Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3 253)

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý filmík. Čo dodať, keď všetko je už dávno napísané. Výborné hranie na city počas filmu sa postupne, jemne dostáva všetko pod kožu. Skvelý scenár, ani neviete, ako ľahko si vás podmaní. Keď k tomu pridáme hereckú extázu, filmu jednoznačne právom patrí číslo jedna/dva v hodnotení ČSFD, i keď na mojich osobných top miestach sú iné filmy. 100%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Postava Tima Robbinse mi byla tak velmi blízká, jeho touha po svobodě, trpělivost a pečlivost s jakou krůček po krůčku na té touze stavěl. Bála jsem se o něj a zároveň mu přála i záviděla přítele, jakým byl Red, abych na konci tohoto režijního a hereckého skvostu byla stejně překvapená, ne tím, co se stalo, ale JAK! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Přestože tenhle žánr jaksi nespadá do mého resortu, musím říct, že Shawshank mě nadchnul. Krásný, netuctový příběh, který je vyprávěn zvolna, dlouho a zatraceně dobře. Ani jedno hluché místo, ani jedna chyba v obsazení, nadto se docela povedl i český dabing. Vše korunuje ta nejoslnivější pointa, jakou si zbědovaný divák, uvyklý stále stejným schématům, může přát. 90 % ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Salvation lies within. Skvostné, ba přímo dokonalé, převedení stejnojmenné povídky Stephena Kinga na filmové plátno. Celovečerní debut a hned jeden z nejlepších filmů historie. Vše je zde perfektní a na největší možné úrovni kvality. Od nezapomenutelných hereckých výkonů (pro většinu zúčastněných jsou to výkony životní), po režii, hudbu, kameru... No prostě vše a to prosím bez jediné výjimky. Tady není co kritizovat - ono tu prostě je vše přesně tak jak to má být. Geniální, dokonalé, nezapomenutelné a emocionálním zážitkem strhující. Tak přesně to je Vykoupení z věznice Shawshank. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Andyho (Tim Robbins) vlasy postupem času šednou, ale někdy je vidět, že jsou šedé více a ve stejné scéně v dalším záběru zase méně. (GreatestFan)
  • Morgan Freeman (Red) při své návštěvě MFF Karlovy Vary vzpomínal, proč podle jeho názoru film původně nebyl příliš úspěšný: "Měli jsme pocit, že jsme dost pokazili jeho propagaci. Taky si myslím, že byla chyba nazvat to Vykoupení z věznice Shawshank. Původní název a název příběhu Stephena Kinga, podle kterého jsme to natočili, byl Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. Ritu Hayworth si samozřejmě lidi pamatují, takže měla být i v názvu. To by pak lidi jeden druhému říkali: 'Víděl jsem takovej skvělej film. Jmenovalo se to Rita Hayworth a něco.' Místo toho ale říkali: 'Teď jsem viděl takovej skvělej filmu. Jmenovalo se to nějak... šinkšonk, šamšon, šašek nebo tak nějak.'" (NIRO)
  • Na začátku filmu v Andyho (Tim Robbins) autě hraje píseň „If I Didn't Care“ od The Ink Spots. (SONY_)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama