Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvely Paul Newman vo filme z väzenskeho prostredia, ktory mal viacej odvahy ako rozumu a preto dopadol tak, ako dopadol. Nebolo treba tu ukazovat ziadnych nerealnych hrdinov a aj tak si film udrzal skvelu dynamiku a normalne som Lukeovi prial, aby usiel takym sposobom, aby ho nikdy nechytili. Inac z tych 50 vajec, ktore Luke zjedol do 60 minut, by mi urcite bolo poriadne zle :-) Len nejako som nikde nespoznal Dennisa Hoppera. ___________ Paul Newman - (Luke) +++ George Kennedy - (Dragline) +++ Lou Antonio - (Koko) +++ Jo Van Fleet - (Arletta) +++ Dennis Hopper - (Babalugats) +++ Harry Dean Stanton - (Tramp) +++ Joe Don Baker - (Fixer) +++ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke bol vážne frajer. Škoda, že mi celkom unikli jeho pohnútky, kvôli ktorým sa dostal do väzenia, a to ani nehovorím o tom, že za zničenie parkovacích hodín dostal 2 roky natvrdo. Tomu poviem teda trest. Samotné väzenie tiež nevyzeralo ako klasické väzenie z iných amerických filmov, skôr mi pripomínalo nejaký pracovný tábor, galeje alebo koncentrák (ale zbavený rasového motívu), čiže celkom príjemné oživenie väzenského prostredia. Na filme je najúžasnejšie to, ako ľahko si vedel Luke každého získať, dokonca aj toho najväčšieho tvrďáka, a to všetko len so svojim úsmevom a pevným charakterom. Tak pevným, že ho nedokázalo zlomiť ani mučenie a bitky od bacharov. Oscar Wilde kedysi pekne poznamenal, že základom charakteru je sila vôle. A presne o tom je aj celý film. 85/100 ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film Paula Newmana od pro mne úplně neznámého režiséra, který ukazju tuto hereckou legendu v mnoha polohách. Vzteklého, veselého, zpívajícího i zlomeného. Pokud chcete někoho přesvědčit, že Newman byl velký herec, pusťte mu tento film. Díky perfektnímu scénáři a i výtečným výkonům ostatních sekundatů patří tato záležitost mezi ty, které nestárnou. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Luke je fakt frajer. Když padne na zadek, zvedne se. Spráskají ho jako psa, znovu se vzchopí. Luke Jackson, kterému prostě nejde nefandit, patří určitě mezi největší filmové sympaťáky, a to samozřejmě díky jeho představiteli Paulu Newmanovi, který zde předvádí opravdovou vysokou školu herectví. Film vypráví o svobodě, nezávislosti, hrdosti a vlastně i hrdinství a ikdyž film trvá zhruba 2 hodiny a tempo není zrovna dynamické, nenudil jsem se ani chviličku. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co je na tomhle filmu tak geniálního. Uznávám, že Paul Newman hraje opravdu skvěle, ale jen to mi rozhodně k dobrému filmu nestačí. Ten příběh mě prostě nezaujal, Newmanova přeměna v nejoblíbenějšího cool týpka v této podivné bandě vězňů mě nedostala ani za mák. 75 minut jsem se víceméně nudil, vrcholem této části je zápletka, jestli Paul dokáže spolykat 50 vajec. Bomba. Pak se to sice docela zajímavě rozjelo, film chytil šťávu, ale i tak to bylo celkem podivné a ne příliš chytlavé. Většinou jsem k takovým všobecně uznávaným filmům tolerantní a dokážu uznat jejich kvality, ale v tomto případě ode mě film víc jak dvě hvězdy nedostane. 50% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Píseň, kterou si Luke (Paul Newman) zpívá poté, co se dozví, že mu zemřela matka, se jmenuje "Plastic Jesus" a napsal ji Ed Rush společně s Georgem Cromartym roku 1957. (Hepp)
  • Scéna, ve které byl Luke (Paul Newman) pronásledován, byla natočena v Jacksonville na Floridě ve věznici Callahan Road. Luka hrál kaskadér, který používal psy z floridského oddělení nápravných zařízení. (sator)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama