Reklama

Reklama

Hunger Games

  • USA The Hunger Games (více)
Trailer 1
USA, 2012, 137 min

Režie:

Gary Ross

Předloha:

Suzanne Collins (kniha)

Kamera:

Tom Stern

Hrají:

Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Liam Hemsworth, Willow Shields, Leven Rambin, Wes Bentley, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Dayo Okeniyi (více)
(další profese)

V ruinách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitol a dvanácti přilehlými kraji. V Kapitolu se každý rok koná klání s názvem Hunger Games, do kterého musí každý z krajů vyslat jednoho chlapce a jednu dívku. Šestnáctiletá Katniss Everdeen se dobrovolně nabídne, že ve hře zastoupí svou mladší sestru a musí se spolehnout hlavně na své instinkty, jelikož proti ní stojí protivníci, kteří se na souboj připravovali celý život. Má-li se ještě někdy vrátit domů do 12. kraje, bude muset v aréně, kde spolu soupeří boj o přežití s lidskostí a život s láskou, učinit ta nejtěžší rozhodnutí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (62)

Trailer 1

Recenze (2 085)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak ako väčšine zainteresovaných, aj mne sa počas filmu vynárali spomienky na kultový Battle Royale. V jednom sa ale značne líšia - v kvalite. Pokiaľ trinásť rokov starý snímok nebral sám seba nijak vážne a celé to bola jedna veľká zábava, Hunger Games sú natočené (vraj) podľa kultovej knihy a tým sú filmy vždy poznačené - snažia sa dobehnúť kvality svojho knižného vzoru. Neviem nakoľko sa mu film priblížil a ani ma to nezaujíma, ale to snaženie je tu citeľné a dosť mu to ubližuje. Keby povolili uzdu, herci a režisér to brali s väčšou rezervou, dočkali by sme sa podľa omnoho uvoľnenejšieho filmu. Napriek tomu sa ale nedá uprieť snaha, príbeh je fajn, efekty vynikajúce, záver veľkolepý a celkovo som sa nenudil - tie dlhé dve hodiny nakoniec neboli úplnou stratou času. 60%.. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako společenské podobenství a kritika reality show politováníhodně mimo (klasický syndrom pomýleného produktu: kritizuji sám sebe a nevím o tom), jako sci-fi beznadějně nepůvodní, jako akce bezzubé, jako drama pubertálně tupoučké... argument, že je to naprostý protipól Twilightu, neobstojí - jen proto, že je hrdinka "tvrdá a neústupná", že jsou režisér Ross a hlavně kameraman Stern na vyšší úrovni (syrové snímání to celkem povyšuje nad průměr) a že má příběh i jistý hlubší podtext - nestačí. Hunger Games jsou totiž podobně pozérsky tupoučké a nezávadně konzumní. Rád bych napsal, že tohle je Truman Show pro dospívající, ale pravda je taková, že tohle je všechno, k čemu se Weirův film kriticky vymezuje. Kdyby to aspoň fungovalo jako "prostá zábava". Ale nefunguje. Bez znalosti knihy je to zmatené, nedotažené a přecpané povinnými klišátky a stižené hodně podvázanou imaginací. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hunger Games je další z řady zajímavých fantasy knižních příběhů, která se dočkaly filmového zpracování direktem přímo z Hollywoodu. Dlouho jsem tápal. Přiznám se, že ačkoliv mám fantasy filmy moc rád, nikdy nevím, co od nich očekávat a poslední dobou převládá spíš průměr až smutek. Nakonec jsem si ale jedno nedělní odpoledne udělal čas. Nedělní proto, že má film skoro tři hodiny. Takový film tak musí zákonitě mít koule na to, aby mě zaujal a já u něj neusnul. První půl hodina byla taková obecnější. Tvůrci představovali daný svět. Nic zvláštního se nedělo, ale mělo to smysl. Jakmile se ale „hladové hry“ naplno rozjely, i samotný film mě začal okamžitě neuvěřitelně bavit. Ta představa mi přišla hodně zajímavá, dost chytlavá a musím uznat, že i v ten moment se naplno projevil způsob natáčení, který není z řady těch obvyklých. Celý ten příběh je totiž hodně realistický s řadou dost zajímavých témat k zamyšlení. A musím říct, že jak jsem se za daný svět postavil ze začátku pesimisticky, postupem času se mně začal líbit a říkal jsem si, čím nás tvůrci a samotná knižní předloha překvapí příště. Ale jo, musím říct, že něco do sebe tenhle knižní svět má. Zpracování je také poctivé a dvě a půl hodiny utekly jak voda. Za mě určitě spokojenost. Jsem zvědavý na pokračování. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Hunger Games je výborný film. Myslím, že je to jeden z dokonce nejlepších filmů, které vznikly podle předlohy. Výběr postav do hlavních rolí byl dle mého skromného názoru skvělý a Jenifer s Joshem se na Katniss a Pettu hodí. Film jsem si celou dobu užíval, a jediné co mě na něm mrzelo, byly občas ty mizerné záběry. Do dalšího pokračování, bych proto rozhodně vyměnil kameramany. Nic proti, ale ty kamery tam rozhodně kazily kvalitní zážitek, a kvůli nim, šla také jedna hvězda dolů. Jinak byl film skvěle zpracovaný. Ke konci už to bylo takové jako u ostatních filmů dělaných podle knižní předlohy, ale to se nedá filmu pořádně vyčítat. Hrací doba mohla být o těch 20 minutek delší, ale i tak byl zážitek skvělý a film rozhodně doporučuji. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Pro čtenáře, který se díky přečtení celé trilogie v postapo světě orientuje docela dobře (nebo aspoň tak dobře, jak to chtěla Collins) povedená adaptace. Něco je zkráceno, něco zrychlené, něco vypuštěné, ale věrné je to dostatečně. A to potěší. Navíc Jennifer Lawrence je opravdu úžasná herečka a zase svým výkonem zastinuje většinu ostatních postav. Ne že by ostatní postavy měly vůbec čas něco ukázat, to už byl ale trochu problém i v knize, holt ich forma je ich forma. Tady je ten problém ovšem zvýrazněn problémem většiny adaptací (a někdy to opravdu zamrzí) - a to absencí myšlenkových pochodů hrdinů. Potom i ta romantická linie vypadá ještě méně romanticky než už v předloze a vztahy mezi postavami jsou ploché až až. No, atmosféru si to udrželo, polovina filmu - příprava - výborná, druhá polovina obohacená arena střediskem a Iron Man hrátkami, škoda jen toho PG-13, které způsobuje hroznou roztřesenost kamery a i přes snahu to udělat co nejvíce syrově tomu chybí ten Battle Royale look. Když nad tím přemýšlím, kdybych nečetl předlohu, asi bych hodnotil 3, ale takhle jsem byl nasycen uspokojivě a těším se na další díl. Jestli využijí nápady autorky v aréně dobře, bude to teprve bomba. Nebo hodiny. 4 PS: Soundtrack dost nevýrazný, ta představovačka splátců s římsky laděnou atmosférou dobrej nápad, ale mne to nezaujalo. ()

Galerie (157)

Zajímavosti (94)

  • Snímek je natočen na motivy prvního dílu knižní trilogie "Hunger Games" od Suzanne Collins. Román zaznamenal v Severní Americe velký úspěch. Prodáno ho tam bylo na 1,5 milionů výtisků a v žebříčku nejprodávanějších knih podle New York Times se držel více jak 60 týdnů. Suzanne Collins na filmu spolupracovala. (Aurum)
  • Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen) si během příprav na svou roli prošla kromě výcviku lezení a běhání také lukostřeleckou průpravou pod dohledem držitelky olympijské bronzové medaile Khatuny Lorig. (Linkyc)

Související novinky

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

Jak to vypadá s prequelem Hunger Games?

08.08.2021

Studio Lionsgate čerstvě oznámilo, že očekávaný prequel k jejich hitové sérii Hunger Games se začne točit už v příštím roce. Do kin by pak měl dorazit buď v roce 2023, nebo zkraje roku 2024. Film… (více)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (více)

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

Sci-fi Chaos Walking čekají přetáčky

05.05.2019

Studio Lionsgate najalo režiséra hororů Smrt ve tmě a Lesní duch Federica Álvareze, aby dohlédnul na přetáčky chystaného sci-fi blockbusteru Chaos Walking s Tomem Hollandem (Spider-Man: Daleko od… (více)

Reklama

Reklama