Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Titul "Rozpustený a vypustený" považujem za najslabší počin českého režiséra a scéranistu Ladislava Smoljaka. Nezábavný kriminálny prípad zmyznutého továrnika Bierhanzla ma vôbec neoslovil. Silne kŕčovito na mňa pôsobila aj vyšetrovateľská dvojica inšpektor Trachta a praktikant Hlaváček. Najmä skôrnatelý herecký prejav Mareka Brodského je totálne rušivý. Moc talentu po svojom slávnom otcovi veru nepodedil. Divadelná hra je možno zábavná, ale ako film to za moc nestojí. ** ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Vražda subdominantního melancholika sice není zločinem, ale... "Obavy, nervozita. Marné bušení na dveře koupelny." S Vraždou v kupé hezký srovnávací materiál na téma Tvorba televizního scénáře. Důkladná detektivní cesta Nerudovkou a Karlovkou až na nádraží, od vražedné kyseliny k vyšetřovacím zásadám. Neortodoxní policejní metody sehraného dua. Kdo také jiný po Bertoldim a Klečkovi? Obsazení: šmudla Jindra s rodiči, Růženka (à la limonádová Olga Schoberová), Vilma, Trachta, Václav, Bierhanzel, Oulík, sprostí podezřelí a ... Franta Jetel. Takhle brzo jsi nás nečekal, viď, Oulíku? Navíc ♫ Skoumalova retro-atmosféra a vybrané epizodní scény z psychiatrie - grošák, účetní, průvodčí a další pacienti s věrnými partnerkami. "- Inspektor Klečka dostal novou kancelář a líbil se mu Váš koberec. - (...) a nechce si vzít moje boty ?!! - Neříkal, pane inspektore." Využitá stylově trpká Zahajského životní příležitost. "Na světě je to tak, že jedni orají a vláčejí a druzí sklízejí." ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Hlasuji pro Marka Brodského a Jiřího Zahajského. Myslím, že Smoljak volil představitele hlavních rolí správně. --- Divadelní předloha filmu Vražda v salonním coupé je podle mého soudu jednou z nejslabších Cimrmanových her. Autoři se přidrželi velkolepého a vpravdě cimrmanského nápadu napsat detektivku o vraždě, která se nestala. Mnohé přidali, zápletku důkladněji zapletli, ale nepodařilo se hned na začátku vyzradit konec celé detektivky. Pomalejší tempo tohoto filmu mi nevadí, sedí mi k rozšafnému naturelu c.k. mocnářství. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Je to dobrá sranda, ale mohla být mnohem lepší. Potvrzuje se, že cimrmanovská látka není pro normální "vážné" herce typu Zahajského (nic proti němu). Takhle prostě vznikl podivný cimrman bez onoho laskavého cimrmanovského ducha. Zahajského parťák je děsný dřevo, a to bohužel ne ve smyslu kladným, v jakým se prezentuje DJC. Divadelní herci hrajou prakticky štěky, výraznější je jen Svěrák a já si říkám, jak by to vypadalo, kdyby mu tehdy Smoljak tu hlavní roli svěřil. To se nedozvíme. Nicméně, film je jako obvykle inteligentní a vtipný (Srstka vede), ale vedle dalších cimrmanovských filmových počinů (Trhák, Jára Cimrman...) se mi jeví jako nejslabší. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Marek Brodský coby policejní praktikant Hlaváček byl svým otcem Vlastimilem Brodským (kloboučník Alois Oulík) dotázán, proč svoje repliky „šumluje do kouta“. „Abys neslyšel, jak hraju blbě,“ odpověděl syn. (sator)
  • Filmovalo se v Praze. Filmové nádraží je vlakové nádraží Praha-Dejvice, kde "služební bouda" dodnes stojí, a to naproti hlavní nádražní budově. (rakovnik)
  • Jiří Menzel spomína na ponuku k filmu takto: "Autori napísali scenár a ponúkli mi to a to bolo v čase, keď ja som už urobil prvý film a chcel som robiť nejaký ďalší, a tak som s tým šiel na filmovú skupinu. A tam riaditeľ Ludvík Toman dramaturg Filmového štúdia Barrandov FSB povedal že sa to nemá a nebude robiť, dôvod bol ten že som v tom čase bol na Barrandove veľmi zle zapísaný ako problémový takže som prišiel za autormi a povedal im aby oslovili Oldřicha Lipského či by to nechcel točiť. Ale ani Oldřichu Lipskému, ktorý sa toho ujal, sa to nepodarilo cez toho ústredného dramaturga Ludvíka Tomana preraziť. A napokon prišiel Oldřich Lipský na nápad, že by sme ten scenár zatiaľ nechali bokom." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno