Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

otík 

všechny recenze uživatele

Úžasná satira, která byla tak drsná, že se vůbec divím, jak to mohla česká televize vysílat. S odstupem 20ti let Česká soda vůbec nezestárla, ba naopak získala během té doby neuvěřitelný kult. Některé hlášky mezi lidmi kolují dodnes. Především památné scénky jsou z částí Ales Gute, které patřily k mým oblíbeným. Navíc němčina tam byla skutečná, dalo se dokonce i něco přiučit.:-) Hudební spolupráce: Hynek Schneider ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi nevyrovnaný počin. Pár sekund geniální scénky, povedeného vtipu, chytré parodie je střídáno mnoha minutami scének naprosto trapných a nevtipných. Především první díly, kde byl jako moderátor pan Zavřel jsou až trapné prakticky bez jediné výjimky - celé první DVD se staršími díly jsem jen kroutil hlavou, co tam má být vtipného. Navíc často nějaká naprosto nehumorná scénka je protahována až k nepřežití. Z těch novějších dílů se mi hodně líbily parodie reklamní nebo politické. Vůbec scénky s politiky patří k tomu nejlepšímu, co Česká soda přinesla. ()

Reklama

Belbo 

všechny recenze uživatele

tschechische Schweine: český soused.... Monika Lewinská je znovu přichuti a opět zneužívá muže. Tentokrát hokejisty Buffala... Kdybychom my chtěli být zajímáví, řekneme, že předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky mé Blechy. Praha. Právě jsme dostali zprávu... MIloš Zeman a Jan Kavan jsou ve při. ... atd. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

S ,,Českou sodou'' je to jako se skutečnou sodovkou. Když ji vychlazenou otevřete a nalijete, je skvěle svěží, plná vyskakujících šumících bublinek, které při prvních doušcích až ,,řežou'' v krku a nejednomu žíznivému horlivci skočí až do nosu... Po čase pak ve sklínce zbyde jen nateplalá voda bez bublin. V nouzi usrknete, ale své dobré časy má tato sodovka u za sebou. Tak je to i s tímto seriálem. V dobách, kdy byl vysílán se ještě lecos smělo. Svět byl ještě normální, nebyl přiblble korektní jako dnes. Kdejaké individuum ještě nemělo svá práva respektované společností jen proto, že se ono chová jinak. A tak přišla tato politická satira, která tepela do aktuálního dění ať už v politice či běžném životě. Ani televizní reklama nešla stranou a málokdo kdo viděl, zapomene na novou Magdu, dámské hygienické vložky z nejjemnějšího bodláčí Jauvejs či skvělý prací prostředek Nový Árijec, který vybělí i vaše ne zcela bílé dítě a u kterého je navíc v každém balení plastový essesáček zdarma. Jak říkám, dnes už něco naprosto neuvěřitelné, že tohle tenkrát běželo v TV a nikoho nezavřeli. Komu nestačily politické diskuse, měl tu pořad Alles Gute! kde se ti pozornější přiučili i nějakému tomu novému německému slovíčku. To vše už je pryč, stejně jako devadesátá léta, ta podivná směsice svobody, bláhových představ i divokého budování kapitalismu p 40 letech komunismu. Mám párd dílů sody na DVD a sem tam se zaměji, ale člověk dnes už zapomněl na všechny ty kauzy a tak některým vtipům a narážkám nerozumí. A také možná a teď posuďme zda je to dobře či nikoliv, mu některý humor přijde za hranou. Člověk je už jaksi opracován. Možná masáží dneška tím co se smí a co nesmí, co by se mělo a co nemělo a také možná pouze tím, že zestárl o více než 20 let a tak se už všemu nesměje... Já osobně sodu nevylévám, nechávám si jí ve sklence takovou jaká je a nikdy nezapomenu na ten čas, kdy Miloslav Štibich poprvé odzátkoval Českou sodu. Marně se ji pak leckdo snažil napodobovat viz. npř. fekální Tele Tele... Dávám tedy za 4 Škody Henlein! * * * * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Z České sody som mal možnosť vidieť iba časť, ale ako som sa dočítal v komentároch, za prvou sériou mi nemusí byť ľúto. Je úplne prirodzené, že nakrúcať scénky s tak nekompromisným a provokatívnym humorom je možné iba v prechodnej politickej atmosfére, ktorá skončí keď "Vstanou noví cenzoři." Českú sodu mi pripomenul program Johna Olivera Co týden dal a vzal, ktorý ho nakrúca pod ochranným plášťom HBO, takže si "dovoľuje" viac, než je ochotný ktorýkoľvek politik pripustiť. Česká soda je dnes archívnou záležitosťou, mladší diváci sa v niektorých spojitostiach nebudú orientovať. V každom prípade som ani pri pozornom sledovaní neobjavil nič, čo by ju povyšovalo na kultovú záležitosť. Časť vtipov objektívne prekročila hranice vkusu, ale to nie je u členov divadla Sklep nič neobvyklé. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Petra Černocká kvůli drsnému žertu vůči své osobě – porno scéně ve fiktivním pořadu „Úsměvy Petry Černocké“ žalovala Českou televizi a požadovala odškodnění ve výši 1 000 000 Kč. Nakonec v březnu 1999 vysoudila omluvu od České televizie a odškodné 50 tisíc Kč. (JoranProvenzano)
  • V epizodě zazní úryvek písně „Tip, ta, dýda... (Karlín)“, kterou nazpíval Ivan Hlas. (SONY_)

Reklama

Reklama