšně uzavřena a do akce je povolán tým specialistů. Ten je ve složení biologa Stonea, mikrobioložky Leavittové, chirurga Halla a patologa Druttona uzavřen ve speciální laboratoři, umístěné v podzemí nevadské pouště, aby tu prozkoumal sondu i starce s nemluvnětem, kteří přežili, ačkoli spolu nemají na první pohled vůbec nic společného. Laboratoř je rozdělena do pěti na sobě nezávislých patrech, které lze neprodyšně oddělit a všechna jsou ovládána počítačem, který má v případě úniku nebezpečných látek zamezit jejich rozšíření na povrch.

Na sondě je objeven mikroorganismus odlišný od všech známých pozemských forem života. Je nazván Andromeda a podroben dalšímu zkoumání. Vědci zjistí, že se živí energií a včas zabrání pokusu armády zapečetit místo dopadu lokální jadernou explozí. Vyjde najevo, že organismus rozkládá zdravou krev a přestože postupně mutuje do lidského organismu neškodné podoby, je stále velmi nebezpečný, protože mu zůstala schopnost narušovat a rozkládat veškeré plastické hmoty. Z těch se skládá také část bezpečnostního systému, což vede k tomu, že počítač spustí destrukční program, který má zabránit úniku látky mimo laboratoř. Vědcům zbývá velmi málo času, aby se pokusili proniknout k dobře chráněnému počítači a vypnout odpočítávání. (Allan)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Až vám příště budu brečet, že mě zlobí, že nevím, jak to chodí v laboratořích a kterak se vědci vypořádávají s těmi různými Andromedami, aidsy a covidy, a že si honem honem musím pustit nějaký film, abych pochopil mechanismy fungování aplikované vědy, tak buďte od té lásky, nafackujte mi a pošlete mně radši si číst - hmm - řekněme třebas Latoura. Vhled to bude jistojistě přesnější, a vsadím se, že i živelnější (ano, pevně věřím tomu, že odborné studie mohou být víc sexy než žánrové filmy). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Škoda té přehnané délky a nevyladěného vedení filmu, protože jinak to mohl být skutečně majstrštyk. Popravdě mě krapet zaskočilo, že to celou dobu bude tak minimalistické, protože jsem podvědomě očekával něco ve stylu Smrtící epidemie, ale to se nestalo a jsem za to hodně rád, jelikož tohle podání mi sedlo mnohem víc. Navíc tu nikdo s naivně působící růžovou solidaritou nezachraňuje celý svět, spíš se to snaží působit co nejvíc uvěřitelně a vědecky a nějakým praktickým celosvětovým dopadům se to snaží vyhýbat, ačkoli se tu zabraňuje tomu, aby k nim vůbec došlo. Sedlo mi to i samotným příběhem a atmosférou, ale ta nefungovala vždycky a nudnější místa tu kvůli té přepísknuté stopáži prostě jsou. A i ten příběh mohl být líp vedený, protože závěrečná půl hodina na mě působila poněkud urychleně a přitom by určitě mohla začít o něco dřív, protože události před ní mají zase značně pomalejší tempo. Jinak ale spokojenost a nejspíš dám někdy šanci i remaku, ačkoli mě jeho tříhodinová stopáž děsí už teď... Slabé 4* ()

Reklama

Braddy 

všechny recenze uživatele

Původně jsem zde měl 3 hvězdičky, ale s postupem času (a mého stárnutí) musím hodnocení zlepšit. I přes velkou délku a pomalé tempo se daří udržet diváka v napětí. Zejména pak druhá část odehrávající se přímo v systému laboratoří, která evokuje popisné pasáže Vesmírné Odyssey. Sympatická je postava mikrobioložky Leavittové. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Kmen Andromeda je film popisující práci vědců při identifikování a zkoumání nového viru. Ten se zde dostal na zemi skrze miniasteroid. Zanechává za sebou pouze mrtvé (až na pár vyjímek). Vědci tedy závodí s časem zda se jim podaří najít slabinu viru. Film i přes svoje stáří (již 50 let...) má stále co nabídnout. Je altuální (možná více než bychom i chtěli) a skvěle natočen. Stojí za ním Robert Wise, který má mimojiné na svědomí Den, kdy se zastavila země či West side story. A ačkoliv je spíše komornějším, protože se odehrává především v laboratoři, moc nenudí. I když tedy představování laboratoří bylo chvílemi delší než by zasluhovalo. Ale i tak je zde spousty scén, které mrazí i dodnes. Remake si asi nikdy nepustím, ale tohle vřele doporučuji. K dokonalosti však chybí trochu vyváženější tempo. 7/10. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Strašně se mi na tomhle snímku líbí onen vědecký a minimalistický přístup k věci. Podobně jako v mantinelech filmu experimentální elektronická hudba. Jenže fakt, že se jedná o sympaticky ortodoxní čisté sci-fi, nezachrání jiný fakt, že je to velmi konvenční a obyčejná sci-fi zápletka, která ve mě nevzbuzuje příliš velké emoce (jako je obava z neznámého, z budoucího vývoje nebo ve vztahu k realitě), nevzbuzuje příliš vnitřní otázky ani pro tento žánr důležitý aspekt jakéhosi objevování. Tím pro mě film ztrácí na větší zajímavosti. Abych to zjednodušil...většina filmů ve sci-fi žánru akcentuje to "fi" a na "sci" zapomíná (nebo na to spíš kašle). Zde je tomu přesně naopak, a taky to není dobře. Díky tomu, jak je film nedivácký, a sází s výjimkou "akčnějšího" závěru vlastně pouze na onen výzkum, je výsledný dojem vlastně poměrně chudý. Přesto si tohoto filmu hodně vážím, podobných sci-fi vzniká v literatuře mnoho, ale v rámci filmu jde svým charakterem (nikoliv námětem) o značně odvážný a neokoukaný počin. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (13)

  • Když se počítač snaží simulovat potenciál růstu a mutace kmenu Andromeda, objeví se na obrazovce chyba 601 označující přetížení. Jedná se odkaz na chybu přetížení 1202 (tedy dvojnásobek 601) lunárního modulu během přistání na Měsíci. (HellFire)
  • Vytvoření mimozemské bakterie pomocí speciálních efektů přišlo produkci na 250 000 amerických dolarů. (HellFire)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama