Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení - Série 2

(série)
Česko, 2016, 8 h 26 min (Minutáž: 62–65 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Bolek Polívka, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Igor Chmela, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Jan Meduna, Igor Bareš, Zuzana Zlatohlávková, Roman Luknár (více)
(další profese)

Epizody(8)

Zajímavosti (50)

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

  • V epizodě Totožnost (2014) přivezla dcera majoru Kozákovi (Ondřej Vetchý) jako dárek z Anglie podepsaný dres fotbalisty Defoea. V díle Tělo (2016) má Kozák tento dres vyvěšený ve své nové kanceláři obvodního velitele a v díle  Poslední případ (2016) jako nový šéf mordparty ve své kanceláři a současně zasedačce oddělení. (melica)

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

  • Scenáristé recyklovali některá příjmení postav. Zavražděná žena v epizodě Rozčtvrcená (2014) se jmenuje Alžběta Vránová. Ve 2. sérii (2016) nastoupí k mordpartě nový vyšetřovatel Dušan Vrána (Igor Chmela). V epizodě Hodinka k dobru (2014) je obětí vraždy Lenka Šindelářová, v díle Súdánský student (2016) se pachatel vraždy jmenuje Jakub Šindelář (Štěpán Kozub). Josef Mareš v knize „Moje případy z 1. oddělení“ uvedl, že někteří jeho známí si vysloveně přáli, aby se jejich příjmení v seriálu objevilo. Když ale postava dostala na přání druhého scenáristy Jana Malindy příjmení Javůrek, které měl shodou okolností Marešův kolega z kriminálky, dotyčný se urazil. (melica)

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

  • Filmařská cela předběžného zadržení je vidět např. v epizodě Olizovač (2016), kde si v ní posedí Vasil Menčikov (Jiří Bartoň), nebo v epizodě Totožnost (2014), kde je zadržen Libor Fliegel (Braňo Holiček). V době, kdy se v cele nenatáčelo, ji využívali rekvizitáři jako uzamykatelné úložiště skutečných funkčních zbraní. (melica)

Případy 1. oddělení - Slepý svědek (2016) (epizoda) (S02E01)

  • Kriminálka spolupracuje s SPJ. Speciální pořádková jednotka tvoří samostatný odbor v rámci vnější služby Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Při své činnosti se SPJ řídí bezpečnostními typovými plány, pokyny krizových štábů nebo plní úkoly v rámci integrovaného záchranného systému. (sator)

Případy 1. oddělení - Slepý svědek (2016) (epizoda) (S02E01)

  • Vražda, která se stala předlohou epizody, se odehrála v červenci 1999 v pražském Karlíně. Po shromáždění důkazů byl do vazby vzat advokát, který měl kancelář hned vedle zavražděné advokátky a měl k ní blízký vztah. Ve vazbě se pak muž, který před rokem 1989 pracoval pro komunistickou StB, pokusil o sebevraždu, když se podřezal sklíčky z rozbitých brýlí. Tenhle pokus byl však demonstrativní. Napodruhé to však obviněnému už vyšlo – v pankrácké vazbě se oběsil na prostěradle. (sator)

Případy 1. oddělení - Slepý svědek (2016) (epizoda) (S02E01)

  • Na konci epizody při cvičných střelbách vidíme kriminalisty Anděla (Petr Stach) a Pražáka (Filip Blažek) střílet ze skutečných zbraní. Je to poprvé a naposledy v seriálu. Jinak nosí představitelé policistů 1. oddělení makety policejních pistolí a tasí je např. při vstupu do bytu, kde pátrají po podezřelém (v epizodě Policajt na odstřel, 2014), ale přímo v terénu nikdy nestřílejí. (melica)

Případy 1. oddělení - Slepý svědek (2016) (epizoda) (S02E01)

  • Případ zavražděných advokátek, jenž se stal předlohou pro 1. díl 2. série, se pod názvem Hyena objevil již v září 2011 v seriálu Expozitura (od r. 2008) a stal se spouštěcím impulzem pro vznik Případů 1. oddělení: Tehdy ještě budoucí scnárista a šéf pražské mordparty Josef Mareš, který tento případ sám vyšetřoval a považoval jej za osobní, byl velmi nespokojen s jeho zpracováním v seriálu Expozitura. Nabídku účasti na vzniku nového detektivního seriálu, kterou Josef Mareš dostal od scénáristy Jana Malindy, přijal mj. právě proto, že chtěl divákům nabídnout realističtější pohled na policejní vyšetřování. (Šéfik)

Případy 1. oddělení - Informátor (2016) (epizoda) (S02E02)

  • Policejní informátor a mnohanásobný recidivista Slovák Luboš Miko popravil taxikáře a pokusil se zabít dvě ženy, za což byl doživotně odsouzen v roce 2011. (sator)

Případy 1. oddělení - Súdánský student (2016) (epizoda) (S02E03)

  • Skutečný zločin se odehrál v sobotu 8. listopadu 1997. Příslušníci skinheads Jan S. a Petr Z. napadli okolo půl třetí v noci na diskotéce dva súdánské studenty, z nichž jeden útok nepřežil. Petr Z. dostal trest odnětí svobody na 13,5 roku ve věznici s ostrahou. Jan S. dostal podmíněný trest. (sator)

Případy 1. oddělení - Súdánský student (2016) (epizoda) (S02E03)

  • V různých epizodách se vyskytuje logo fiktivního pivovaru Staročeský kohout, vytvořené pravděpodobně pro účely seriálu. V této epizodě v čase 19:15 můžeme vidět z hlavního záběru na výčepu logo právě tohoto pivovaru, z vedlejšího záběru zpoza zad barmanky jsou zhasnuté reklamy skutečných pivovarů (Gambrinus a Kingswood). (jeffLebowski)

Případy 1. oddělení - Děti na odpis (2016) (epizoda) (S02E04)

  • Když Kozák (Ondřej Vetchý) vyklízí kancelář, neúspěšně se pokouší obléknout sako uniformy, kterou nikdy nenosil. Josef Mareš podle svých slov uniformu Policie ČR nikdy ani neměl. Při svém nástupu k policii r. 1990 nafasoval ještě zelenou komunistickou. Až ke konci kariéry mu nabídli ušití slavnostní uniformy, což s díky odmítl. (melica)

Případy 1. oddělení - Děti na odpis (2016) (epizoda) (S02E04)

  • Filmaři měli problém obsadit roli Nicholase Behenského. Rodiče všech vytipovaných komparzistů roli odmítli. Nakonec byl obsazen až syn produkční České televize Markéty Hauznerové. (Šéfik)

Reklama

Reklama