Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu tohoto filmu znám jen v podání Františka Filipovského. Její filmové zpracování v podobě televizního seriálu se mi velmi líbilo. Skvělé herecké obsazení a vynikající herecké výkony. Kromě pětice kluků v čele s Adamem Novákem se mi velice zamlouval Oldřich Navrátil i Dagmar Veškrnová. Seriál jsem viděl už několikrát a myslím, že se na něj ještě několikrát rád podívám. Skvělý počin Karla Smyczka. (Sobota 17.04.2010.) ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Tohle je zkrátka pohlazení po duši. Neuvěřitelná pohodovka. Skvělé herecké obsazení Dášou Veškrnovou počínaje a Jiřím Strachem konče. Krásný český humor. Nikdy mě nepřestane bavit si tímhle seriálem připomínat pravé atributy dětství: rodina, kamarádi, lumpárny, škola, poznávání světa a jeho černobílé vidění, poznávání sebe samého, první láska/y... PS: všechny díly jsem objevila na youtube.com. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Spisovatele Poláčka beru, ale Smyczek jeho předlohu nikdy neměl dostat k realizaci. Vyšel z toho neživotný seriál zaštítěný slavnou knihou, z níž se převzala maximálně jména postav a několik motivů. Pak se to naplácalo do šesti dílů natočených kamerou, jakou se točí všechny současné televizní projekty, včetně zpravodajství. Mně se tedy na to nedívalo dobře a bylo postupem času dokonce útrpné sledovat přehrávající herce a nulovou atmosféru s hudebním doprovodem, ve kterém se ani mistr Hapka moc skladatelsky nevytáhl. Příště prosím citlivější přístup a pořádného režiséra, který sice uměl kdysi bravurně točit, kdoví proč, ale zběhl k hrozným televizním výtvorům, když měl všechny perspektiva a předpoklady pro skvělého filmového režiséra. A najednou svoji stagnující kariéru završí touhle fádní seschlinou. Mé hodnocení: 0% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že seriál je o hodně lepší, jak knížka. U knížky jsem přeskakoval i odstavce a vůbec mě to nezaujalo (a to jsem velkej čtenář s minimálně dvěma tisíci knížek na kontě). U knížky mě hodně štvaly ty dětinskosti hlavního hrdiny a zároveň vypravěče Péti Bajzy. Což naštěstí v seriálu tak moc viditelný nebylo. A ten jeho sen v deliriu jsem přeskočil celej, protože to bylo něco srašnýho. Tady naštěstí stačilo přeskočit jeden díl a ne polovinu knížky. I kostýmy byly dobrý a atmosféru to mělo, bych řekl, dobovou. Není to nejlepší seriál, který kdy Čt vytvořila, ale na porevoluční laťku nadprůměrnej. Plus výborný herecký obsazení, který se už dnes tak často nevidí, hlavně kvůli větším honorářům. ()

remy 

všechny recenze uživatele

Bylo nás pět je určitě jeden z nejlepších českých seriálů, které jsem měl šanci vidět. Parádně zpracovaná tehdejší doba, výborné herecké výkony všech pěti hrdinů, a navíc velice vtipně a reálně natočené. Co se týče jednotlivých dílů, tak každý z nich má něco do sebe. Vždycky vás čeká nové dobrodružství. Pokaždé čekáte, co naše 5ti-členná parta zase vymyslí. Mě osobně nejvíc zaujal čtvrtý díl "Pokoj lidem dobré vůle". Vánoce jsou tu až dojemně zpracované. Jo, to je panečku něco! Takhle bych si přál, aby vypadal každý seriál, který se nebojí přesně ukázat, jak se tehdy žilo. Jsem moc rád, že něco takového pan Poláček vůbec vytvořil a režisér Smyczek následně dokonale zfilmoval..//90% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Karel Poláček se inspiroval svým dětstvím a například i svými sousedy. Po přečtení jeho knihy se na něj údajně mnoho lidí velice nahněvalo, protože se v knize sami poznali. (DexMASTER094)
  • Petrovu maminku měla původně hrát Libuše Šafránková, ta se ale omluvila s tím, že v poslední době hrála roli maminky několikrát a nechce se opakovat. (Stocki)
  • Představitelka dcery cukráře Sandra Nováková a filmový Bajzův syn Adam Novák jsou ve skutečnosti sourozenci. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama