Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WAR IS THE CONTINUATION OF POLITICS BY OTHER MEANS." ------------- Poctivý 90-kový akčný thriller zo starej školy, ktorému kraľuje geniálny soundtrack, ťaživá atmosféra, všadeprítomné napätie, rýchle tempo, herecké ródeo dvoch hviezd, Scottova precízna réžia a Bruckheimerov rukopis. Karmínový príliv je síce len šablóna žánru daného obdobia, ale za to sakramentsky exemplárna. Na dusivý nemecký poklad menom Das Boot síce nemá, avšak nie je ani príliš ďaleko. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi největší problém je, že je od začátku konfliktu jasné, jak jsou karty rozdané. Scott vlastně nedává šanci divákovi zapochybovat o tom, který z důstojníků má pravdu, což je škoda, protože předpokládaná nejistota měla být největší devízou filmu. Není to zrežírované špatně a pokud nepočítám poněkud úmornou první třetinu, bylo se pořád na co dívat, ale v konečném důsledku to nemělo ten správný efekt. 60% ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Spíše ponorkový průměr. Nebýt hereckého dua Washington Hackman, tak by to dopadlo asi ještě hůř. Scott sice umí udělat strhující situaci, kterou diváka připoutá k obrazovce, ale scénář filmu je bohužel dosti plochý a střídání velitelů celkem otravné. Celou dobu je tempo neslané nemastné a snad jen ke konci se trochu přitvrdí, ale to na nadprůměrný výsledek nestačí. Silná Amerika a dva bravurní herci. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ti co milují soundtrack Skály, tak nechť prověří hudbu v Krvavém přílivu. Hans Zimmer totiž naplno udeřil už zde. Hudební složka jinými slovy tedy vynikající. Jinak samozřejmě souboj o kapitánský můstek Hackman versus Washington nedokáže nudit ani po letech. Film prakticky nestárne. Vzpomínám si, že jsem kdysi nepokrytě fandil Hackmanovi a nyní bych se přidal určitě do Washingtonova týmu. 70% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Crimson Tide je hollywoodská snaha o filmovú psychológiu medzi postavami, ktorá neurazí váš intelekt a popri solídne rozohranom pokri s výbornými hercami vás poteší tiež efektným vizuálom (kamerové filtre typické pre Tonyho Scotta) a famóznou hudbou Hansa Zimmera. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Tarantino mal počas natáčania spor s Denzelom Washingtonom kvôli tomu, čo sa nazývalo "Tarantinov rasistický dialóg pridaný do scenára". O niekoľko rokov neskôr sa Washington Tarantinovi ospravedlnil a povedal, že „zakopal vojnovú sekeru“. (Arsenal83)
  • K podobné situaci, jako představuje film, v minulosti podle odtajněných dokumentů na sovětské straně opravdu došlo. Během tzv. "Karibské krize" na konci října 1962 vrhala americká flotila Alpha hlubinné pumy poblíž sovětské ponorky B-59 doprovázející na Kubu lodě s balistickými raketami. Pumy měly být signálem k vynoření, což ale velení ponorky netušilo, protože ponorka byla kvůli utajení bez spojení s Moskvou a Američané zase nevěděli, že je vyzbrojená jadernými střelami. K odpálení byl podle předem daných instrukcí nutný souhlas všech tří velicích důstojníků ponorky. Navzdory naléhání kolegů však 3. důstojník, kapitán Vasilij Archipov, k palbě nekývl, čímž svět zachránil od jaderné války. (džanik)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama