Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka a vzpomínka na sladké dětství. O vychytralém Honzovi (zpívá a pohybuje se Jiří Korn, mluví Michal Pavlata), který byl vyhnán na cestu. A tu si užívá vrchovatě, neztrácí humor a dobrou náladu, pomáhá sociálně slabým a vždy přechytračí zbohatlíky a mrzouty. Nakonec najde cestu ke svému štěstí, prostému děvčeti Marjánce (mladá a pohledná Naďa Konvalinková). Zajímavou postavou je Smrt (dobrá Valerie Kaplanová), připomínající spíše zapšklou a škodolibou šarlatánku a babku kořenářku, která ráda k smrti děsí své okolí. Dále královský bubeník (dobrý Josef Kemr), mlsný kocour a urážlivý ješita. A samozřejmě princezna (půvabná Jorga Kotrbová), těšící se z poprav a mající střihání nůžkami za nejmilejší činnost. Z dalších rolí: Honzova bezstarostná maminka (Marie Glázrová), zodpovědný velitel královských vojáků (Zdeněk Dítě), marnivý král (František Filipovský), lakomý sedlák (Petr Nárožný) a jeho žena (Slávka Budínová), přechytračený hostinský (Čestmír Řanda), a okradení loupežníci (Bořivoj Navrátil, Karel Effa a Lubomír Lipský). A tak čas příjemně plyne. S písničkou. S dobrem a zlem. S prosazenou spravedlností. A krásou země české. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Pohádka z dob, kdy Jiří Korn měl ještě vlasy a Naďa Konvalinková byl štíhlá. Bez urážky je mám moc rád i dnes. Mimochodem s N. Konvalinkovou jsem chodil do stejné restaurace na oběd. Pohádka je milá, ale má i smutné pasáže. Bubeník (Josef Kemr): Nadarmo se neříká: Co se vleče, neuteče ! a Důstojník vojáků (Zdeněk Dítě) reaguje: Má pravdu, na můj povel: cepy,cepy,klepy,klepy. Také dobré Král (František Filipovský): Ó rci dcero má. Finální píseň Svítí, svítí slunce nad hlavou, nad hlavou _ Svítí až háj se zelenááá … je skvostná ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Holly shit, tak tohle bylo těžce za trest. Myslel sem, že tuhle "pohádku"znám, ale asi sem si to s něším splet. Viděl sem včera poprvý a zároveň naposledy. V pohádce by podle mě měl být děj. Tady? Tady byl děj? Tady nebylo nic... Akorát předabovaná hodinu a půl časová ztráta. Na to, jaké herecké ikony se tady objevují (teďteda nemám na mysli Korna, páč toho jako herce moc nepovažuju), tak sem opravdu obrovsky zklamanej. Když se dívám na výčet rejžovýchc filmů, tak si tak říkám, že se s tímto Světem mohl rozloučit něčím kvalitnějším. Bleee, to nám ty Vánoce teda začaly divně :o( ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dal bych pět, ale ten natahovaný konec se smutným "chozením po kraji", kdy prostě pro postavu Barušky chybí využití, mi moc neučaroval. Ale jinak je to dokonalé - Honza je chytřejší než ostatní, ale vypadá jako hloupý, je zde spousta vtipných scén a dialogů, včetně hlášek (cepy cepy, klepy klepy a jiné), dost dobře zahrané (i když si nejsem jistý, jestli Korna někdo nedabuje), rád se vždy podívám znovu. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka se mi nidky nelíbila. Proti Jiřímu Kornovi nemám vůbec nic, jeho Svítí, svítí slunce nad hlavou si pobrukuji vždy, ale celková pohádka se mi tedy moc nezamlouvá. Babka s kosou mi nahání husí kůži ještě dnes, tak jako výkřik Slávky Budínové: A ty hnipej nebo celkové to podivné království. Ale scéna se žebračkou nebo vaření sekyrkové polévky mi málokdy unikne. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Původně měl roli Honzy hrát Luděk Sobota. Ten měl ale v té době zakázáno vystupovat. (artcha)

Reklama

Reklama