Reklama

Reklama

Gilmorova děvčata

(seriál)
  • USA Gilmore Girls (více)
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (2000–2007), 116 h 19 min (Minutáž: 40–60 min)

Hrají:

Lauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson, Kelly Bishop, Melissa McCarthy, Edward Herrmann, Keiko Agena, Liza Weil, Yanic Truesdale, Liz Torres (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(153)

Vítejte ve Stars Hollow v Connecticutu. Okouzlující, malé a tak trošku zastrčené městečko proslulo idylicky zelenými trávníky před malebnými dřevěnými domy a tolika podivuhodnými postavičkami, že hravě zalidní každou slavnost, vinobraní nebo piknik. Právě tady se setkáváme s tvrdohlavou třicátnicí Lauren Gilmorovou (Lauren Grahamová), která si zařídí pěkný, pohodlný, kávou provoněný život nejen pro sebe, ale i pro svou podobně umíněnou dospívající dceru Rory (Alexis Bledelová). Jenže když Rory přestává snít o budoucích studiích na privátní škole a Harvardově univerzitě, a místo toho se zaměří na kluky a vlastní dospěláckou soběstačnost, Lauren v ní najednou vidí stejnou rebelku, jakou byla sama – před 16 lety. Slavný komediálně dramatický seriál Gilmorova děvčata zaujal zvídavé diváky a nadchnul náročné kritiky. Zaměřuje se na vztah mladé nekonvenční matky s inteligentní náctiletou dcerou a jeho hlavním tématem jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláváním, ambicemi, zklamáním a generačními i společenskými rozdíly. Pečlivě promyšlené zápletky jsou prošpikované zábavnými popkulturními vtípky a narážkami. (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (83)

  • Alexis Bledel (Rory) se castingu nezúčastnila, protože měla chřipku. Tvůrkyně seriálu Amy Sherman-Palladino v roce 2012 uvedla: „Alexis nikdy nic nedělala pro to, aby hrála roli Rory. Našli jsme ji v New Yorku a ona měla chřipku. Byla velmi rozčílená, když měla jít na casting a nechtěla s námi mluvit. Chtěla jen jít domů a zpátky do postele. My jsme si řekli, že je to skvělá volba a dali jsme jí to! (newpage)
  • Natáčení jedné epizody trvalo 8 dní. Natáčelo se 14 až 20 hodin denně. (Duoscop)
  • Zpěvačka Carole King, která nazpívala seriálovou znělku „Where You Lead“, si v seriálu zahrála majitelku hudebního obchodu Sophie Bloom. (Dolores Haze)
  • Podle tabule na náměstí má Stars Hollow 9 973 obyvatel. (Dolores Haze)
  • Postava Kirka (Sean Gunn) v průběhu seriálu vystřídala celkem 62 různých zaměstnání. (Dolores Haze)
  • Ve francouzském dabingu měla postava recepčního Michela (Yanic Truesdale) italský přízvuk. (Caszidy)
  • Scott Patterson, který ztvárnil Luka, hrál profesionálně baseball. I proto nosí Luke v seriálu neustále baseballovou kšiltovku. (Caszidy)
  • Nový kytarista v kapele Lane Kimové (Keiko Agena) je ve skutečnosti známý zpěvák Sebastian Bach, jenž se proslavil především díky působení v kapele Skid Row. (RomanIron)
  • Na náměstí ve Star Hollow jsou pouze čtyři živé stromy a zbytek je umělý. Listí z živých stromů se musí sundávat a lepí se tam umělé barevné podle období, které zrovna filmaři potřebují (paphaja)
  • Městečko Stars Hollow bylo postavené v Hollywoodu a byl v něm později natáčen i seriál Prolhané krásky (od r. 2010). Dům, který v Gilmorových děvčatech patřil Lane (Keiko Agena), je v Prolhaných kráskách domem Emily (Shay Mitchell). Kostel na náměstí je úplně stejný. Z bistra u Luka (Scott Patterson) se stala kavárna, kam dámy ze zmíněného seriálu občas chodí. (RendaVahala)
  • Představitel městského barda Granta (Grant Lee Phillips) byl frontmanem dnes již nefungující americké kapely Grant-Lee Buffalo. V současné době působí jako sólový umělec. (Alqarin)
  • Keiko Agena (Lane Kim) je ve skutečnosti mnohem starší než její seriálová postava. Když je Lane v 1. sérii 15 let, její protagonistce bylo již 27. (rala)
  • Jess (Milo Ventimiglia) měl původně být v seriálu jenom na pár epizod, ale producentům se natolik zalíbil, že mu nabídli šestiletou smlouvu, zatímco on chtěl pouze smlouvu na dva roky. (Juliette_)
  • Lauren Graham (Lorelai) málem přišla o titulní roli v Gilmorových děvčatech kvůli začátku účinkování v seriálu M.Y.O.B. (od r. 2000). Ten ale skončil fiaskem a Graham se tak mohla ze smlouvy vyvázat. (Roman.Ticka)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Gilmorova děvčata se vrací

Gilmorova děvčata se vrací

31.01.2016

Říjnové zvěsti se potvrdily! Netflix opravdu koupil práva na Gilmorova děvčata a chystá pokračování, ve kterém se vrátí většina stěžejních hrdinů. Účast v dalších epizodách potvrdili Lauren Graham … (více)

Statham a Law jako zábavní špióni

Statham a Law jako zábavní špióni

11.03.2014

Komediální hvězda Melissy McCarthy stoupá dál. Sookie z Gilmorových děvčat se nedávno mihla ve Čtyřicítce na krku nebo Pařbě na třetí, její kariéru ale nakoply především dva velké komediální hity.… (více)

Reklama

Reklama