Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tam, kde jiný Spielbergův film, Schindlerův seznam, končí, tam, na válečném hřbitově, začíná (a také končí) Ryan. Scéna je to v obou případech "dojemně Spielbergovská" a nemyslím to jako lichotku. Vykrádání sebe sama a nejen sebe, je, začínám se s každým dalším filmem od něj domnívat, Spielbergův trademark. Jen změna tématu ho dokáže osvobodit od opakování se. A snad i proto témata střídá. Ale abych ho jen nehaněl, kulometně dělostřelecké peklo na pláži s takovými sympatickými detaily jako změna ozvučení pod a nad hladinou, hvízdající a zvonící kulky, vybuchující granáty - všechna čest - je velkolepé. Trošku se ovšem bojím, že jde o nechtěnou oslavu války, její adrenalinovou estetizaci, její představení jako svého druhu extrémní sport. Člověk spíš propadne touze zkusit si vylodění v nějaké válečné FPS než jakémukoliv jinému pocitu. +++++ Po vylodění... nesmyslná mise, ve které se hlavní hrdinové potulují po okolí Carentanu a neustále se ptají: "Není tu Ryan?", a občas to prokládají různými řečmi či bojem, to už není příliš velká zábava. Nicméně během těch mnoha minut mě napadlo, co že mi to tak na Spielbergovi vadí. On nedůvěřuje svému divákovi. +++++ Nevěří, že ho může dojmout náhlá smrt postavy, proto musí umřít obklopena přáteli a volat maminku. Nevěří, že si divák všimne detailu, který se rozhodne do filmu vložit, proto na něj okatě upozorňuje a ještě ho několikrát zdůrazní pohledy protagonistů. Vede prostě své diváky za ručičku. U jeho filmů se divák nemusí vůbec bát, že by mu něco uniklo, že by musel mít mozek a smysly vybičované na maximum. Kdepak, i závažná témata divákovi natráví jak ptačí rodiče potravu ptáčatům. Rozmělňuje své filmy bezvýznamnými epizodkami, drobnostmi, které ho zřejmě kdysi zaujaly a chce se o ně teď podělit. Natahuje tak stopáž svých filmů k prasknutí. Napjaté situace s oblibou řeší dojemnými proslovy... Ještě si tento svůj dojem ověřím u jeho filmu Amistad. +++++ Ryan se nás snaží přesvědčit o nesmyslnosti a hrůze války, ale vzato kolem a kolem, válka nám tu vychází jako ta nejlepší příležitost k projevení odvahy, chlapskosti, kamarádství, nejúčinější stroj na dospívání v muže. Protiválečný je deklaratorně a na úrovni, která koresponduje s divákem odkojeným válečným mainstreamem, jen se dopuje větším množstvím slzení, zajímavých epizodek a vytrikovaností. Slabé ***. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem hrál Medal Of Honor a až potom viděl Ryana. To byla asi chyba, protože největší tahák, kterým byla Omaha Beach, mě už překvapit nemohl. Přesto moji averzi ke spielbergovskému vyprávění pohnutých lidských příběhů tentokrát tlumí nezapomenutelná vizuální stránka věci, Barry Pepper coby možná nejlepší filmový sniper a samozřejmě hudba Johna Williamse. PS: na památníku nad pláží Omaha se jisté skupince českých turistů podařilo objevit a vyfotit náhrobek Andrewa Ryana;) Ale ani tahle osobní zkušenost nic nezmění na tom, že si mnohem radši dám Tenkou Červenou Linii než Spílbergovskou ódu na Toma Hankse a jeho, či spíše režisérovu strategickotaktickou demenci. 60%. Maximálně. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech zhlédnutích to zkrátím. Kašlu na stížnosti na patos, amerikanismus a kdoví, co ještě, Zachraňte vojína Ryana je příkladný kus mistrovské kinematografie. Je to film, který nás má spoustu co naučit o lidskosti a jeden z nejpádnějších důvodů, proč vůbec mít kinematografii. 10/10 ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Přeslazený, patetický, dlouhý, naivně amerikanistický, patriotický a především i silně kýčovitý válečný velkofilm. Ne, děkuji.:-( Zpracování je dobré, ale všechno ostatní se mi zde jeví spíš jako neskutečné, jsem toho názoru, že zachranňování nějakého Ryana, posledního ze synů (prý skutečný případ bratrů Nilandových) opuštěné matky, v tom množství válečných hrdinů tvoří jistě jen bezvýznamnou položku..US Army se stará o své syny jen dobře.:-) To vidíme dnes...Kolik takových synů bylo? Film místy působí opravdu spíš povrchním dojmem, ale několik silných a hlubších míst má (např., když Millerova jednotka útočí na kulometné hnízdo, umírající zdravotník a posléze plačící Miller), přesto to na pět ani na čtyři hvězdičky stačit nebude..Rekonstrukce samotného vylodění však byla dobrá...trošku uspěchaná, jinak ale syrová, šokující, mrazivá, celkem i reálná, stejně se ale neubráním dojmu, že tam mohli střihnout i nějaké ty autentické záběry..Když ale srovnáte s úvodní scénou z jiného filmu např. Nepřítel před branami...tak tato není o moc lepší...Po herecké stránce slabší Hanks, naopak dobrý Damon..Děj hodnotit nebudu. Tak a nakonec bych jen dodal, když už by se vám zachtělo zahrát si na vojáčky a skouknout opravdu kvalitní válečné filmy, tak bych si spíš vychutnáte o třicet let starší Nejdelší den, Most u Remeganu (tady je okopčená scéna s odstřelováním mostu) nebo Příliš vzdálený most, Nepřítele před branami, Stalingrad či Bitvu v Ardenách. Hodnotím tedy jen vynikající ruční kameru, která vtáhne diváka přímo do středu dění, střih a několik hodně dobrých válečných scén a efektů..Hodnoceno 13.5. 2006. Komentováno 30.5. 2008 ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Rodina Ryanovic nemá zrovna šťastné období. Kluci zloběj, nekrejou se tak, jak je zupák v semináři poučil, takže plýtvají tekutinou z nejcenějších v zámoří, a když je naženou na frontu, tak i krvácí. A to víc, než dobře živený americký vidlák ustojí. No a protože administrativa je zcela typicky všímavá a měkkosrdcatá, rozhodne se poslední exemplář poslat zpět mamině, aby jí na zahrádce pomohl probrat bramborovou nať od mandelinky. Za tento bohulibý cíl hodlá obětovat libovolné množství lidksých zdrojů....... Vylodění na Omaze spolu s usazením mé maličkosti na nejlépe ozvučeném místě kina ve mě zanechalo výrazný zážitek. Ani Tom nevypadal tentokrát jako autistický štěně. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Tom Hanks (Captain Miller) si vyžiadal za film 40 milionový honorár a ešte k tomu percentá na zisku. Honorár Vina Diesela (Caparzo), vtedy neznámeho herca, predstavoval 100 000 amerických dolárov. (Raccoon.city)
  • Vedle v té době poměrně nezkušené 29. pěší divize posílené o devět rot U. S. Army Rangers útočila na Omaha Beach také 1. pěší divize. Osudy několika jejích příslušníků jsou zobrazeny ve filmu Velká červená jednička (1980). (stefji)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama