Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (726)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Lauru Palmer z Twin Peaks někdo zavraždil, a dle důkazů se zdá, že by mohlo jít o složitější případ. Ten přijíždí vyšetřovat agent FBI Dale Cooper. Ve městečku má ovšem každý svoje temné tajemství i svůj motiv. Některé seriály je potřeba vidět v dobovém kontextu. Píše se rok 2013 a objektivním okem Městečko Twin Peaks ztrácí na největší dnešní seriálové hity vším možným, ať už pointami děje, vývojem postav, provázaností, vizuálem, a tak dále, a tak dále. Pro mě stále ale představuje nostalgickou vzpomínku na dospívání, kdy to byl jeden z prvních seriálů, co jsem viděl od začátku do konce, a tehdy mi učaroval svojí až omamnou atmosférou. Venku za oknem mohlo třeba být parné léto, na mě ale doléhalo sychravo z obrazovky. Fantastické herecké výkony, bizarní smysl pro humor, absurdní snové sekvence, symboly, sovy, trpaslík a další fantasmagorické výjevy mozku Davida Lynche vetkané do vyšetřování vraždy jedné komplikované mladé holky jsou prostě věci, které ani zub času nepoznamená. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Seriál som rozpozeral kedysi na ČT, takže som ho nemohol sledovať úplne pravidelne a nepodarilo sa mi ho ani úspešne dopozerať. Odvtedy nepozerám v televízii seriály na pokračovanie, pretože ma nebaví si podľa nich zariaďovať voľný čas. Možno, ak by seriál nebol tak adorovaný, mal by som k nemu vrelejší vzťah a zohnal by som si ho komplet na DVD a konečne ho dopozeral celý. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks bylo pro mě svého času něco jako zjevením na poli seriálů, které úplně převracelo můj pohled na seriálovou tvorbu a díky kterému jsem objevil Davida Lynche jako špičkové eso mysteriózního žánru. I když od té doby uplynulo už více než 20 let, myslím, že tenhle kousek nebyl překonaný navzdory tomu, že seriálová tvorba ve Spojených státech momentálně zažívá obrovský boom a mysteriózní žánr je velmi oblíbený. Nejvíc fascinující je sledovat proměnu charakterů jednotlivých hrdinů a díky profesionalitě celého štábu se nechat unášet atmosférou tajemna a tušených hrozeb. Seriál ve své druhé polovině a zvlášť na samém závěru už směřoval do vyloženě halucinogenních poloh, které Lynch dovedl do neblahé dokonalosti ve svém mišmaši Inland Empire, takže osobně patřím k těm, kteří ocení spíš tu střízlivější první polovinu. Musím ještě zdůraznit atmosférickou hudbu, která dokonale evokovala snovou tajuplnou atmosféru nad městečkem. Celkový dojem: 95 %. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V drvivej väčsine prípadov, seriály hodnotím až po skončení prvej série. Naposledy som výnimku spravil u nového Raimiho a tu (s01e04) ju musím urobiť zas. Neskutočné. Dnes je to "len" kultový seriál. Čo to mohlo byť v 90.tych rokoch? Ohni se mnou pojď. "Dáte si čerstvý borúvkový koláč?" Milá Diane, stromy sú tu úžasné a ja nenachádzam slov... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks je výborným seriálovým hitem, v němž se protínají různé žánry: od hororu, přes fantasy až po komedii. Dnes již kultovním dvěma sériím David Lynch vtiskl specifický rukopis a nenapodobitelnou mysteriózní atmosféru, která skvěle funguje i na několikáté zhlédnutí. A po ohlášení nové řady Twin Peaks plánované na rok 2016 jsem nadšen. ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • Jedním z herců, kteří se ve 3. sérii nevrátí, je Michael J. Anderson (známý jako trpaslík, v originále jako „man from another place“), se kterým se v novém obsazení vůbec nepočítalo. Hlavním důvodem podle Andersona měly být neshody ohledně platu. V srpnu 2015 pak Anderson na svém facebookovém účtu nepřímo obvinil Davida Lynche ze znásilnění vlastní dcery a vraždy herce Jacka Nanceho (Pete Martell), čímž sklidil mnoho negativních reakcí včetně samotné Lynchovy dcery Jennifer Chambers Lynch. (PierrevanH)
  • Se začátkem natáčení 2. sezóny se u Sherilyn Fenn (Audrey) objevil těžký zápal plic, musela proto na chvíli ze seriálu „zmizet“, ale překvapivě brzy se vyléčila. (HellFire)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama