foto

Wayne Knight

  • nar. 7.8.1955 (64 let)
    Cartersville, Georgia, USA

Biografie

Celým jménem Wayne Eliot Knight pochází z New Yorku. Krátce studoval na univerzitě v Georgii a své herecké působení zahájil na divadle ve Virginii. Postupem času se dopracoval až na věhlasné scény na Broadwayi. Ve filmu a v seriálech se objevuje už od konce 70. let. Korpulentní postava a typické brýle jej předurčují zejména pro komické charaktery. Obvykle hraje malé role, zato v úspěšných áčkových produkcích.

Drobné úlohy ve svých projektech mu nabízejí i takový režiséři jako Oliver Stone (JFK, NAROZEN 4. ČERVENCE) nebo Steven Spielberg (Dennis Nedry v JURSKÉM PARKU). Ve Verhoenově ZÁKLADNÍM INSTINKTU se objeví jako policista v proslulé scéně ve výslechové místnosti, kde Sharon Stoneová odhalí na kameru svůj rozkrok.

Z dalších zapamatovatelných postav můžeme jmenovat Stana Podolaka v rodinné sportovní komedii s Michaelem Jordanem SPACE JAM, nebo řidiče dodávky přepravující živé srdce v bláznivé komedii Jerryho Zuckera MILIÓNOVÝ ZÁVOD. Wayne rovněž často propůjčuje svůj hlas celé řadě animovaných postaviček, například ve filmech TOY STORY 2, HERKULES, TARZAN, KUNG-FU PANDA či nejnověji CAT TALE. Nejvíce prostoru ovšem dostal nejpíš jako Newman v televizní sérii SHOW JERRYHO SEINFELDA.

Je rozvedený, před časem musel podstoupit přísnou dietu, neboť jeho těžká nadváha mu způsobovala zdravotní problémy. Zhubnul více než padesát kilogramů.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Very Excellent Mr. Dundee
2018 Blindspotting
2016 Ave, Caesar!
Kung Fu Panda 3
2012 She Wants Me
Tak promiň, že žiju!
2010 Lee Mathers (TV film)
2008 Kat: Válečná zóna
Kung Fu Panda
Scooby-Doo a král skřítků
2007 Throwing Stars
Zatracení
2005 Dinotopie: Výprava za kamenem Slunce
2004 Black Cloud
2002 Muž, který prodal Ameriku (TV film)
2001 Bleacher Bums (TV film)
Milionový závod
2000 Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins
1999 Hercules: Zero to Hero
Můj nejoblíbenější marťan
Pros and Cons
Tarzan
Toy Story 2: Příběh hraček
1998 Soundman
The Brave Little Toaster Goes to Mars
1997 Herkules
Vidláci
1996 Chameleon
Space Jam
1995 Zemřít pro...
1993 Jurský park
1992 Dvojité ostří (TV film)
T Bone a Weasel (TV film)
Základní instinkt
1991 JFK
V.I. Warshawski
Zemřít znovu
1989 Narozen 4. července
1988 Americký idol
1987 Forever, Lulu
Hříšný tanec
1985 Double Negative
The Sex O'Clock News
1982 For Lovers Only (TV film)
1979 Tuláci

