Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 3
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 3

Recenze (2 085)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Pro čtenáře, který se díky přečtení celé trilogie v postapo světě orientuje docela dobře (nebo aspoň tak dobře, jak to chtěla Collins) povedená adaptace. Něco je zkráceno, něco zrychlené, něco vypuštěné, ale věrné je to dostatečně. A to potěší. Navíc Jennifer Lawrence je opravdu úžasná herečka a zase svým výkonem zastinuje většinu ostatních postav. Ne že by ostatní postavy měly vůbec čas něco ukázat, to už byl ale trochu problém i v knize, holt ich forma je ich forma. Tady je ten problém ovšem zvýrazněn problémem většiny adaptací (a někdy to opravdu zamrzí) - a to absencí myšlenkových pochodů hrdinů. Potom i ta romantická linie vypadá ještě méně romanticky než už v předloze a vztahy mezi postavami jsou ploché až až. No, atmosféru si to udrželo, polovina filmu - příprava - výborná, druhá polovina obohacená arena střediskem a Iron Man hrátkami, škoda jen toho PG-13, které způsobuje hroznou roztřesenost kamery a i přes snahu to udělat co nejvíce syrově tomu chybí ten Battle Royale look. Když nad tím přemýšlím, kdybych nečetl předlohu, asi bych hodnotil 3, ale takhle jsem byl nasycen uspokojivě a těším se na další díl. Jestli využijí nápady autorky v aréně dobře, bude to teprve bomba. Nebo hodiny. 4 PS: Soundtrack dost nevýrazný, ta představovačka splátců s římsky laděnou atmosférou dobrej nápad, ale mne to nezaujalo. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

May the odds be ever in your favor. Četla jsem předlohu a byla z ní nadšená, ohledně filmu jsem však měla velké pochyby. Jako první mě vyděsilo obsazení a hned poté PG-13. Nakonec však můžu říct, že jsem s výsledkem celkem spokojená, i když nějaké ty chybičky by se našly. Například hudba v pozadí je až tak moc v pozadí, že jsem si jí skoro ani nevšimla a když už, tak mi připadala vážně nezajímavá a nevýrazná. Škoda, že dal Danny Elfman přednost jinému projektu.Dějová linie z arény byla celkem dost unáhlená a bavila mě asi o trochu méně, než všechno ostatní, nemluvě o tom, že nebýt čtenářem HG, tak bych měla asi určité mezery co se příběhu týče. Zkrátka dopředu opravdu doporučuji přečíst knihu. Jinak mě mile překvapila Jennifer Lawrence, která si s hlavní roli hravě poradila a přes můj počáteční cynismus mě dostala. Dokonce ji mám nejspíš raději, než knižní Katniss (i když musím říct, e předlohu mám raději).J osh Hutcherson nijak výrazně nezklamal, nijak výrazně nenadchl, v jeho roli bych si dokázala představit lepšího herce, ale na druhou stranu nebyl tak hrozný, jak jsem předpokládala. Jinak ještě musím vyzdvihnout Harrelsona v roli Haymitche, Tucciho jako Ceasara a Lennyho Kravitze alá Cinnu. Každopádně po druhém shlédnutí jsem skeptičtější. Kniha má výhodu v tom, že na čtenáře přenáší skrz ich formu hrdinčiny emoce, film v tomhle ohledu moc nevynikl, ta síla a hloubka se v tom zkrátka ztrácí.. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Od Hunger Games jsem nevěděl, co čekat a tak mám na film rozporuplné reakce. Ze začátku jsem to chtěl vypnout a ohodnotit odpadem, setrval jsem však, a když se film rozjel, celkem se to dalo snést. Jennifer Lawrence dokázala, že oscara nedostala jen tak (ačkoli samozřejmě za jiný film) a jsem zvědavý, co předvede v dalších dílech, které se chystají po roce...50% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Se sebezapřením a dlouhým odkládáním jsem se rozhodl doplnit si filmové vzdělání…ehm, checht, no alespoň už konečně budu tušit, až zas někdo bude něco přirovnávat právě k tomuhle. Nerad to přiznávám, ale v očekávání toho nejtěžšího hnoje se mi překvapivě dostalo „jen“ podprůměru. Prakticky až do pasáže s vosím hnízdem (skoro hodinu a půl!) jsem až na pár dementních detailů neměl s filmem větší problém. Sice mě zrovna nestrhl, ale vyloženě nuda ani „nasírárna“ to taky nebyla. Ale od tohoto výše zmíněného momentu šel snímek nepěkně rychlým tempem do háje. Udržím se a nebudu spoilerovat scénami, které mě naštvaly, zklamaly či nechtěně rozesmály (i když vzhledem k počtu hodnocení jsem stejně asi jediný, kdo to do teď ještě neviděl, ehm), ovšem pokud za hlavního viníka označím směšnou „teenagerovskou romantiku“, asi nikoho nešokuju. Konec nečekaně také nepřekvapí. Připouštím ale, že kdybych četl knihu, asi by mě film bavil víc. Možná. Nicméně po jedničce plánuju zkusit i druhý díl, takže film v mých očích vlastně uspěl. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Stanley Tucci a jeho krasne modre nagelovane afro a uchvatne biele OBROVSKE hollywoodsko-colgateovske zuby, oh yeah, highlight celeho filmu... film pre mna nabral pozitivny smer az v lese. co je tak v polovici stopaze, cize viac ako 3 hviezdy dat nemozem. Ale ja, neposkvrnena knihou, sa tesim na dalsi diel s charizmatickou Jennifer. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Snímek je natočen na motivy prvního dílu knižní trilogie "Hunger Games" od Suzanne Collins. Román zaznamenal v Severní Americe velký úspěch. Prodáno ho tam bylo na 1,5 milionů výtisků a v žebříčku nejprodávanějších knih podle New York Times se držel více jak 60 týdnů. Suzanne Collins na filmu spolupracovala. (Aurum)
  • Film čerpá informace i ze druhé knihy "Vražedná pomsta". Přebírá například jména nebo životní příběhy některých postav. (romajz15)
  • Snímek měl potvrzené pokračování již pár měsíců před premiérou. (pavlikv)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama