Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (209)

MadChick 

všechny recenze uživatele

Návrat k dějovým začátkům mě velice potěšil. Příběhově velice zajímavé, obzvláště později více-díly a ucelenější příběh skrz celou sérii. Moc sympatická posádka. A pro mě nejlepší seriál o Star Trek vesmíru (promiň JEAN-LUCU).Klidně bych si nechal líbit další sérii. 90% To moje hodnocení berte trochu s nadsázkou, je to z pohledu fandy. Pokud bych se na tento seriál díval okem nestraného pozorovatele, vyšlo by mi cca 70% ;) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnohými zavržený, mnohými opuštěný, přesto poslední pravý Star Trek. Scénář se vrátil do doby před původním seriálem i před samotnou Federaci. V Kirkově době existoval známý vesmír v podobě roztroušených základen pospojovaných slabě bráněnými obchodními trasami. V padesátých létech 22. století není ani to. Lidstvo pevně ovládá jen svou vlastní Sluneční soustavu. Po desetiletích úmorně pomalého vývoje brzděného přehnaně opatrnými Vulkánci se teprve vydává do hlubin vesmíru, aby tam našlo svou velikost. Star Trek Enterprise je v rámci frančízy unikátním seriálem. Celá třetí sezóna je zasvěcená jedné dlouhé a stále temnější příběhové linii. Čtvrtá, která je nedobrovolně poslední, poté nacpaná špičkovými epizodami, v zoufalé a vzhledem k okolnostem povedené snaze odvyprávět všechno podstatné. Díky tomu je pravděpodobně nejkvalitnější serií z celé frančízy, a vyrovná se jí jen vrcholná fáze Nové generace. ()

Reklama

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Skoro až zvrácená je myšlenka,že bych se někdy pokusil dokoukat byť jen jedinej díl,týhle scénáristický zhovadilosti.Všeho všudy jsem viděl asi 70% stopáže tak 15ti dílů a naprosto mi stačí,abych mohl tenhle seriál označit za nejpříšernější sračku všech dob,nejenže nenávist ke Star Treku je ve mě hluboce zakořeněná,ale tenhle seriál jí dokonale umocnil.Stupidní dialogy,při kterých každý člověk kterému ještě zbylo kousek mozku,musí prskat záchvaty smíchu,tupý herci,trapné efekty,vymaštěný scénář,výkony gumové koblihy a věty typu přes kalibraci transoprdéru a do mezi molekulární ho extraktu kvantových vln,sem přes hloubku mizotopů završil kalibraci hmotné vlny....co to kurva je? :D Upřímně z fanoušků Star Wars si dělám občas legraci,nad demencí těch Startrekových přímo umírám ;) odpad tak čistý,že by se z něj dalo žrát. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý seriál o první lidské vesmírné lodi s warpem 5 Enterprise a o její posádce. Postupně navazují kontakty s různými novými rasami. Někdy to jde hladce, jindy hůř. Často se dostanou do problémů nebo se jím povede zabránit válce. S Vulkánci, kteří jim pořád stojí za zadkem, to nemají jednoduché. S Klingony je taky těžká řeč. Nevyhnou se ani studené časové válce. Několikrát zachrání Zemi před zkázou. Celá 3. série na sebe navazuje a je o Xindech. Jinak na sebe díly moc nenavazují. Setkají se i s Romulany. Ještě nemůžu zapomenout na Andoriany. A na konci je i pocta původní Enterprise a epizoda, kde se objevuje posádka Nové generace. "To, že se smějí a jedí kuře neznamená, že se naučili ovládnout své emoce." :D ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Star Trek. Jasně takovou TNG to prostě nikdy nemůže překonat, ale rozhodně se jedná o zajímavý počin z doby, kdy Federace ještě nebyla a lidstvo bylo bráno Vulkánci jako děti, na které se neustále musí dávat pozor. Zatím solidních 3 a půl hvězdy a čekám, jak se bude seriál vyvíjet dále. Rozjezd je na startrekovské poměry až kupodivu vlažný a prakticky nic mě v pilotu nezaujalo, abych si z toho musel ustříkávat... EDIT: jo, Enterprise si čtyři hvězdičky rozhodně zaslouží! Zápletka se po sledování pár dalších dílů začíná efektně zahušťovat ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Seriál se původně jmenoval jen Enterprise. Přídomek Star Trek se dostal do úvodních tiulků až v 3. epizodě 3. sezony. Na DVD se však objevuje již od počátku 3. série. (mirliflore)
  • Svým způsobem je Enterprise jediná hraná série ze Star Trek univerza, na jejímž režírování se nepodílel nikdo z jejich hlavních herců. V původním seriálu z roku 1966 sice nikdo z herců také nerežíroval žádný díl, ale William Shatner (Kirk) a Leonard Nimoy (Spock) režírovali některé z navazujících filmů s původní posádkou. Na natáčení se nicméně podílelo mnoho herců z předchozích Star Trek seriálů. Z Nové generace to byl LeVar Burton (Geordi LaForge - 9 epizod) a Michael Dorn (Worf - 1 epizoda), Z Voyageru to byla Roxann Dawson (B'Elanna Torres - 10 epizod) a Robert Duncan McNeill (Tom Paris - 4 epizody). (mirliflore)
  • Loď Enterprise (NX-01) má před názvem označení NX, tedy „naval experiment“, což naráží na to, že je to experimentální loď a jediná pozemská loď, která v té době uměla letět warpem 5. (Krocan505)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama