Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prvním díle Aleš Pelán čelí nařčení, že udržuje zakázané vztahy se svými studentkami. Mezitím na stejné škole dochází k brutální šikaně jeho kolegyně, kterou si žáci natáčí na video… Má každý učitel takovou autoritu, jakou si zaslouží? Nebo si žáci dovolují víc než kdy dřív? (Česká televize)

Recenze (82)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vaculík jako školní inspektor řešící nejkřiklavější případy českého školství dle skutečnosti začal velmi dobře. Po sérii všech možných premiérových seriálů podzimu 2021 z kategorie srajda roku musím vystřelit pět hvězd. To je něco, za co se zdejší tvorba opravdu nemusí stydět ( což jsem čekal, protože Tereza Kopáčová je pro mne od dob Metanolu režisérská bohyně ). ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poněkud schematické ztvárnění problémů šikany na školách. Téma jistě potřebné, navozuje i správná východiska, ale je to až moc chtěné a předem aranžované do  škatulkových stereotypů. Chápu ale, že hodinový formát neumožňuje o moc víc, než slušně ztvárněnou moralitu. Na poměry současné ČT i to je nadprůměrný výsledek. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Každý má takovou autoritu, jakou si zaslouží…" Nevím, zda budu mít chuť sledovat tento seriál z učitelského prostředí, ovšem tento první díl mě poměrně zaujal, protože téma učitelské šikany je zde pojato poměrně sugestivně a člověka z toho příběhu až trochu mrazilo. Určitě na tom má podíl i skvělý Lukáš Vaculík. Jen si nejsem jistý, zda tu více než onen smutný příběh učitelky, která byla "sama v celém vesmíru", nakonec nevyniklo v závěru téma "spravedlnosti bulváru," který manipuluje s realitou. Ač ten rozhovor Vaculíka s bulvární novinářkou, při němž se zamýšlí mj. nad tím, že lež není jenom to, že někdo říká a píše něco, co se nestalo, ale že stačí, když se kus té pravdy vynechá, a změní se tak kontext, obsahuje podnětné myšlenky.. ()

Sharleen76 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po zhlédnutí druhého dílu seriálu Ochránce jen pochvalně pomlaskávám. Vedle těch Růžových kódů, Posledních misí, Puklic a Zamračených je tento seriál jako živá voda. Vedle nadprůměrných hereckých výkonů a obsazení musím vyzdvihnout skvělý scénář, který drží pozornost diváka od prvních minut až po závěrečné titulky. Vysoké hodnocení na CSFD krátce po uvedení svědčí o tom, že se tvůrci trefili tématem do vkusu. ()

kritkMd 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál s perfektním hereckým obsazením a natočený na velmi zajímavé téma. Ovšem je zde pár chybiček. Tak například v tomto díle jsou některé střihy tak nechutně odvedené, až se mi chtělo zvracet (hlavně v tělocvičně). Scénář také pokulhává, kvalitní herci to vylepšují, ale prostě se mi zdá že se občas zachovají divně nebo řeknou totální kravinu. Další věcí je, že zde není ani jedna kladní postava. Ministr a jeho společník se jednu chvíli chovají jako záporáci, a následně ombudsmanovi či celému školství vrazí kudlu do zad. (S tím souvisí mé pochybnosti o scénáři.) Ani samotný ombudsman není kladná postava, často mi přišlo že se chová přímo jako záporná. Popravdě jsem těm všem okolním žvástům vůbec nerozuměl a proto mě tento díl nijak extrémně nenadchnul. Když to zkrátím tak se každý choval velmi podivně a jako idiot, nebylo prakticky nic vysvětleno, na téma šikany učitelů se moc nezabrousilo, hlavní postavy jsou vykresleny negativně a záporně, naopak záporáci jsou zobrazeni jako inteligentní a vcelku normální postavy, některé střihy přímo odporné, ale hlavně mi to přišlo nemastné neslané. Avšak musím pochválit hlavní herce, kteří přes tragikomický scénář hrají své postavy dobře, také kameru, hudbu a zasazení. Řekl bych že standartou seriálů od České televize se jedná o průměrný seriál. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (5)

  • Lokace Střední průmyslové školy, kde učí Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) literaturu, je v ulici Žukovského 580, Praha 6 a ve skutečnosti jde o Základní školu Dědina. (formelin)
  • Pelán (Lukáš Vaculík) je v díle velmi nemilosrdný k bulváru, osobní zkušenost herce s bulvárem je velmi negativní, soudil se s ním za publikované lži a vyhrál. (sator)
  • Kniha, kterou si chtěl Pelán (Lukáš Vaculík) půjčit od ředitele, je „Graham Greene: Moc a sláva“. (mykhal)

Reklama

Reklama