Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (440)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Filmový skvost s nadpozemsky nádhernou hudbou Petra Hapky a okouzlující Zdenou Studenkovou v titulní roli (byť její hlas byl bohužel předabován) - nebo aspoň skvost pro blázny jako já, kterým přijde spojení hororu s pohádkou samo o sobě jako rajská hudba pro jejich uši. Pro děti to podle mě není skoro určitě - film je místy skutečně strašidelný - celá úvodní sekvence do nástupu úvodních titulků - jejichž výtvané pojetí je mimochodem zcela úchvatné - je výborná a jak vystřižená z nějakého hororu, film skvěle oddaluje moment, kdy poprvé ukáže netvora v celé jeho "kráse" (bohužel ale nijak nevysvětlí, jak netvor přišel ke své podobě), scéna s lovem lani ve vodě je něco neuvěřitelného, stejně tak strašidelní sluhové netvora v čele s děsivým tvorem v lustru, který hlavní hrdince i jeho otci dolévá víno, dechberoucí je celá ateliérová dekorace netvorova sídla a především netvorova ptačí maska, všudypřítomnou děsivou atmosféru jen umocňují ponuté tóny varhan, v každém rohu jsou zaprášené staré obrazy, sochy a uschlé květiny, kdesi v zahradě bublá bažina, z níž se linou smrduté výpary... nechybí dokonce ani tak klasický hororový atribut, jakým je dlouhá chodba s vlajícími závěsy. Pohádku to ale stále nezapře - máme zde tři dcery na vdávání, hlavní hrdinku vydávající se do světa, lásku rušící kletbu, atd. - považuji vlastně skoro za malý zázrak, že se v době nejtužší normalizace podařilo natočit tak krásný a nestárnoucí film, který doba jeho vzniku nijak nepoznamenala a který ani po letech neztrácí na zajímavosti. Ten film mi je sympatický i tím, že ho televize reprízují jen zřídka, není proto do omrzení okoukaný, jako jiné pohádky. Skutečnost, že se některé scény natáčely v Havlíčkových sadech, mu pak v mých očích jen přidává na zajímavosti. UPDATE 21.3.2021 - Znovu a znovu, pokaždé když ten film vidím, mě absolutně dostane. Ta Hapkova hudba, to je prostě povznášející nádhera, která mě nikdy neomrzí (byť samozřejmě beru námitku, že se tam celou dobu opakují stále dokola jen 3 hudební motivy). Stejně tak ta Zdena Studenková je zde tak okouzlící, až to není možné. Vlastně když jsem na ten film znovu koukal, už ani nevím pokolikáté, tak mi docházelo, že mi osobně přijde absolutně bezchybný a bezvýhradně a nekriticky ho zbožňuji a chovám nehynoucí úžas a respekt a vděčnost k Herzovi, že něco tak svébytně překrásného přivedl kdysi na svět. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Totožné pocity, ako pri prvej skúsenosti s Herzovou rozprávkou "Deviate srdce". Kým sa nedostavila záverečná tretina, maximálne ohúrený z viacerých dôvodov, no najmä z celkovej atmosféry. Následne však na mňa doľahol akýsi stereotyp, pričom ma už nie tak celkom zaujímalo, ako to celé vypáli (nie, že by človek nevedel, že?). Každopádne, pekná rozprávka, ktorá si za úvod a jadro asi aj zaslúži prívlastok hororová. Škoda, že sa to nepodarilo udržať a skĺzlo to do romantiky .. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pěkná československá pohádka na kterou se podívám kdykoliv. Skvělé kulisy, mistrovská maska i obrazy, geniální hudební doprovod. Herecké výkony všech zůčastněných si zaslouží rovněž pochvalu, hlavně tedy Z. Studénková. Byla prostě okouzlující jak svým vzhledem, tak i hereckým nadáním. Za devadesát dní natočil Herz dva skvělé filmy ( tento + Deváté srdce), klobouk dolů. 9/10 ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Večný príbeh rodiny, večný ako hodiny. Cérenka spanilá spasí sestry aj tatu, za muža za to dostane mrzkú škratu. Zábery ako obrazy z galérie, aj vyvražďovacie orgie. Teda aspoň v úvode, ďalej jak v partnerskom návode. Mutant si zamiluje Studénku, ona prázdny palác dostane do vienku. Postupne krasotina zamiluje si obrieho vtáka.  Nielen ruky, krásu zbadá aj u zobáka. Kus explicitnej Eros symboliky film skrýva, jak v rozprávkach to často takto býva.  Vysoké hodnotenie toto dielo znese, no najvyššie: to by muselo byť bez Harapese. Každý fanúšik výtvarna film si dobre užije. Zážitok zosilní, ak šmakocinkového nápoja popri tom upije. Atmosféra ponurá šmak dielu dodáva, hoci od rozprávky skôr k hororu tým žáner priznáva. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Až neskutečně děsivé pojetí již tak dosti děsivé předlohy. Juraj Herz tenhle žánr vždycky zvládal s přehledem. Vlastimil Harapes je vzhledem ke svému povolání a tělesné stavbě ideální představitel netvora a je podpořen geniálním dabingem Jiřího Zahajského.... Tenhle žánr pohádek pro dospělé, to je moc pěkná věc.... Mělo by to vznikat častějí... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (24)

  • Několik záběrů v pohádcce bylo pořízeno na zámku Ploskovice. (LaCasita)
  • Důležitou součástí filmu je výtvarná a scénografická stránka, na té se výrazně podílel výtvarník a malíř Josef Vyleťal. Skladatel Hapka řekl, že Vyleťal odléval nohy všem sochám ve filmu podle jeho, protože nohy moc neuměl. Když se ale Hapka pozastavil nad tím, že nářadí a sádra je plná šedivých chlupů a optal se proč,. odpověděl výtvarník, že před chvíli snímal posmrtnou masku malíři Zrzavému a nářadí nestačil umýt. (sator)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno