Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (726)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžeme se zeptat Vašeho polena, co vidělo?" Co je na tom divnýho pokecat si s polenem? Samozřejmě nic. Stejně jako je zcela normální potkat muže ve smějícím se pytli. Aspoň myslím. Ovšem sovy nejsou tím, čím se zdají být a to mne znepokojuje. Takže nezbývá, než se pustit do vyšetřování, při kterým nejkratší vzdáleností mezi dvěma body rozhodně není přímka. A to už je divný. Ovšem úvodní znělka je vynikající, jakýkoli vysvětlení spolehlivě zamotá další děj a koláčorout agent Cooper prostě nemá chybu. Mně se to prostě líbí. Jen tomu úplně nerozumím. Ale v tom patrně nebudu sám. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks bylo pro mě svého času něco jako zjevením na poli seriálů, které úplně převracelo můj pohled na seriálovou tvorbu a díky kterému jsem objevil Davida Lynche jako špičkové eso mysteriózního žánru. I když od té doby uplynulo už více než 20 let, myslím, že tenhle kousek nebyl překonaný navzdory tomu, že seriálová tvorba ve Spojených státech momentálně zažívá obrovský boom a mysteriózní žánr je velmi oblíbený. Nejvíc fascinující je sledovat proměnu charakterů jednotlivých hrdinů a díky profesionalitě celého štábu se nechat unášet atmosférou tajemna a tušených hrozeb. Seriál ve své druhé polovině a zvlášť na samém závěru už směřoval do vyloženě halucinogenních poloh, které Lynch dovedl do neblahé dokonalosti ve svém mišmaši Inland Empire, takže osobně patřím k těm, kteří ocení spíš tu střízlivější první polovinu. Musím ještě zdůraznit atmosférickou hudbu, která dokonale evokovala snovou tajuplnou atmosféru nad městečkem. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnoceno po první sérii: Vítejte v Městečku Twin Peaks. Na první pohled je tu vše normální. Jsou zde lesy, je zde pila, jsou zde lidé, kteří žijí klidně. Ale co čert nechtěl, (nebo co David Lynch chtěl :-)) stane se vražda. Do městečka přijíždí agent Cooper, aby ji důkladně prošetřil, a tím začneme odhalovat, že ne vše je tak, jak to vypadá. Takhle by se dal charakterizovat tento nepochybně kultovní seriál. Dalo by se říct, že pro seriálovou tvorbu byl Twin Peaks něco, co položilo základy dnešních seriálů (vše je propojené, sledujeme více osudů, zvrat na konci). Možná se pletu, ale myslím, že tohle byl jeden z prvních takových seriálů, ne-li první. Jinak je zde dost vidět, že se na seriálu podílí Lynch. Atmosféra, některé scény… Prostě a jednoduše, pokud jste fanoušky Lynche, tak si tento seriál užijete ještě více. Po pouhých 8 dílech si mě seriál získal a nemůžu dospat dalších dílů. Zatím plný počet a jsem zvědavý, kdo že ji vlastně zabil. P. S. Český dabing je skvělý. I když preferuju originální znění, tak tady mi dabing nevadí. P. S. 2. A o tom, že tohle je bezpochyby životní role Kylea MacLachlana, se snad ani nemusím zmiňovat. Druhá série: Otázka po druhé sérii nezní, kdo zabil Lauru, ale je v tom Městečku někdo normální? :-) Ne, teď vážně. Po zhlédnutí finále musím opět konstatovat, že Lynch mě (zase) dostal. Twin Peaks není seriál jen na jedno zhlédnutí a já doufám, že se mi jej někde podaří sehnat i v originále (ačkoliv byl dabing opravdu dobrý). Postava Boba je zřejmě to nejlepší ztělesnění zla, jaké lze vůbec na obrazovkách vidět. Scény s ním by se v některých momentech mohly měřit s velmi dobrými horory. Hodnocení nechávám stejné a jdu shánět Twin Peaks: Fire Walk with Me. P. S. A potěšily mě roličky Davida Duchovného a Heather Graham. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Lauru Palmer z Twin Peaks někdo zavraždil, a dle důkazů se zdá, že by mohlo jít o složitější případ. Ten přijíždí vyšetřovat agent FBI Dale Cooper. Ve městečku má ovšem každý svoje temné tajemství i svůj motiv. Některé seriály je potřeba vidět v dobovém kontextu. Píše se rok 2013 a objektivním okem Městečko Twin Peaks ztrácí na největší dnešní seriálové hity vším možným, ať už pointami děje, vývojem postav, provázaností, vizuálem, a tak dále, a tak dále. Pro mě stále ale představuje nostalgickou vzpomínku na dospívání, kdy to byl jeden z prvních seriálů, co jsem viděl od začátku do konce, a tehdy mi učaroval svojí až omamnou atmosférou. Venku za oknem mohlo třeba být parné léto, na mě ale doléhalo sychravo z obrazovky. Fantastické herecké výkony, bizarní smysl pro humor, absurdní snové sekvence, symboly, sovy, trpaslík a další fantasmagorické výjevy mozku Davida Lynche vetkané do vyšetřování vraždy jedné komplikované mladé holky jsou prostě věci, které ani zub času nepoznamená. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Serialy prilis nepreferujem a to hlavne koli nevyvazenosti jednotlivych casti a koli natahovniu deja roznymi nudnymi pletkami medzi predstavitelmi a inou omackou. Twin peaks ma pritiahol preto ze otcom tohto serialu je David Lynch, ktoreho diela ma jednoducho fascinuju a preto musim vydiet kazdy jeho pocin. Vyhoda (teda pre mna) tohto serialu je, ze ma priamu spolocnu dejovu liniu pre vsetky epizody co je velky rozdiel oproti serialom ktore sece maju urcity dej, ktory sa postupne rozvija, ale kazda epizoda obsahuje vlastnu story a to je hlavny dovod preco byvaju serialy nevyvazene. Naopak u Twin Peaks sa tesite na kazdu cast nie koli tomu ze ste zvedavy "aky novy zloduch sa objavi na scene", ale koli tomu ako dalej bude pokracovat vysetrovanie zahadnej vrazdy. Samotny Lynch sice reziroval iba niektore epizody (a je nutno povedat, ze prave tie su najlepsie), ale serial si koli velmi kvalitnemu pribehu drzi svoju kvalitu velmi vysoko. Apropo pribeh. To je to co urcuje serialovu (ci filmovu) kvalitu. Podobne ako u Blue velvet je dej situovany do maleho malebneho mestecka v horach, ktore navonok vyzera ako kludne , tiche a bezpecne (co sa nam snazia ukazat aj uvodne titulky) a clovek by povedal ze hlavnou robotou serifa je "nahanat zatulane psy". Postupne sa vsak dostavame hlbsie a hlbsie do miestnej komunity a zistujeme ze obyvatelia niesu tak celkom tym cim na vonok vyzeraju. Tak ako aj ine Lynchove diela,aj Twin peaks ma tu skvelu tajomnu "Lynchovsku" atmosferu ktoru umocnuje skvely a uz davno preslaveny soundrack. Tak isto aj po hereckej stranke je serial na urovni a vedla mnoha povabnych hereciek celemu serialu jednoznacne dominuje Kyle McLachlan vo svojej zivotnej roli. Jeho "Sherlock-Holmsowskeho" detektiva si jednoducho nemozete nezamilovat. Sice aj tento serial trpi niektorymi neduhmi, ale tie nema zmysel komentovat. Klenot, medzi serialmi. (9/10) ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • Natáčelo se od 9. září 2015 do 15. dubna 2016 v Kalifornii, Nevadě, státě Washington a ve Francii. (Varan)
  • Počet obyvatel městečka Twin Peaks na ceduli v úvodních titulcích měl být původně 5 120. Vedení televize ABC se ale údajně obávalo, že televizní pořady z venkovského prostředí diváky nepřitahují, a tak nakonec přidalo další číslici, takže počet obyvatel nabobtnal na 51 201. (ZOLTAN)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama