Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stárnoucí Indiana Jones učí na univerzitě a žije poklidný život. Jsou však padesátá léta a Amerika zažívá hysterii ohledně sovětských a komunistických agentů. Jednoho dne ho unese právě skupina ruských agentů vedená podivnou vědkyní Irinou Spalko, již doprovází několik ruských vojáků, kteří hledají na americké základně podivnou bednu. Indiana se ze zajetí dokáže osvobodit. Celá záležitost mu přinese jen nepříjemnosti, když je vyšetřován americkou tajnou službou. V důsledku tohoto vyšetřování je Indiana vyhozen z univerzity. V té době ho však vyhledá mladík Mutt Williams, který ho požádá o pomoc pro svého otčíma, profesora Oxleyho, a svou matku Marion, kteří odjeli do Jižní Ameriky hledat tajemnou křišťálovou lebku. Indiana je informací o lebce ohromen a ihned s Muttem odjíždí do Peru, kde se Oxley a Muttova matka ztratili. Indianovi nedělá problém hrobku španělského conquistadora a v něm křišťálovou lebku najít. Zanedlouho nalezne i profesora Oxleyho. Jak se ale ukáže, Oxley se pomátl na rozumu a Indiana ani Mutt z něj nejsou schopni dostat nějaké souvislé informace. Ke všemu jsou v té době zajati Rusy, které opět vede Irina Spalko. Rusové mají v zajetí i Muttovu matku, Marion. Ukáže se, že Mutt je ve skutečnosti synem Indiany. Rusové po Indianovi a jeho doprovodu chtějí, aby je dovedli do tajemného zlatého indiánského města, které je legendou s lebkou spojené. Rusy doprovází zrádce Mac, který se nechal ke spolupráci s Rusy uplatit. Po krátké době se podaří Indymu a jeho doprovodu včetně Maca, který Indymu namluví, že pracuje pro CIA a Rusy tak monitoruje, utéci... (TV Prima)

(více)

Videa (15)

Trailer 4

Recenze (1 724)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se konečně dočkali... Lucas i Spielberg konečně souhlasili se scénářem, mezitím stihl Harrison Ford pořádně zestárnout (a není to na něm když má klobou ani tolik poznat, bez klobouku a s brýlemi je na tom o poznání hůř), Karen Allen taky (ale není to na ní poznat skoro vůbec), do party přibyl Shia LaBeouf, který je pro mě velmi milým překvapením. Jednak mi trochu připomíná Dava Gahana za mlada (ani nevím proč) a hlavně čekala jsem, že bude ve filmu za protivného namyšleného fracka, jímž taky z části je, ale tak nějak přirozeně, ani trochu mi to nevadilo. Indyho nazval "dědkem" jen párkrát a během celého filmu mu zdatně sekunduje, nenadělá tolik škody jako Short Round v Chrámu zkázy a mohl by být v budoucnu výborným Indyho následovníkem (pevně ale doufám, že to tvůrci nemají v plánu). Protivníkem se pro tentokrát stali rusové v čele s neskutečně charismatickou Cate Blanchett s roztomilým přízvukem. Přestože je skvělá, jako Indyho záporačka se mi jeví ze všech 4 dílů nejslabší a nejmíň démonická._____ Hned v úvodu filmu v okamžiku, kdy se na jeepu objeví stín postavy, která si nasazuje pověstný klobou a začne hrát ona profláklá hudba se ve mě vzbudila obrovská vlna nadšení, nostalgie a na obličeji se objevil takový ten připitomělý spokojený úsměv, který mi vydržel skoro po celou dobu filmu. Obří skladiště odkazující na "Dobyvatele ztracené archy" (i hudebním motivem), Indyho úprk do "vesnice", honička po městě, nalezení tajemného artefaktu, atraktivní prostředí jihoamerické džungle a Amazonie, Mayské, Azétcké a jiné mýty latinskoamerických indiánů navíc patří mezi moje nejoblíbenější. Nechybí ani výborná honička v autech (troufám si snad i říct, že se vyrovná té z "Dobyvatelů"), spousta narážek, Harrison Ford umí pořád říkat i ty nejblbější hlášky takovým způsobem, že prostě vyzní vtipně a Marion - je prostě příjemným osvěžením. Závěrečných 10 minut je sice o dost slabších než zbytek filmu, ale ani ty prostě nesrazí jeho úroveň pod 80% (a na úplném konci jsem skoro i zamáčkla slzu). Navíc takovéhle výpravné a "poctivé" dobrodružné filmy už se dneska prostě netočí, všechny Mumie, Lovci Pokladů a jim podobní se můžou jít zahrabat, Steven Spielberg zase jednou ukázal, kdo je tady králem. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Trojka Spielberg-Lucas-Ford mi připomíná bandu důchodců, které když chcete v tramvaji pustit sednout, vtipně vás odbudou. Potkáte je sice málokdy, ale nezapomenete na ně dlouho. Anebo taky… Původní plán důstojné tečky za sérií, měnící se v komediálně-akční pecku, již by mohli o generace mladší suchaři závidět, mě rozjuchal jako malé děcko, jelikož jsou to vrchovatě našlápnuté dvě hodiny stylových hlášek, parádní atmosféry a vymazleného feellingu, který dokonale odráží dvě věci: uvědomělost stárnoucích gentlemanů a famóznost Shii LaBeoufa, ten kluk je neskutečný borec. [PS: Druhý den po premiéře jsem v kině potkal Douglase, prý byl počtvrté a další den jde zase… Taky možnost jak docenit film.] ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Věřte nebo ne, ale tohle hodnocení mě opravdu bolí, Indyho totiž miluju a nikdy se to nezmění, ALE !! Ono to vlastně bylo něco jako setkání z láskou z dětských let se kterou jsem si domluvil po 20 letech zase rande. Nervozita, jaká asi bude, změnila se moc nebo málo, bude mě stále okouzlovat jako tenkrát ? No prostě do kina jsem šel ze zvláštním pocitem, troška nervozity a hrozně zvědavosti. Má láska, Indy, na sebe nenechal dlouho čekat, ano zestárnul, ale s tím jsem počítal, protože čas nezastaví ani ten největší frajer, ale jinak se zdálo ze všechno zůstalo při starém, oblečení, úsměv, hlášky, jenže čím dál tím víc jsem začínal mít pocit, že do světa, kde se právě Indy nacházel prostě nepatří. Samozřejmě jeho rodiče tatínek Steven a maminka George dělali co mohli a bylo znát, zatraceně znát, že lepší rodiče mít Indy nikdo nemohl, ale taky bylo zatraceně znát, že Indy už nedobývá ztracenou archu, nenavštěvuje chrám zkázy a nejezdí na křížové výpravy. Ano, setkání se starou láskou mělo své světlé chvilky, honička v džungli se v mé paměti lehce připojí ke všem těm krásným dobrodružstvím co jsem s Indym zažil před tolika lety, Indy taky stále umí pobavit, propadaní se do písku dalo vzpomenout na časy kdy můj dětský úsměv doprovázel Indyho na každém jeho putování, bohužel mělo taky své tmavé chvilky, které nikdy nemělo, snahu zalíbit se, občasnou odtažitost, která někdy zatlačovala spád filmu pěkně do rohu, snaha o zdůraznění Indyho staří byla až moc vyhrocená, jen proto, aby dala vyniknout mládí Shii LaBeoufa, který sice nebyl špatný, ale já šel na Indyho - frajera a ne na Indyho - dědka a Shiu - frajera a především konec !! Tak to fakt nezkousnu, tohle ne !! Všechno bych přes své srdíčko přenesl, konec konců,cítil jsem během mého celého setkání z dětskou láskou Indym, že je mě i přes ty všechny výtky v jeho společnosti docela příjemně. / ještě jednou velký díky Tobě tatínku Spielbergu, bez tebe by to setkání byl mnohem větší průser /, jenže ten závěr mě stál ztrátu jedné definice pro frajerství a dobrodružství, které mělo označení Indiana Jones a film stál jednu hvězdu. Takhle jsem si své zřejmě poslední rozloučení s mou obrovskou dětskou láskou věru nepředstavoval. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Předchozí díly Spielberg rozhodně překonat nedokázal, i když podle svých slov se to snažil dělat hlavně pro diváky, možná by to vyšlo líp, kdyby se o to nesnažil. Prostě ať se Harrison Ford snaží sebevíc, tak už je na to prostě starej a akční scény potom působí hodně přehnaně v jeho podaní, ostatně ony jsou i samy osobě dost podivně kaskadérský a hláškování za každou cenu mu taky nesedí, stejnětak mi přišlo, že ta legenda s křišťálovou lebkou neni moc zajímavá a že napřátelé v podobě rusáků jsou až moc podobný němcům v Indym 3 a že jsou, až na Cate Blanchett, nevýrazný, ale když se to veme trošku s nadhledem, tak se u týhle akční jízdy dá výborně pobavit a Indy je prostě Indy to se nedá nic dělat, když tam zazní ta stará dobrá melodie, tak se zase všechno vrátí a člověka už pak moc nezajímá, že místo svižnýho archeologa na plátně běhá dědek v klobouku a Shia LaBeouf ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jak tak pročítám ostatní komentáře, tak většina ne úplně spokojených diváků tu novému Indymu vyčítá především skutečnost, že je to sci-fi film. To mně vůbec nevadí, naopak takovýto posun v Jonesových dobrodružstvích schvaluji a vítám. Rozhodně už ale neschvaluju to, že se naprosto vytratil humor. Tedy humor, který by mě bavil. Dětinské vtípky typu otočí se za mnou roztomilý sysel (zvídavá opička) nepovažuju za dostatečně kvalitní pro takovou legendu, jakou je Indy. Na reálnost Indy nehrál nikdy, takže nespočet dějových wtf momentů přehlédnu, ale trojité sjetí mohutných vodopádů v jeepu, či úkryt před atomovým výbuchem v ledničce byly pomalu dost i na mne. 65% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (122)

  • Indy odhaľuje tajomstvo krištáľových lebiek aj v štyroch novelách Maxa McCoya - "Philosopher's Stone", "Hollow Earth", "Dinosaur Eggs", "Secret of the Sphinx" - ktoré sa odohrávajú chronologicky pred celou pôvodnou trilógiou. V knihách sa objavili aj postavy z filmov ako Lao Che, Sallah, či Belloq. (Rieux)
  • Do hliněných kachliček, umístěných pod trůny křišťálových koster, tvůrci jako vtip otiskli i obrysy E.T. nebo robota R2-D2 ze série Star Wars. (Reiniš)
  • Spalková (Cate Blanchett) musí pokrčit nohy, aby se dostala z dosahu mravenců. Když pod ní zastaví auto, má je natažené, ale mravenci ji neobtěžují. (GreatestFan)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

O pátého Indiana Jonese není dostatečný zájem

12.06.2023

Asi za dva týdny do kin dorazí Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a prý poslední díl kultovní dobrodružné filmové série. Už teď se ale na veřejnost dostávají první odhady, jak by se očekávanému… (více)

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

První reakce na Indiana Jonese jsou smíšené

19.05.2023

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu si užil svoji slavnostní premiéru na festivalu v Cannes, kde se Harrison Ford záhy dočkal pětiminutového potlesku ve stoje. Hned poté se na Twitteru začaly… (více)

Pátý Indiana Jones byl dotočen

Pátý Indiana Jones byl dotočen

28.02.2022

Hotovo, dotočeno. Pátý Indy má za sebou oficiálně poslední klapku a to znamená, že nyní přichází řada na náročný proces postprodukce, stříhání, a závěrečně dolaďování předtím, než snímek přistane v… (více)

Reklama

Reklama