Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 2
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (2 008)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Svet "prepadol" smrteľný vírus meniaci ľudí v besné beštie bažiace po mäse. Jedinou záchranou sa stáva Gerry. Bývalý pracovník OSN je vyslaný do miest zrodu infekcie, kde má za úlohou zistiť príčiny vzniku vírusu, aby sa tak podarilo vytvoriť ochrannú vakcínu. Žáner dráma tento film vystihuje úplne najviac. Takmer do "puntika" prešpekulovaný príbeh s dokonalou dejovou osou, ktorá je v tomto druhu hororu tak málo vídaná. "W.W.Z." nie je typickým zombie hororom. Nečakajte Resident Evil, Dawn Of The Dead či La Horde. Napriek tomu, že sa dočkáte dostatočného napätia, scifi akcie či pár slušných ľakačiek, tento snímok v prvom rade rieši problém ohrozujúci existenciu ľudstva. Marc Forster má u mňa obrovské +. Podarilo sa mu natočiť zombie drámu, ktorá má, ako jedna z mála, hlavu aj pätu. Bez výčitiek, s možnosťou vytknutia kadečoho - 90%. P.S.: V žiadnom prípade na tento film nechoďte v 3D. Klasické hororové scény totiž plynú v rýchlom slede pohľadu kamier a tak pôžitok z gore či masiek strácal na kvalite. Mne je z tohto štýlu točenia filmov proste na grcanie!!! Novodobý výmysel "šarlatánov" na mňa určite nezaberá. Vaše 3D si môžete strčiť do p... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tak zdá se nejlepší zombie horor od revoluce v roce 2004. Oceňuju hlavně nonstop akční přístup k věci, radši než nějaký zdlouhavý flákání se. Nemrtví jsou totálně sebevražedný hovada, dravý se vzteklinou, dívat na trmácející se umrlce z kina minulýho století teď bude ještě o něco úsměvnější. A další + za to, že Pitt je prostě frajer. Výtka by taky byla - býval bych si přál aspoň pár děsivějších a nechutnějších zombies, nebo nějaký brutální masakrování co utkví v mysli. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Všem mediálním zkazkám navzdory (přetažený rozpočet, přetáčky) předkládá Forster vcelku netradiční zombie podívanou, která jede spíše v duchu okázalého akčňáku, v němž se topí jedna středostavovská rodina a celý svět naokolo. Skvěle rytmizovaná režie (podpořená dobrým střihem) tlačí kupředu dějové vzduchoprázdno, které se omezuje na fakt, že z brilantní předlohy bere název a dvě, tři výraznější geopolitické narážky, přičemž si šlape vlastní cestou – aby došla až ke kořenům, tedy k hororu v laboratoři. Sevřenější dramaturgický oblouk, který by se neomezoval na vystřídání tří lokací, do nichž hlavní hrdina dorazí a minutu po něm i nemrtvá horda, by tomu ale každopádně neuškodil. [Chci tu bitvu o Moskvu, aspoň jako bonus na Blu-Ray.] 3 a ½. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

World War Z podle Maxe Brookse získala na vážnosti po zkušenostech z minulých let. Dřív to byl jen takový jiný, chytřejší zombie film s Bradem Pittem produkovaný jeho společností Plan B. Hlavní devízou byl klasický Pittův hrdina, ultimátní sympaťák, kterému to sluší za každých okolností a je to samozřejmě on a nikdo jiný, kdo dokáže zachránit lidstvo... svou roztomilostí. Dnes pohled na globální pandemii poněkud víc mrazí. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Asi druhý nejlepší film s rychlými zombíky po remaku Úsvitu mrtvých. V Dawn of the Dead 2004 běhají nemrtví tak, že i olympijští vítězové zelenají závistí (a někteří Romerovi fanoušci vztekem). Zde jsou ještě o level výš. Šílené sebevražedné stroje, útočící ne ve smečkách, ale rovnou v armádách. Jakkoliv vysoká hradba či zeď je nemá šanci zdržet déle než na chvíli. Nikdy neztrácejí čas: Houfy řítících se obřích mravenců, kousajících na všechny strany, prakticky okamžitě šíří nákazu a nabírají nové rekruty. Svět je ztracen. Co budeme dělat? Zavoláme Bradu Pittovi. Ten má sice momentálně co dělat, aby ve Philadelphii zachránil sebe a svou rodinu, ale až se mu to podaří, snad si najde chvilku, aby zachránil také celý svět. K tomu je třeba podniknout několik napínavých misí, které film přehledně rozdělují na epizody, a dělají tak z World War Z v podstatě akční seriál. Jinak je to ale zase ten starý známý Den Trifidů, v němž kdysi George A. Romero vyměnil rostliny za zombie a způsobil tak jednu slavnou horrorovou revoluci... Hodnocení jednotlivých částí "seriálu": Philadelphia - Newark: 4/5, Korea: 4/5, Jeruzalém: 5/5, Letadlo: 2/5, Wales: 3/5... Myslím, že Světovou válkou Z dosáhla evoluce zombií svého vrcholu, a doufám, že v budoucnu si tvůrci tohoto subžánru zase vzpomenou na termín "walking dead", jehož opětovným uvedením do praxe by snad mohli získat čas i k budování nějaké té atmosféry. [Poznámka pro Obituse: Mám pocit, že Brad jednou mrknul. Ale ruku do ohně bych za to nedal.] ()

Galerie (421)

Zajímavosti (61)

  • Garry (Brad Pitt) má na začátku filmu zbraň Remington 700 BDL ráže .308 Winchester. (dc125)
  • Scenár k filmu prvotne písal J. Michael Straczynski, ktorý okrem iného napísal aj scenár k seriálu Babylon 5 (od r. 1993). Pri písaní okomentoval knihu slovami: „Vyzerá to ako správa OSN o zombie vojne". (Greenpeacak)
  • Celkem 85 kulometů, pušek a pistolí, které se měly použít při natáčení scén v Maďarsku, bylo zabaveno protiteroristickými celníky v Budapešti. Tyto rekvizity, které dorazily z Londýna, mohly být podle maďarských orgánů lehce předělány na skutečné zbraně. Maďarský zákon vyžaduje, aby zbraně byly znehodnoceny nevratně. Zbrojní koordinátor Bela Gajdoš poznamenal, že povolení pro použití rekvizit nakonec maďarská policie vydala. Ulevilo se tak Bradu Pittovi (Gerry), který měl podle informací zuřivý záchvat vzteku z toho, že se natáčení v Maďarsku může protáhnout. (Dr Lizal)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama