Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Šandík 

všechny recenze uživatele

"Honza málem králem" jako pohádka v podstatě nefunguje, na to příliš porušuje pravidla žánru a děti by se jí navíc (asi) místy i báli (kmotřička smrt). Sledování v dospělém věku je ovšem rozhodně o mnoho lepší nápad. Je to příležitost ocenit všechny rozmarné fóry i roztomilé neklasické variace na všechna klasická pohádková klišé. V podstatě je tu všechno obráceně, včetně smrti, která je všechno, jenom ne pohádkově spravedlivá. Také princezna je zakletá "poněkud" zvláštně. Prostě, notně zvláštní pohádka, jako komedie ovšem téměř bezvadná... Po novém shlédnutím zvedám hodnocení na 75% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající pohádka - velmi zábavná, hravá, nápaditá a svižná - prostě roztomilá. Jedna z mých nejoblíbenějších. Překvapil mě Jiří Korn, který je zde nadmíru sympatický. Dívám se pokaždé, když jí reprízují a vždy se dobře bavím vtipnými replikami a obdivuji herecké umění pánů Filipovského, Kemra a dalších. Roztomilé roličky Františka Kováříka a Heleny Růžičkové jsou třešničkou na dortu krásné pohádky. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, která však kupodivu zůstává trochu stranou Popelky a dalších vánočních pohádek a to i ve vysílacích časech televizí. Je to asi tím, že je to letní pohádka. Pamětníci si dodnes vybaví chytlavou písničku Honzy - Jirky Korna ,,Svítí, svítí slunce nad hlavou...'' a recept na ,,sekyrkovou polívku '' od těch dob zná jistě nejedna řádná hospodyňka ! :-) * * * * ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka a vzpomínka na sladké dětství. O vychytralém Honzovi (zpívá a pohybuje se Jiří Korn, mluví Michal Pavlata), který byl vyhnán na cestu. A tu si užívá vrchovatě, neztrácí humor a dobrou náladu, pomáhá sociálně slabým a vždy přechytračí zbohatlíky a mrzouty. Nakonec najde cestu ke svému štěstí, prostému děvčeti Marjánce (mladá a pohledná Naďa Konvalinková). Zajímavou postavou je Smrt (dobrá Valerie Kaplanová), připomínající spíše zapšklou a škodolibou šarlatánku a babku kořenářku, která ráda k smrti děsí své okolí. Dále královský bubeník (dobrý Josef Kemr), mlsný kocour a urážlivý ješita. A samozřejmě princezna (půvabná Jorga Kotrbová), těšící se z poprav a mající střihání nůžkami za nejmilejší činnost. Z dalších rolí: Honzova bezstarostná maminka (Marie Glázrová), zodpovědný velitel královských vojáků (Zdeněk Dítě), marnivý král (František Filipovský), lakomý sedlák (Petr Nárožný) a jeho žena (Slávka Budínová), přechytračený hostinský (Čestmír Řanda), a okradení loupežníci (Bořivoj Navrátil, Karel Effa a Lubomír Lipský). A tak čas příjemně plyne. S písničkou. S dobrem a zlem. S prosazenou spravedlností. A krásou země české. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Poslední dílo největšího českého filmového pohádkáře Bořivoje Zemana, o jehož kvalitách svědčí již pouhý fakt, že působí svižným a uvolňujícím dojmem i po mnoha opakovaných shlédnutích. Do své role výborně zapadl Jiří Korn, ale nepostradatelnými jsou také vynikající herci ve vedlejších úlohách. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)

Reklama

Reklama