Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Čínský režisér John Woo (nar. 1946) se prosadil v osmdesátých letech sérií akčních filmů (Lepší zítřek, Killer, Hard-Boiled aj.), jež mu vynesly hollywoodské angažmá. Svou zálibu v pečlivě choreograficky připravené akci a ve zpomalených scénách brutálního násilí zdařile přenesl s výrazně vyššími rozpočty do západního prostředí. Ve svém třetím americkém snímku Tváří v tvář (1997) proti sobě postavil člena protiteroristické jednotky FBI Seana Archera (John Travolta) a psychopatického zločince Castora Troye (Nicolas Cage). Jejich vzájemný souboj, jenž je živený letitou nenávistí, ozvláštňuje speciální lékařský zákrok, při němž si oba protagonisté v podstatě vymění své totožnosti. Režisér se spoléhal především na vlastní vyzkoušené postupy (např. působivá akční scéna s holuby v kostele) a také na herectví obou hlavních představitelů, kteří přesvědčivě zvládají obě polohy svých rolí. Nicolas Cage tímto titulem uzavřel volnou trilogii, v níž ztělesnil neohroženého akčního hrdinu (předtím Skála a Con Air). Není bez zajímavosti, že motiv transplantace nové tváře zločinci byl využit už před lety v českém fantastickém filmu Ztracená tvář (1965), natočeném režisérem Pavlem Hoblem podle námětu Josefa Nesvadby. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (842)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší akční film "zlaté éry" devadesátých let. Woo zde částečně odkazuje na své východní kousky, přičemž si zachovává typicky západní navoněnost a velkolepost - čili přesně tak, aby zaujal co největší spektrum diváctva. Akce je prakticky bezchybná a neskutečně strhující. Nápad s výměnou tváří je vcelku originální, což ještě umocňuje relativně "realistické" provedení. Jak Cage tak Travolta jsou dobře zvolení a svým postavám rozhodně nedělají ostudu. Face/Off je jednoduše jiný film, než většina ostatních v akčním žánru. Pocta hollywoodským blockbusterům a pravděpodobně nejlepší film Johna Woo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Lži, nedůvěra, poruchy komunikace...stává se z toho opravdové manželství.“ Hned zpočátku mi nadzvedla obočí dosti podivná scéna s procházející kulkou, ale na hodně dlouho to bylo vše, co mi „nevonělo“. Jediná sci-fi vložka kupodivu nevypadá nijak hloupě či směšně ani dnes, a to jde o film z roku 1997. Ale o tomhle snímek vlastně ani není. Ve středobodu všeho jsou 2 nádherné a zjevně vychutnané herecké exhibice dvojky Cage-Travolta (druhý jmenovaný byl určitě po premiéře nominovaný na Otce roku). Ve výsledku ani nedokážu říct, kdo mě po proměně bavil víc, oběma jsem to těžce „žral“, jak byly postavy krásně napsané a ztvárněné. Ale nestaví se jen na nich, protože Tváří v tvář je i poměrně dobře fungující akčňák. Mnoho scén se opravdu podařilo (potěší i detaily typu „kyselina sírová“ apod.). I s těmi méně uvěřitelnými jsem neměl větší problém (snad až na „ledovou vodu“), a to až do dementních hrátek s čluny. Pak se dostavila pachuť a já si vzpomněl, kdože to natočil MI 2. Ale tenhle film je naštěstí přece jen někde jinde a já dávám solidní 4*. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vidět to kdysi dávno, tak ještě chápu, ale dívali jste tady na to akční "veledílo" poslední dobou někdy? Moc blbostí, moc brečení a nápad s výměnou ksichtů sice zajímavý, ale nedotažený hned na několika levelech. Ať střílení, nebo honičky (kde se nikdo příliš nenamáhal schovat tváře kaskadérů), působí to nedobře zastaralý. Tím důvodem, proč vidět, tak zůstávají snad jen Cage/ Travolta - oba v celkem zábavných, "v sobě" rolích. Ale sotisfikovaný, senzační, krásně natočený a podobný přívlastky... jako ne. Béčkový 90s průměrňák, anebo jsem vedle. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

