Drama / Rodinný / Sportovní
Austrálie, 1983, 103 min
Simon WincerHudba:
Bruce RowlandHrají:
Tom Burlinson, Ron Leibman, Vincent Ball, Gia CaridesPlakáty
Ten kůň se stal legendou dostihového světa. Dodnes lidé vzpomínají na nádherného ryzáka, který v cílové rovince s lehkostí zdolával své soupeře. Přišel do australských stájí z Nového Zélandu a byl nepřemožitelným šampiónem závodní dráhy počátku třicátých let. Úspěchy a sláva jdou ovšem vždy ruku v ruce se závistí a intrikami. Člověk se může bránit, kůň ne. A Phar Lap doplatil na lidskou zlobu a malichernost...
S vítězícím Phar Lapem jsou spojována jména tří mužů. Trenér Harry Telford už nikdy neobjevil koně týchž kvalit, finančně zkrachoval a žil v chudobě až do roku 1960. Majitel stájí Dave Davis zemřel v Kalifornii v roce 1959. Phar Lapův ošetřovatel Tommy Woodcock se stal jednou z nejznámějších osobností australského turfu. V době natáčení tohoto filmu mu bylo 78 let a stále ještě působil jako trenér. (Zahrál si v něm jednu z epizodních rolí.) Film vzpomíná nejen na stejnojmenného fenomenálního koně, ale zároveň nám umožňuje nahlédnout do zakulisí dostihového sportu, ovlivněného nejrůznějšími profesemi, od chovatelů přes trenéry a žokeje, až po bookmakery. (oficiální text distributora)
golfista
Skvělý film z prostředí chovatelů koní a dostihového sportu. Skutečný příběh "neporazitelného" koně se stal předlohou pro tento vyjímečný snímek.(6.2.2003)
kleopatra
Nostalgie? To taky, ale především je to krása a jímavost tohoto filmu, který mě stále utvrzuje o svých kvalitách a nadčasovosti - o tom, že zvíře se ve své čistotě žene přirozeně dopředu, protože mu to "velí jeho srdce", zatímco hlavouni od dostihů běsní za plnou šrajtoflí - "když je někdo dobrej, je to ok, ale když je moc dobrej, naruší to systém". Jak tu někdo trefně napsal: Phar Lap je vynikající film, který zasáhne nejen lidi od koní.(30.1.2008)
Lima
Skutečný příběh bojovníka v koňském těle, nejlepšího dostihového koně v historii. Skvěle nasnímané dostihy. Hezký film pro každého, bez rozdílu věku.(8.5.2003)
Radyo
Vynikající australský snímek z dostihového prostředí. Příběh neporazitelného koně je natočen s citem a porozuměním pro tato zvířata, i pro sport, který reprezentují. Divák si po jeho shlédnutí koně prostě zamiluje a uvědomí si, že bohužel ne tato ušlechtilá zvířata, ale často lidé "tvoří" výsledky dostihů.(15.12.2002)
Djkoma
Konkurence pro Seabiscuit, ale pro mě je tento film asi maličko vítězem. Nečerpá tolik z lidskosti a politování okolí, ale z koně a o tom to je.(9.8.2005)
Malarkey
Tvůrci si marně v roce 1983 myslli, že Phar Lap je ten nejslavnější kůň, kterého kdy dostihy objevily. Jenže to se u nás neměl objevit Josef Váňa se svým Tiumenem. Ten jim totiž se svým životním příběhem okamžitě natrhnul prdel. Kromě osmdesátkovýho feelingu tak film přinesl klasickou sportovní zápletku, ale i skutečnost, že dostihy ukázal z té nejtěžší stránky..ze stránky koně. A za to si film pozornost určitě zaslouží.(5.11.2011)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $2,878,404║Tržby Celosvetovo $10,500,000║ Pekne spomalené zábery pri dostihoch sledujúce cval koňa, nejaké to napätie s tým späté urobia peknú atmosféru, škoda že okolo toho je nastavaný dosť rozvláčny dej a taktiež že výzor filmu vyznie skoro televízne, lebo mohlo to mať v konečnom výsledku na viac, svojou priemernou úrovňou dosť zhodné z tématicky podobným Dreamer: Inspired by a True Story / Snílek. /60%/(13.6.2009)
flanker.27
Jeden z těch filmů mého dětství, které když jste neviděli, jako byste nebyli (asi jako komixový pakárny dneska - ach, jak se doba mění). Všichni to tenkrát ořvali. Je to tak dvacet let, docela rád bych si tyhle filmy zase zopáknul namísto toho, co je v bedně dneska.(17.12.2008)
petaspur
"Čestný člověk je ten, kdo nedostal dobrou nabídku." Dostihový sport to je zkrátka synonymem pro čest a o zákeřnou praktiku tam ožebračený sázející nestihne ani zakopnout. Dobře se mi na to koukalo, protože mám rád sportovní filmy o silné vůli, s potěšením pokukuju pod pokličku nejednoho odvětví a doufám, že se mi jednou splní sen nakopat zadnici všem tzv. sportovním funkcionářům, kteří si svou přirozenou bezcharakterností mastí naditou kapsu.(20.5.2011)
castor
Sportovní filmy (V zajetí rychlosti, Legenda o slavném návratu, Těžká váha) asi nikdy nebudou mým šálkem kávy. Navíc ty ze světa koní a hluboce emotivních lidí okolo (Seabiscuit) jakbysmet. Holt, asi nejsem tím nenapravitelným idealistou!!(28.2.2010)
kinej
Tento film se mi líbil, ale není to zásluhou jeho tvůrců. Ti se vydali cestou detailního až kronikářsky vše vysvětlujícího, převyprávění osudu jednoho úžasného koně a se snahou dojímat až na dřeň natočili popisný a místy sentimentální snímek. Příběh Phar Lapa by se dal určitě ztvárnit lépe, na druhou stranu i mnohem hůře. A i přes určité nedostatky se může divák kochat úžasným pravdivým příběhem, který je tak silný, že jej naštěstí nelze jen tak zazdít.(5.4.2011)
tahit
Na tento film jsem se docela těšil, protože mám koně upřímně moc rád. Sledoval jsem závody s napětím, jako bych přímo byl na dostihové dráze. Myslím, že samotný děj filmu je hodně dobrý, nicméně se nemůžu ubránit dojmu, že maličko chyběly takové ty vizuální scény s krásným koněm, které by vyloženě polapily za srdíčko. Přesto vše se domnívám, že jde o jeden z nejhezčích filmů z prostředí závodních koní.(16.5.2011)
CrypzzXD
Velmi krásný filmy prostředí chování koňí se povedlo mnohem lépe, než jsem čekal. Film jsem si stáhl kvůli tátovi, který viděl kousek v televizi, tak se na to chtěl podívat a doopravdy super. Asi nejlepší starý americký film co jsem dosud viděl. 95%(21.3.2010)
bassator
Viděno 3x cca - 60%(22.3.2010)
Aky
Nemusíte mít rádi koně, stačí, když máte úctu před silnými příběhy, aby vás tenhle film uchvátil.(28.2.2006)
triatlet
Blesk = Far Lap. A na sedm (pro štěstí): PHAR LAP. Legenda, fenomén http://www.youtube.com/watch?v=bROtR5ivyZw&feature=related. Původně tento ryzák vyvolával posměch, později závist. Filmová rekonstrukce působivá. Spojení hudby, lyričtějších pasáží tréninkové trýzně v písečných dunách a celkově kolotoče dostihového sportu je výtečné.(9.5.2009)
Chrustyn
Outsider, který se dostal na vrchol a všechny posadil na zadek. Nejedná se o Rockyho ale o oře jménem Phar Lap. Popravdě nejsou sportovní filmy můj šálek kávy a nezaujali mě ani klasiky jako "Ohnivé vozy" ale nejendá se o špatný film a pokud nemáte nic proti žánrově podobným snímkům a při pomyšlení na koně vás jako první nenapadne salám, mohl by se vám "Phar Lap" líbit více než mně.(3.6.2011)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 23.12.1987 - réžia českého znenia (ÚPF) = JAN MORAVEC (30.5.2009)(30.5.2009)
Z0oMb3E
Vo svete športu sa občas objaví fenomén, ktorý je o triedu lepší než ostatní. Ak je film natočený podľa skutočných udalostí a vystupujú v ňom reálne osoby, podvedome pridávam filmu hviezdu naviac. Ak je však film tak citlivo a geniálne natočený, nanajvýš s tak charizmatickým hlavným hrdinom je hviezda naviac zbytočná. Phar Lap je film ktorý, i keď má nejaký ten rôčik, nádherným biografickým dielom legendy dostihového športu. Nikdy som nebol extra fanúšik dostihov, ani sa zo mňa po filme nestal, ale film si určite rád pozriem znovu a znovu. Film aj o tom, že ľudia sú kvôli peniazom a umelo vytvorením pravidlám ochotný zájsť až ku týraniu, či zabitiu toho najlepšieho. Záver filmu dokonca otvára zadné vrátka všetkým možným konšpiračným teóriám, čo sa mohlo stať. Majestátne zviera, heroické výkony, geniálna hudba, zaujímavé prostredie a iné veci, ktoré radi vo filmoch vidíme = 5*. TO MEMORY OF PHAR LAP!(1.11.2010)
Qása
Tragický osud koně umučeného pro zábavu hamižných lidí. Bohužel film není jen smutnou vzpomínkou na něj, ale i perverzní oslavou jeho trýznitelů.(22.6.2010)
Podobné
- Secretariat (2010)
- Flicka 2 (video film) (2010)
- Divoký hřebec (2009)
- Kůň pro Winky 2 (2007)
- Moondance Alexander (2007)
- Záhadný jednorožec (2007)
- Flicka (2006)
- Kůň pro Winky (2005)
- Snílek (2005)
- Ohnivý oceán (2004)
- Jezdkyně (TV film) (2004)
- Zafir (2003)
- Seabiscuit (2003)
- Nespoutaní (1999)
- Shergar (1999)
- Ragtimeova dobrodružství (1998)
- Královský hřebec (TV film) (1997)
- Amanda (1996)
- Dame du cirque, La (TV film) (1996)
- Čtvrťák a Pepř (1995)
- Kůň pro Danny (TV film) (1995)
- Krasavec Beauty (1994)
- Afrodita (TV film) (1993)
- Wind Dancer (1993)
- Christmas Stallion, The (1992)
- Černý hřebec (TV seriál) (1990)
- Nová dobrodružství Černého Bleska (TV seriál) (1990)
- Záhady Dicka Francise: Cena krve (TV film) (1989)
- Dynamit (1989)
- Záhady Dicka Francise: Hra s čísly (TV film) (1989)
- Outsider (1987)
- Odvážný hřebec Archer (TV film) (1985)
- Sylvester (1985)
- Rudý ďábel (1984)
- Závod se smrtí (1984)
- Návrat černého hřebce (1983)
- Divoký poník (1983)
- Dobrá voda (TV seriál) (1982)
- Divoký koník Ryn (1981)
- Silas (TV seriál) (1981)
- Jen si tak trochu písknout (1980)
- Černý hřebec (1979)
- Světová teta Velvet (1978)
- Banjo Hackett (TV film) (1976)
- Divoký poník (1976)
- Dobrodružství Černého bleska (TV seriál) (1972)
- Hacksaw (TV film) (1971)
- Smrt v sedle (1958)
- O Velkou cenu (1944)