TV seriály

2020 Harley Quinn (TV seriál)
New Gotham (S02E01)
2019 Harley Quinn (TV seriál)
A High Bar (S01E02)
2018 The Truth About the Harry Quebert Affair (TV seriál)
The End (E10)
Firebug (E09)
Got It All Wrong (E08)
další epizody (10)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Service (S19E18)
2017 Stretch Armstrong & the Flex Fighters (TV seriál)
Narcos (TV seriál)
Nejlepší plány (S03E06)
Sleduj tok peněz (S03E03)
2016 StartUp (TV seriál)
Bootstrapped (S01E06)
Angel Investor (S01E04)
Proof of Concept (S01E03)
The Crossroads of History (TV seriál)
2015 Sirens (TV seriál)
Sub-Primal Fears (S02E13)
The Exes (TV seriál)
Along Came Holly (S04E22)
What Dreams May Come (S04E21)
Gone Girls (S04E20)
další epizody (15)
2014 The Exes (TV seriál)
Catch It 'Cause You Can (S04E07)
Dawn of the Dad (S04E06)
Oh Brother Here Art Thou (S04E05)
další epizody (15)
Vzpomínky (TV seriál)
East of Islip (S02E11)
2013 The Exes (TV seriál)
How the Grinch Spent Xmas (S03E12)
True Lies (S03E11)
My Ex-Boyfriend's Wedding (S03E10)
další epizody (12)
Americký táta (TV seriál)
Naked to the Limit, One More Time (S09E12)
2012 The Exes (TV seriál)
Pirates of the Care of Eden (S02E12)
He's Gotta Have It (S02E11)
Sister Act (S02E10)
další epizody (17)
2011 Kung Fu Panda: Legendy o mazáctví (TV seriál)
The Exes (TV seriál)
An Inconvenient Tooth (S01E05)
Lutz and the Real Girl (S01E04)
Working Girl (S01E03)
další epizody (5)
Torchwood (TV seriál)
End of the Road (S04E08)
Dead of Night (S04E03)
Rendition (S04E02)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Kráska v čokoládě (S06E07)
2009 První den zbytku mojí smrti (TV seriál)
Super Hero Squad Show, The (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Don Hoberman (S06E01)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Práce šlechtí (S10E03)
2006 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Vánoční cenzura (S02E11)
Kriminálka New York (TV seriál)
Jen hra (S02E15)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
2001 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
To je ale skvělý život (S04E01)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Zpátky ke hvězdám, 2. část (S06E20)
Zpátky ke hvězdám, 1. část (S06E19)
2000 Buzz Lightyear of Star Command (TV seriál)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Proč Dick neumí učit (S06E06)
Dickova indiskrétnost (S06E03)
Zamilovaný Dick (S05E11)
další epizody (4)
1999 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Dobročinný Dick (S05E08)
Dračice Sally (S05E07)
Dicku, kdo přijde na večeři? (S05E06)
další epizody (17)
1998 Toonsylvania (TV seriál)
Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
První polibek Sally a Dona (S03E24)
Harryho domácí mazlíček (S03E16)
Dick na kolečkách (S03E12)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Finale (S09E22)
The Bookstore (S09E17)
The Cartoon (S09E13)
další epizody (4)
1997 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Kurátor Dick (S03E11)
Dick hledá přátele (S03E08)
Jedenáct rozhněvaných mužů a Dick (S03E07)
další epizody (6)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Betrayal (S09E08)
The Merv Griffin Show (S09E06)
The Junk Mail (S09E05)
další epizody (8)
1996 Takoví normální mimozemšťané (TV seriál)
Dickovo volební právo (S02E06)
Mnoho povyku pro Dicka (S02E05)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Andrea Doria (S08E10)
The Chicken Roaster (S08E08)
The Package (S08E05)
další epizody (8)
1995 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Pool Guy (S07E08)
The Soup Nazi (S07E06)
The Engagement (S07E01)
další epizody (8)
1994 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Big Salad (S06E02)
The Raincoats (S05E18)
The Marine Biologist (S05E14)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Second Half, The (TV seriál)
VeggieTales (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Barber (S05E08)
The Non-Fat Yogurt (S05E07)
The Lip Reader (S05E06)
další epizody (6)
1992 Edge, The (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Pick (S04E13)
The Ticket (S04E04)
The Pitch (S04E03)
další epizody (8)
1985 Assaulted Nuts (TV seriál)

Dokumentární

2003 Nicole Kidman: An American Cinematheque Tribute (TV film)
2001 Making 'Rat Race'

Host

TV pořady

2012 Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)