John Woo si v Hongkongu akčními peckami Killer a Hard Boiled vysloužil pověst výtečného akčního režiséra. John Woo se nakonec vydal i do Hollywoodu, kdy jeho první dva hollywoodské projekty s názvem Živý terč a s Jeanem-Claudem Van Dammem a Operace: Zlomený šíp s Johnem Travoltou nejde označit za kdovíjak pamětihodné kousky. Teprve až třetí hollywoodský projekt Johna Woo dokázal, že má i v Americe Woo co předvést. Opět u toho byl nejen John Travolta, ale i Nicolas Cage, přičemž Tváří v tvář spousta diváků vnímá jako film, který definitivně odstartoval cageování (Nicolas Cage předvádí šílenosti). Především jde ovšem pořád o bravurní akční řemeslo.   Z dnešního pohledu možná není na kariéry Johna Travolty a Nicolase Cage nejhezčí pohled, v roce 1997 ovšem byli tito dva herci v parádní formě na vrcholu svých sil. Nicolas Cage se sice možná do role maniaka z dnešního pohledu možná vžil až příliš, zadání ovšem splnil na výbornou. Výkony Travolty i Cage jde vnímat jako lehce přepálené a přehrávané, i to je ovšem součástí hry, díky které ten film tolik funguje.   Šílené zápletky s béčkovým nádechem se Woo chopil a natočil film na kterém je jeho 80-milionový rozpočet vidět do posledního dolaru. Výrazné vizuální pojetí a především dokázal do hollywoodského blockbusteru zapojit kořeny akční hongkongské školy. V Hongkongu možná Woo předváděl ještě pamětihodnější věci, jeho práce v Tváří v tvář s atmosférou, skutečně bravurní využití dvou herců a především realizace velkolepé akce definitivně dokázali, že i v Americe má Woo co nabídnout.    Mnoho momentů v Tváří tvář možná hraničí s parodií, zároveň zde ovšem fungují i depresivní a emocionálně silné momenty, kdy má Travolta skutečně možnost předvést, že byl na konci 20. století na vrcholu svých hereckých sil. On i Cage skvěle fungují v téhle hře na kočku a na myš, která se navíc nebojí být v průběhu pořádně ostrá a Woo v rámci své hollywoodské kariéry nejspíš nejvíc skutečně připomněl své hongkongské kořeny.   V roce 1997 prostě vznikl nejen originální, ale skutečně stylový akčňák s výraznou vizuální stránkou, velkolepou akční stránkou a dvěma výtečnými herci v jejich vrcholných silách. Chystané pokračování od Adama Wingarda se bude moct snažit, dosáhnout kvalit původní klasiky Johna Woo ovšem bude hned z několika důvodů velmi obtížné..... ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Svojho casu velmi vysoko hodnoteny film,ktory si dodnes zachoval uroven a miesto medzi tym najlepsim v akcnom zanri.Prepracovany scenar,skvele herecke vykony Nicolasa Cagea,Johna Travoltu a Joan Allen,posobive kaskaderske kusky,vyborna hudba a originalna zapletka.Na o nieco starsiu Skalu to nema,ale inak klobucik dole. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (34)

  • V jedné scéně je vidět bedna s logem "ingen". Tato fiktivní společnost v příslušném filmu založila Jurský park. (duklak2)
  • Jména dvou hlavních záporných postav jsou inspirovaná řeckými bájemi. Castor a Pollux jsou potomci Dia, kteří bojovali v Trojské (anglicky Troy) válce. Odtud jména Pollux Troy (Alessandro Nivola) a Castor Troy (Nicolas Cage). (duklak2)

Související novinky

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

05.05.2022

Čínský filmař John Woo známý pro své kultovní snímky jako Hard Boiled, Tváří v tvář či Killer se po letech konečně dostane k režii remaku svého dost možná nejzásadnějšího filmu. Je jím právě poslední… (více)

Další film ze světa monster na obzoru?

Další film ze světa monster na obzoru?

29.04.2021

Studio Legendary to s Godzillou vs. Kong překvapivě vyhrálo. Jak se ukázalo, hlad po nových blockbusterech v kinech je i navzdory stále trvající pandemii dost velký na to, aby si na sebe mohly filmy… (více)

Adam Wingard chystá vlastní verzi Tváří v tvář

Adam Wingard chystá vlastní verzi Tváří v tvář

12.02.2021

O rebootu či remaku populárního akčního snímku Tváří v tvář z roku 1997, v němž si John Travolta a Nicolas Cage vyměnili tváře a šli jeden druhému po krku, se mluví už několik let. Nyní se však zdá,… (více)

Vrcholný Nicolas Cage

Vrcholný Nicolas Cage

17.11.2019

Nicolas Cage ztvární Nicolase Cage v tom nejvíc nicolasocageovském filmu o Nicolasi Cageovi vůbec. Kultovní herec známý například z filmů Tváří v tvář, Con Air nebo 8 MM se čerstvě upsal snímku The… (více)

Reklama

Reklama