Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

klerik 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia sa nás trailerom snažili presvedčiť, že ide o film zo súčasnosti, kde sa zlo z minulosti opäť vracia. To je blbosť. Ale plne chápem zvolenú taktiku, veď kto by chodil na historický horor? A rovnako chápem tie nezmyselné drísty o jedinom potvrdenom posadnutí duchom... Scenár je občas dosť divný - napr. úvod - jedna scéna z prítomnosti a teta si začne čítať list s nadpisom Pravda o našej rodine (ehm). Film však má slušnú atmosféru, ale celkovo ide o absolútne neoriginálny a predvídateľný príbeh (dnes sa nedá posúdiť koľko Amityville Horrorov či Exorcistov sa inšpirovalo tu popísaným prípadom). Trochu lepšie (predovšetkým lepšie natočené) ako 3:15 ZOMRIEŠ, ale vo výsledku rovnako nevýrazné...Značne lepšie ako KLIATBA DOMU SLNEČNÍC... ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Velký obdiv Solomonovi. Velkoryse tvářící se scénář dokázal i přes jeho plochost natočit svižně a vybudit místy velmi tíživou atmosféru. Krátkou stopáž považuji za nejrozumnější variantu, jelikož dal vyniknout koncentrátu toho nejzajímavějšího co American Haunting nabízí. Přiznám, že ve filmu je několik momentů, kdy pocit nefalšovaného napětí dokáže gradovat nevídaným způsobem. Co je tedy špatně? Zejména žánrovost – ta je zde napumpovaná nevídanou řadou klišé a samotná zápletka silně evokuje (vykrádá?!) legendárního The Exorcist. Za nejvíce tristní však považuji samotné vyvrcholení celé pointy, kdy zmatek a chaos nechal závěrečnou katarzi stát někde na půli cesty. 50% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Obsahu tak na 45minutovou epizodu průměrného mysteriózního (zdráhám se říct hororového) seriálu. Nejvíc mě pobavilo, jak nejdřív se autoři dušovali autentičností a záznamem v 20 knihách, aby na konci podali vysvětlení, nebudu to citovat přesně, "toto je jen jedna verze nezachycená v knihách". Slovy Zdeňka Svěráka bylo to vcelku vo hovnu, soudruhu Vráno. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, tenhle film jsem si pořídil hlavně kvůli mému oblíbenci Donaldu Sutherlandovi. A ten zahrál nadprůměrně a nezklamal....Ale co se týče filmu nejsem z toho nějak unešený. Do zhruba půlky filmu jsem měl příjemný čtyřhvězdičkový pocit, pak se příběh začínal zamotávat a konec šel nějak mimo mě. Škoda...mohlo to u 4 hvězd zůstat. Jinak jsem překvapen jak režisér dokázal skvěle zpracovat taková klišé jako vrzání podlahy a dveří, otevírání oken atd. Při tom mi běhal mráz po zádech. Ale jen to bohužel film nedělá. Tak snad příště Donalde. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocenií to nevypadá fakt nic moc, ale zase podle trailer tu vypadalo víc než slušně. Podle mě to ale je něco mezitim, od začátku to má fakt vynikající atmosféru a o napínavý a děsivý scény nenií moc nouze, i když je pravda, že ty děsivý momenty nějak zvlášť nevystrašej, ale za to mě to výborně vtáhlo do filmu, jenže čim se blíží konec tim je to horší. V podstatě žádný stupňovaání atmosféry neexistuje a pomalu, ale jistě to míří k dost nesmyslnýmu a nic moc vysvětlujícímu konci, což po dost dobrým začátku a faktu, že to je podle skutečný události dost zamrzí. Ale díky atmosféře tomu trošku přidám ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Snímek získal dvě nominace na Teen Choice Awards, jednu pro Rachel Hurd-Wood za její filmový křik a druhý snímek samotný za nejlepší thriller. (imro)
  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu. (imro)
  • Kromě několika filmových zpracování se legenda stala také námětem pro mnohé písně. Například metalová skupina Mercyful Fate zpívá ve skladbě „The Bell Witch“ na albu „In the Shadows“ (1993). (imro)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama