Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Jan.Cada1 k tomuto seriálu (15)

Černé zrcadlo (2011) 

Tyjo, tak tenhle seriál je naprostá pecka. Takhle propracované a originální příběhy nemají v seriálové konkurenci konkurenci :D Příběhy jsou z více či méně blízké budoucnosti a až na ojedinělé kousky (Medvídek Waldo, Železná vůle) jsou všechny naprosto geniální. Například epizoda USS Callister je fakt mistrovský nápad, stejně jako Černé muzeum. Pokud bych někomu měl doporučit právě jeden seriál, tak by to byl určitě tento. ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Velmi bizarní příběh prvního dílu dává skvělý příklad tomu, jak je celý seriál originální. Bravurně je zde zachyceno etické dilema anglického premiéra a také důsledky jeho činu. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Po druhém zhlédnutí musím přehodnotit na pět hvězdiček. Naprosto geniální scénář, herecké výkony a také český dabing. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Úžasné spojení prvku sci-fi a reálných mezilidských problémů. Tento díl uzavírá naprosto geniální první sérii po které musí prostě každému člověku přebíhat mráz po zádech. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Velice zajímavý příběh z nedaleké budoucnosti. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Toto je prostě definice pořádného trestu, neuškodilo by to zavést v některých případech i v realitě. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Po druhém zhlédnutí musím o jednu hvězdičku zvýšit hodnocení. Díl má scénáristickou ideu, která však nebyla moc dobře zpracována. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Bílé Vánoce dává za příklad jak je druhá série Black Mirror absolutně dokonalá. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Nejslabší díl celého seriálu. Chyběla mi tam nějaká hlubší pointa, jak jsem u BM zvyklej. 2 hvězdy za skvělou atmosféru a zvuk. ()

Série 6 (2023) (S06) 

Na šestou sérii jsem se těšil velmi dlouho a rozhodně nezklamala. Nápady na díly byly opět velmi originální a vůbec mi nevadil mírně hororovější nádech než jsme byli doposud zvyklí. Poslední dvě epizody se žánrem vymykají klasice seriálu Black Mirror, ale i tak jsou povedené. Na čtyři hvězdy šestá série bezesporu je. ()

Joan je hrozná (2023) (S06E01) 

První díl šesté série, na kterou jsem čekal hodně dlouho rozhodně nezklamal. Opět geniální nápad na scénář a hlavně herečky se fakt činily, speciálně Annie Murphy mi fakt hodně sedla. Ku podivu musím říct, že mě to napadlo ještě před rozklíčováním, že tato realita nebude ta zdrojová, ale i tak jsem byl nadšený. Trošku slabší akční finále srazí konečné hodnocení na 4 hvězdy. ()

Loch Henry (2023) (S06E02) 

Díl, při kterém mi běhal mráz po zádech. Skvělé vykreslení skotské maminy a poté její charakterový zlom. Temná, místy až hororová, atmosféra dodává dílu neskutečnou poutavost. ()

Beyond the Sea (2023) (S06E03) 

Mega povedená zápletka, za kterou by se rozhodně nemusel stydět ani celovečerní film. Čekal jsem tedy, že to skončí trošku jinak - že ho nechá ve vesmíru a že se týpek převtělí a bude ho předstírat. Tento závěr byl trošku krvavější, ale také dával smysl. Otevřený konec taky super, miluju takové konce. ()

Mazey Dayová (2023) (S06E04) 

Sice ne moc Black Mirror díl, ale i tak to byla poutavá podívaná. Líbilo se mi hlavně to, že si divák celou dobu myslí něco jiného než co se doopravdy stalo. ()

Démon 79 (2023) (S06E05) 

Podobné jako předchozí díl - sice jsem se bavil a zpracovaný byl skvěle, ale vůbec mi nesedí do konceptu Black Mirror. Ze šesté série byl tento díl nejslabší. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama