Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečná seriálová adaptace, která fajnově udržuje tu krásnou familiérní a dětsky rozesmátou atmosféru knížky. Pravda, Smyczek nemohl dost dobře respektovat vypravěče Poláčkova románu, čili se jeho dílko více rozlézá a místy fabuluje i nad rámec knihy, ale přesto neztrácí na humoru a rošťáckém šarmu. Namísto dětsky otevřeného světa tvoří seriál poláčkovsky dospělácké město-komunitu se všemi morálními problémy a problémky, včetně jasného názvuku probíhající hospodářské krize. Za pochvalu stojí i hlavní dětští hrdinové, kteří tvoří spolu se zkušenými kozáky české kinematografie solidní ansámbl ospalého městečka, v němž řadí parta malých uličníků. Zindulka jako starej Fajst klasa, tak jsem si to nějak představoval. Škoda, že se v seriálu nakonec neobjevil František Filipovský, který Bylo nás pět tak nezapomenutelně přečetl a zvěčnil (je ale zachycen na fotce v Bajzovic "obýváku", zřejmě jako Petrův děda)... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to zní hrozně, toto seriálové dílo si uchovává svébytnou poetiku žánru, jehož rozvoj vyvrcholil právě v sedmdesátých a osmdesátých letech: žánru tvorby pro děti a mládež. Děti tu jsou dětmi, dospělí dospělými a výchozí prvorepublikové reálie prvorepublikovými reáliemi. Odlišnost literární a filmové tvorby vyzněla tentokrát určitě ve prospěch televizního zpracování. Vedle kvalitního Vogeltanzova scénáře souzní neméně invenční Smyczkova režie a reprezentativní herecké obsazení, perfektně zapadající do dobře sestaveného soukolí "výroby" - raději bych řekl tvorby - filmu. Pověstné již letité Filipovského rozhlasové ztvárnění tak neméně zdařile bylo doplněno i obrazově. Je nepochopitelné, že tato skvělá a divácky nadmíru přitažlivá věc dosud nebyla přenesena do dévédéček. Její nadčasovost to ovšem zpochybnit nemůže a nedokáže. ()

Reklama

kritiklon 

všechny recenze uživatele

Krásně natočená Poláčkova kniha o pěti "nerozlučných" kamarádech z maloměsta a jejich dětství. Karel Smyczek se tentokrát opravdu předvedl tak, že si netroufám říci jestli jsem se víc bavil u knihy či u seriálu! A věřím že na tyto hochy se s potěšením podívají nejen děti ale díky laskavému a upřímnému humoru i řada dospělých. Navíc perfektně vyvážené obsazení rolí! A ze všeho nejlepší byl Oldřich Navrátil! Ten se do té role úplně vžil a patří mezi jeho neúchvatnější a nejhumorističtější herecká představení. Jemu jsem se nasmál snad nejvíce. Prostě a jednoduše nestárnoucí česká klasika a 89% úplně hravě! ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Já nemohu jinak. Sice se na mě asi budete zlobit, ale tento seriál pro mě není nic víc, než průměrný český seriál pro ani nevím vlastně koho. Hlavní hrdina je tak neuvěřitelně nesympatický, že to všechno jeho táta marně drží na 3 hvězdičkách "pomernače na poli, motorka v pr...". Asi na mě tlačí, že jsem to viděl už snad stokrát, ale nikdy mě to nějak neoslňovalo... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný seriál. Knihu od Karla Poláčka jsem četl kdysi na základní škole jedním dechem a podobně tomu bylo i při sledování seriálu. Mám na něho krásné vzpomínky, protože když ho dávali prvně v televizi, já šel do první třídy. Všichni dětští herci svoje role zvládli perfektně, stejně tak Dagmar Veškrnová, Oldřich Navrátil, Oldřich Vízner a Petr Nárožný. Pane Smyczku, tohle se Vám povedlo. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Sousoší pětice chlapců ze seriálu stojí v Rychnově nad Kněžnou, rodném městě Karla Poláčka. (Holusacek)
  • Seriál se natáčel i v Kouřimi, což lze poznat i dle toho, že v epizodě Pokoj lidem dobré vůle (1994), když probíhá půlnoční mše, je v kostele na kruchtě (kůru) vidět městský znak. (VN85)
  • Harley Davidson model D 750 ccm z roku 1930 s ľavostranným sidecarom Aero zapožičal do seriálu Petr Hoštálek jr. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama